SIMPTOME
a
durerea si redoarea progresiva, fara o tumefactie vizibila, frisoanele sau
febra in timpul activitatilor normale indica probabil un debut de artroza.
a tumefactia dureroasa, inflamatia si redoarea la nilul bratelor, picioarelor, articulatiilor pumnilor sau degetelor, simetric pe ambele parti ale corpului, in special la trezire, pot fi semne de poli
artrita reumatoida.
a febra, inflamatia articulara, durerea ascutita la palpare si spontana, simptome insotite uneori de frisoane si asociate cu un traumatism sau o alta boala pot indica o artrita infectioasa.
a la copii, febra intermitenta, pierderea poftei de mancare, scaderea in greutate,
anemia sau o eruptie peteseala pe brate si picioare pot semnala artrita reumatoida junila.
CHEMATI MEDICUL DACA:
a
durerea si redoarea se instaleaza rapid, fie in urma unui traumatism, fie dintr-o cauza necunoscuta; poate ca ceea ce vi se intampla este debutul unei poliartrite reumatoide.
a durerea este insotita de febra; este posibil sa ati artrita infectioasa.
a observati
durere si redoare in brate, picioare sau spate dupa ce stati asezat scurte perioade de timp sau dimineata, la trezire; este posibil sa suferiti de
artroza sau o alta forma de artrita.
a la un copil apar dureri sau o eruptie in axile, genunchi, articulatiile pumnilor si glezne sau are pusee de febra, nu are pofta de mancare si pierde in greutate; copilul poate aa artrita reumatoida junila.
Muncitorii americani lipsesc mai multe zile de la lucru din cauza durerilor articulare decat din cauza oricarei alte suferinte. in masura in care slujbele noastre si activitatile de
relaxare devin mai sedentare, probabilitatea unor astfel de suferinte creste. Din fericire, multe dintre problemele grupate sub denumirea comuna de "artrita" pot fi usor vindecate sau controlate, iar perspectile unor complicatii debilitante sunt mult mai mici decat erau pentru parintii si bunicii nostri.
Desi acest termen este aplicat unei largi varietati de afectiuni, artrita inseamna inflamatia unei articulatii ca rezultat al unei boli, al unei infectii, al unui defect genetic sau al unei alte cauze. Totusi, numeroase persoane asociaza acest termen cu orice fel de durere sau disconfort in miscarile corpului, inclusiv cu probleme localizate de tipul durerilor lomabare, bursitei, tendinitei, precum si cu durerile sau redoarea articulara generalizata. ( si "Coloana dureroasa" si "Articulatie dureroasa".)
Pentru multi - insa in nici un caz pentru toata lumea - artrita pare a fi o parte ineviila a procesului de imbatranire, iar in viitorul apropiat nu sunt semne de aparitie a vreunui tratament cert. Un aspect pozitiv este faptul ca progresele, atat cele ale medicinei conntionale, cat si cele ale terapiilor alternati, fac viata bolnavilor de artrita mai suporila.
PRINCIPALELE TIPURI DE ARTRITA
Poliartrita reumatoida, numita uneori si
reumatism sau sinovita, tinde sa afecteze persoane peste varsta de 40 de ani si femeile de 2-3 ori mai frecnt decat barbatii. Ea poate aparea si la copii, in special fetite intre 2-5 ani. Este caracterizata prin inflamatie si dureri la nilul mainilor - in special in articulatiile metacarpofalangiene si in-terfalangiene distale - precum si la nilul bratelor, genunchilor si picioarelor si, de asemenea, printr-o stare de
oboseala generala si insomnie. Boala mai poate provoca si leziuni sistemice, in alte organe, printre care inima, plamanii, ochii, nervii si muschii. Disconfortul din poliartrita reu-matoida se poate instala in decurs de saptamani sau luni si are tendinta de a fi mai ser la trezire.
La persoanele varstnice, poli
artrita reumatoida poate provoca in cele din urma deformarea si aspectul rasucit, noduros al mainilor si picioarelor, pe masura ce muschii slabesc, tendoanele se contracta, iar capetele oaselor devin anormal de marite.
Chiar daca nu se poate obtine o vindecare completa, tratamentul initiat la debutul bolii amelioreaza simptomele in cele mai multe cazuri. Simptomele pot persista timp de 5 ani sau mai mult, dupacare tind sa se silizeze sau sa intre in declin. in conditiile unui tratament precoce, probabilitatea unui
handicap permanent este redusa pana la 5-l0 % dintre suferinzi.
Artrita reumatoida junila sau boala Still este caracterizata prin febra cronica si anemie. Boala mai poate aa si efecte secundare asupra inimii, plamanilor, ochilor si sistemului nervos. Episoadele artritice de la copin sub 5 ani pot dura mai multe saptamani si pot recidiva, chiar daca simptomele tind sa fie mai putin sere in atacurile recidivante. Tratamentul este in esenta acelasi ca la adult, cu un accent deosebit asupra fizioterapie! si exercitiilor fizice, pentu a mentine in stare activa organismul in crestere al copilului. Sechelele definiti ale artritei reumatoide junile sunt astazi rare, iar majoritatea copiilor afectati se vindeca de boala complet, fara sa sufere incapacitati de durata.
Artrita infectioasa este un termen ce se refera la dirse suferinte ce afecteaza atat articulatiile mai mari ale bratelor si picioarelor, cat si cele ale degetelor de la maini sau picioare. Artrita infectioasa este de obicei o complicatie a unui traumatism sau a unei alte boli si este mult mai rara decat afectiunile artritice ce apar cu varsta. Dat fiind ca simptomele pot fi mascate de traumatismul sau boala de fond, artrita infectioasa poate trece neobservata si, daca nu este tratata, poate duce la handicapuri permanente.
Artroza sau maladia articulara degenerativa reprezinta durerea si inflamatia ce pot rezulta in urma pierderii sistematice de tesut osos din articulatii. Este cea mai frecnta forma de artrita, in special la varstnici. in artroza, cartilajul protector de la capetele oaselor ce intra in componenta articulatiilor - in special de la nilul coloanei rtebrale si picioarelor - se uzeaza treptat. Suprafetele interne ale oaselor devin expuse si se freaca unele de altele. in unele cazuri, la marginile articulatiilor se dezvolta pinteni ososi, ce produc
leziuni ale nervilor si muschilor, durere, deformari si dificultati de miscare (Vezi Os, pinteni ososi).
Desi mecanismul aparitiei artrozei este necunoscut, se pare ca unii indivizi au predispozitie genetica spre afectiunile osoase de tip degenerativ, in cazuri rare, deformarile osoase apar la o varsta mica. Utilizarea gresita a steroizilor anabo-lizanti, care sunt populari in randul unor atleti, poate provoca de asemenea o degenerare artro-zica precoce.
La multi pacienti, debutul artrozei este treptat si nu are un efect debilitant grav, chiar daca poate modifica forma si dimensiunile oaselor. La alte persoane, pintenii ososi si articulatiile noduroase pot provoca inflamatii musculare dureroase si leziuni ale nervilor, impreuna cu modificari importante ale posturii si mobilitatii.
Printre alte afectiuni artritice se numara spon-dilita anchilozanta (artrita coloanei rtebrale), pintenii ososi (proeminente osoase pe rtebre sau pe alte zone),
guta (artrita cu depuneri de cristale) si
lupusul eritematos sistemic (boala in-flamatorie a tesutului conjunctiv). Vezi si Coloana, probleme, Bursita si Tendinita, ce pot fi toate rezultate in urma suprasolicitarii, traumatismelor sau altor iritatii.
CAUZE
Fiecare dintre cele trei tipuri principale de afectiuni artritice are propiile sale cauze evidente:
Poliartrita reumatoida. Cauza poliartritei reumatoide nu este pe deplin inteleasa. Unii cercetatori considera ca poate fi un tip de tulburare autoimuna ( Imunitate, probleme). O alta teorie sugereaza ca ar putea fi vorba de o reactie imuna la o infectie virala din corp.
Artrita infectioasa. Acest tip de artrita este provocat de o invazie bacteriana sau virala la nil articular si apare tipic ca urmare unei alte boli precum stafilocociile, tuberculoza,
gonoreea sau boala Lyme.
Artroza. Aceasta frecnta afectiune degenerativa articulara face parte din procesul de imbatranire. Se poate asocia cu
fracturi si poate aparea si la adultii tineri, datorita uzarii articulatiilor de sustinere a
greutatii corporale, deseori ca rezultat al unei activitati sporti intense. in cazurile de artroza, cartilajul si osul nu se pot repara in suficienta masura pentru a face fata leziunilor.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
In afara de analiza simptomelor, pentru confirmarea poliartritei reumatoide sunt in mod obisnuit utilizate analizele de sange; majoritatea suferinzilor au in sange
anticorpi numiti factor reuma-toid (FR), insa FR poate fi prezent si in alte boli.
Radiografiile sunt utile in silirea diagnosticului de artroza, in mod tipic fiind prezente distructiv cartilajului sau calcificari la capetele oaselor. Daca medicul dumneavoastra suspecteaza o artrita infectioasa, ca o complicatie a unei alte boli, analiza unei probe de lichid din articulatia afectata va confirma de obicei diagnosticul.
TRATAMENT
Uneori, evolutia leziunilor de tip artritic poate fi incetinita sau stopata, insa, in majoritatea cazurilor, boala isi urmeaza cursul si leziunile progre-seaza, indiferent de medicamentele sau celelalte
tratamente utilizate pentru ameliorarea simptomelor. in mod previzibil, durata si intensitatea durerii si disconfortului resimtit depind de tipul de artrita si de gradul de seritate. Procesul poate dura cateva zile in cazul problemelor articulare minore la adultii fara alte boli, in timp ce la altii poate dura luni sau ani. De exemplu, la persoanele varstnice, cu afectiuni reumatoide sau degenerati sere, efectele pot persista toata viata.
MEDICINA CONVENTIONALAIn caz de durere, redoare si imobilitate localizata, cele trei stadii tipice ale tratamentului sunt: medicamente pentru ameliorarea durerii si inflamatiei; repaus pentru a lasa timp tesuturilor lezate sa se vindece; exercitii fizice pentru a recupera mobilitatea si forta.
Pentru a reduce durerea si inflamatia in cazurile usoare de poli
artrita reumatoida si atroza, medicul dumneavoastra va prescrie probabil aspirina sau un alt antiinflamator nesteroidian (AINS) precum ibuprofenul. Medicii pot combina aceste medicamente cu aplicatii de caldura, repaus si exercitii fizice, fizioterapie si ajutoare pentru mers, de tipul bastoanelor sau cadrelor. Aplicatiile controlate de caldura in profunzime si ultrasunetele potde asemenea calma articulatiile afectate.In cazurile mai avansate, medicul dumneavoastra poate recomanda injectii cu corticoste-roizi, pentru a usura durerea si redoarea din articulatiile afectate. in functie de individ, rezultatele pot varia de la o alinare temporara la suprimarea simptomelor pe durate indelungate.
La inceputul acestui secol, oamenii de stiinta au descoperit ca anumit compusi ce contineau aur, administrati pe care orala sau injecila, ofereau ameliorari la unii pacienti si remisiune completa la altii. Trebuie semnalat insa ca aceasta terapie trebuie abordata cu prudenta, din cauza efectelor sale secundare, ce pot varia de la eruptie cutanata minora la
tulburari hematologice si
renale gra.In cazul complicatiilor de tip artritic ale traumatismelor sau infectiilor, tratamentul specific va depinde de natura si gravitatea afectiunii de fond. Principalul scop este vindecarea regiunii afectate, inainte de aparitia unor complicatii mai gra. Tratamentul artritei infectioase implica tipic doze mari de antibiotice pe cale intranoasa, precum si drenajul lichidului in exces din articulatii.
Pentru reducerea disconfortului din artrita sau pentru restaurarea mobilitatii, pot fi necesare dirse forme de interntii chirurgicale. Sinoc-tomia reprezinta extirparea tesutului conjunctiv lezat ce captuseste o cavitate articulara si permite organismului sa regenereze un tesut nou, sanatos, in locul acestuia. Aceasta operatie se face cel mai frecnt la genunchi. in caz de leziuni artritice sere la gat sau la picior, oasele pot fi extirpate sau fuzionate pe cale chirurgicala. Desi mobilitatea devine limitata dupa astfel de interntii, operatiile alunga durerile cumplite si impiedica lezarea in continuare a nervilor sau vaselor de sange.
Daca durerile si inflamatia din artrita devin realmente de nesuportat sau daca articulatiile artritice refuza pur si simplu sa functioneze, se poate face inlocuirea lor cu proteze, pe cale chirurgicala. Astazi, articulatiile soldului si ale umarului - precum si articulatii mai mici ale cotului, genunchiului sau degetelor - pot fi inlocuite cu articulatii artificiale sigure, fabricate din otel inoxidabil si plastic. intrucat unul dintre cele mai problematice aspecte in artrita este de a invata sa traiesti cu durerea, multi medici recomanda instruirea in combaterea durerii, inclusiv prin terapie cognitiva. Acest tip de programe sunt focalizate asupra ameliorarii starii emotionale si psihologice a pacientilor, invatandu-i cum sa se relaxeze si sa-si desfasoare activitatile zilnice intr-un ritm realist, invatand sa depaseasca
stresul si anxietatea mentala, bolnavii pot combate limitarile fizice ce pot insoti poliartrita cronica reumatoida si artroza. Terapia cognitiva poate cuprinde dirse tehnici de programare a activitatilor, vizualizare, relaxare, distragerea atentiei si rezolvare creativa a problemelor.
MEDICINA ALTERNATIVA
Deoarece stiinta medicala nu a reusit sa gaseasca o terapie optima pentru dirsele tipuri de artrita, multi oameni apeleaza la terapiile alternati pentru ameliorarea durerilor si incapacitatii functionale. Chiar daca putine sunt abordarile alternati ce pot fi definitiv confirmate prin studii controlate ale eficientei lor, cercetarile arata ca unele dintre aceste metode pot juca un rol semnificativ in tratarea afectiunilor artritice. Meditatia, autohip-noza, vizualizarea ghidata si tehnicile de relaxare, de exemplu, pot aa efecte poziti in controlarea durerii cronice din artrita. Suferinzii de artrita trebuie sa fie foarte prudenti in fata practicilor ce pretind ca "vindeca" boala. Mai mult, ceea ce pare a da rezultate la un individ, intr-un anumit context, poate sa nu mearga deloc la altul.
PRESOPUNCTURA Sl ACUPUNCTURA
Unii pacienti cu artrita observa ca aceste terapii, efectuate de un practician instruit, ofera o ameliorare reala a durerii din poli
artrita reumatoida sau artroza, timp de mai multe saptamani sau luni.
MANIPULAREA FIZICAIn combinatie cu alte tratamente,
masajul tesuturilor moi din jurul articulatiilor afectate sau atingerea plina de compasiune a unui medic sau a unui alt practician pot aa un efect reconfortant, de alinare, asupra celor care sufera de artrita. Manipularea de catre un terapeut instruit constituie o
gimnastica pasiva pentru persoanele incapabile sa faca o gimnastica activa viguroasa. in afara de faptul ca face pacientul sa se simta bine
ATENTIE:
FERITI-VA DE SARLATANI
Deoarece poli
artrita reumatoida sau artroza nu pot fi vindecate nici de medicina conntionala, nici de cea alternativa, tratamentele neconfirmate abunda. Pe parcursul anilor, suferinzii de artrita au semnalat ameliorari in urma unor remedii variind de la bratarile cu cupru la tratamentele cu laser. Chiar daca astfel de terapii pretind ca au succes in I cazuri individuale, cand va ganditi la ce ar fi | bine pentru dumneavoastra, actionati cu | prudenta si cu un anume scepticism.
In general, remediile netestate si neconfirmate, care nu se injecteaza si nu se inghit, nu vor face probabil nimic rau. Tratamentele invazi pot aa totusi efecte secundare periculoase sau pot provoca alte pro-Ibleme sistemice. Este posibil ca rezultatele, daca apar, sa nu justifice banii cheltuiti. Fundatia pentru Combaterea Artritei estimeaza ca persoanele de toate nilurile educationale si din toate clasele de nituri cheltuiesc peste un miliard de dolari in fiecare an pe tratamente antiartritice dubioase.
Cea mai buna aparare a dumneavoastra impotriva practicilor lipsite de scrupule este sa stiti cat mai multe lucruri posibil despre i suferinta dumneavoastra si despre riscurile
si beneficiile pe care intentioneaza sa le I aduca tratamentele sugerate. intelegerea cauzelor de fond ale bolii si mentinerea unui scepticism
sanatos in fata pretentiilor de vindecare rapida va vor ajuta sa nu va puneti in I primejdie sanatatea si buzunarele.
O BOALA VECHF DE MILENII
Sub o forma sau alta, artrita se afla printre noi de multa vreme. Unele mumii egiptene prezinta semne inconfundabile de artrita, la fel ca si ramasitele inghetate ale unui barbat din Epoca Cuprului, descoperit in 1991 in Alpii Tirolezi. Poliartrita reumatoida, totusi, afecteaza oamenii de relativ putina vreme, conform unor autoritati. Este posibil ca boala sa fi fost introdusa de o noua tulpina de virus, cu numai aproximativ doua sute de ani in urma.
fizic, terapia prin atingere, administrata cu suflet, poate ajuta la alinarea efectelor emotionale ale bolii de lunga durata. Studiile sugereaza ca ameliorarea stresului si a tensiunii are un efect pozitiv asupra echilibrului hormonal al organismului.
CHIROPRACTICA
Dupa silirea diagnosticului prin examinare si testare si dupa tratamentul conntional adecvat, un chiropractician poate manipula coloana rtebrala si alte articulatii artritice, pentru a ameliora durerea si a contribui la resilirea functiilor normale.
FITOTERAPIA
Printre dirsele remedii recomandate de fito-terapeuti pentru ameliorarea durerii se numara si o doza de 5 ml dintr-o
tinctura facuta din 2 parti
salcie {Salix spp.) si cate 1 parte cohosh negru (Cimicifuga racemosa) si
urzica (Unica dioica), luata de 3 ori pe zi. Pentru ameliorarea tensiunii musculare, masati zona afectata cu o tinctura de lobelia {Lobelia infiata) si coaja de calin (Vibur-num opulus).
HIDROTERAPIAInotul sau alte exercitii in apa, de preferinta intr-o piscina incalzita, permit pacientilor artritici sa lucreze asupra mobilitatii articulatiilor afectate si sa-si amelioreze forta musculara; apa contribuie la sustinerea corpului si la reducerea solicitarii gravitatiei.
HOMEOPATIAIn artroza si poli
artrita reumatoida cronica, remediile de constitutie vor fi prescrise dupa consultarea unui practician
homeopat experimentat. Printre
remediile homeopatice de ameliorare nemijlocita a durerii si redorii articulare se pot numara Rhus toxicodendron sau Bryonia.
ALIMENTATIE Sl DIETA
Evitarea anumitor alimente poate stopa simp-tomele artritice legate de alergii, in special la cereale, nuci, carne, oua si produse lactate. incercati succesiv mai multe alimente, preferabil sub supragherea unui alergolog.
Unii practicieni recomanda eliminarea getalelor din familia solanaceelor: tomate, cartof,
vinete si piper. Ei cred ca alcafoizii din aceste alimente inhiba formarea colagenului ce intra in compozitia cartilajului.
Dietele getariene sarace in grasimi si sarace in
proteine pot ameliora durerea si inflamatia din poliarlrita reumatoida. Rezultate poziti sunt semnalate si in urma eliminarii grasimilor partial hidrogenate si a uleiurilor getale polinesaturate, si a suplimentarii alimentatiei cu ulei de in, sar-dine si peste gras ca sursa de acizi grasi omega-3.
Vitaminoterapia poate ameliora unele simp-tomede tip artritic. Betacarotenul (vitamina A) are un efect antioxidant asupra celulelor, neutralizand moleculele distructi cunoscute sub denumirea de radicali liberi. Se crede ca
vitaminele C, B6 si E, precum si zincul, stimuleaza sinteza de colagen si reparatia tesutului conjunctiv. Vitamina C poate fi recomandata si persoanelor care iau aspirina, ce dezechilibreaza nilul vitaminei C din organism. Niacina (vitamina B3) poate fi de asemenea utila, insa administrarea in exces poate agrava problemele hepatice. Luati intotdeauna suplimentele vitaminice sub supraghere medicala, deoarece supradozarea unor anumiti cornpusi vitaminici poate aa efecte secundare sau interactiuni nedorite cu medicamentele. Unii terapeuti recomanda ciresele sau
fructele de padure de culoare rosu-inchis pentru stimularea sintezei de colagen, esential pentru reparatia cartilajului.