eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Cancerul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » cancerul

Cancerul cutanat


SIMPTOME
Semnele generale de avertizare ale cancerului cutanat cuprind:
a orice modificare a dimensiunilor, culorii, formei sau consistentei unui nev pigmentar sau a unei alte proeminente cutanate.
a o rana deschisa sau inflamata ce nu prezinta tendinta de vindecare.
Melanomul, cel mai periculos tip de cancer al pielii, poate apare ca:


a o modificare a unui nev pigmentar preexistent.

a o mica pata de culoare inchisa sau multicolora, cu margini neregulate, proeminenta sau plata, ce poate sangera si forma o crusta.
a un grup de mici proeminente de culoare inchisa, stralucitoare, de consistenta ferma.
Epiteliomul bazocelular (EBC) poate apare pe pielea expusa la soare, ca:
a o proeminenta ovala, perlata sau de culoarea pielii normale, cu marginile rulate, ce se poate transforma intr-o ulceratie sangeranda.
a o pata rosie, neteda, cu o depresiune in centru.
a o placa rosiatica bruna, sau violacee-neagra pe toracele anterior sau posterior.
Epiteliomul spinocelular (ESC) poate apare pe pielea expusa la soare, ca:
a un nodul ferm, rosiatic, asemanator cu un neg, care creste treptat.
a o zona plata, ce se transforma intr-o ulceratie sangeranda, fara tendinta de a se vindeca. ( si Ghidul vizual de diagnostic)


CHEMATI MEDICUL DACA:

a o alunita (nev pigmentar) preexistenta isi modifica dimensiunile, forma, culoarea sau consistenta sau, la varsta adulta, va apare un nev nou, foarte vizibil.
a o proeminenta cutanata sau o ulceratie deschisa nou aparuta nu se vindeca sau nu dispare in cateva saptamani.
Toate cancerele cutanate isi au originea in stratul exterior al pielii, cunoscut sub denumirea de epiderma. in cursul procesului normal de refacere a pielii, celulele bazale localizate la baza epidermului se deplaseaza in sus pentru a inlocui celulele moarte care cad in mod constant de pe suprafata pielii. Pe acest traseu, celulele bazale rotunde se transforma in celule solzoase plate. Melanocitele sunt raspandite in toata epiderma; acestea sunt celulele care produc pigmentul protector numit melanina.
Cancerele cutanate se impart in doua categorii principale: melanoame si non-melanoame. Melanomul este cancerul melanocitelor, ce afecteaza aproximativ 1 din 10 pacienti cu cancer al pielii. El poate debuta intr-un tesut foarte intens pigmentat cum ar fi o alunita din nastere, insa si in pielea normal pigmentata. De obicei, melanomul apare in primul rand pe torace, insa poate debuta si in palme, talpi, sub unghiile de la maini sau picioare, in mucoasa bucala, vaginala sau anala si chiar in ochi. Melanomul este un cancer extrem de agresiv, cu risc vital foarte mare. Este detecil cu usurinta si intotdeauna curabil daca este tratat precoce, insa progreseaza mai rapid decat alte tipuri de cancer cutanat si are tendinta sa se extinda in alte organe. O data ce acest lucru se intampla, melanomul devine foarte dificil de tratat si vindecat.
Cele doua cancere cutanate cel mai frecvent intalnite, epiteliomul bazocelular (EBC) si epiteliomul spinocelular (ESC) sunt non-melanoame, ce rareori pun viata in pericol. Ele progreseaza incet, rareori se extind in alte organe, sunt detectate cu usurinta si sunt de obicei curabile. EBC, care reprezinta aproape 3 din 4 cancere cutanate, au cresterea cea mai lenta; ESC este ceva mai agresiv si are o tendinta mai mare de a se extinde. De asemenea, mai exista cateva non-melanoame rare, precum sarcomul Kaposi, o boala cu potential risc vital, caracterizata prin noduli de culoare violacee si deseori asociata cu SIDA.
Unele proeminente cutanate, care practic nu sunt canceroase, au potentialul de a deveni. Cele mai frecvente sunt cheratozele actinice - leziuni rosiatice, acoperite cu cruste, ce pot fi indepartate
prin scarpinare, insa se refac pe pielea expusa la soare. O alta proeminenta cutanata precanceroasa, cornul cutanat, are o forma de palnie cu baza in jos, situata pe o zona de culoare rosie.
Orice tumoare maligna cutanata devine in timp vizibila la suprafata pielii, astfel cancerul de piele fiind singurul tip de cancer aproape intotdeauna detecil in stadii precoce, curabile. Detectarea prompta si tratarea cancerului cutanat au ca rezultat vindecarea.
Cancerul cutanat este de departe cel mai frecvent cancer din lume. Majoritatea cazurilor sunt vindecate, dar boala reprezinta o problema de sanatate majora, deoarece afecteaza atat de multi oameni. Peste 700 000 de cazuri de cancer cutanat non-melanomatos sunt diagnosticate anual numai in Statele Unite, impreuna cu 32 000 de cazuri de melanom. Dintre cele aproximativ 9 000 de decese prin cancer cutanat inregistrate anual in Statele Unite, aproape 7 000 sunt datorate melanomului. Cancerul cutanat tinde sa loveasca persoanele cu pielea deschisa la culoare; cele cu pielea de culoare inchisa sunt rareori afectate si atunci numai pe zone nepigmentate ale corpului, precum talpile sau sub unghiile degetelor de la maini sau de la picioare. Se estimeaza ca 40-50% dintre persoanele cu pielea de culoare deschisa, ce traiesc mai mult de 65 de ani, r dezlta cel putin o forma de cancer cutanat. Incidenta cancerului pielii este in mod previzibil mai mare in regiunile intens insorite, precum Arizona si Hawaii; frecventa sa este maxima in Australia, colonizata in mare parte de oameni cu pielea de culoare deschisa, cu ascendenta engleza sau irlandeza.

DOUA TIPURI DE CANCER CUTANAT
Avand un aspect de nodul roz la suprafata pielii, epiteliomul bazocelular se dezlta in stratul de jos, sau bazai, al epidermei (stratul superior al pielii) (sus. stanga). Melanoamele, ce au ca punct de plecare celulele producatoare de pigment brun numite melanocite, debuteaza de asemenea in epiderma (sus. dreapta). Deoarece deseori se extind prin dermain alte regiuni ale corpului, melanoamele sunt considerate extrem de periculoase.

CAUZE
Expunerea excesiva la soare este principala cauza a cancerului de piele. Lumina solara contine radiatii ultraviolete (UV) ce pot altera materialul genetic din celulele cutanate, procand mutatii. Lampile si cabinele de bronzare artificiala, precum si examinarile radiologice genereaza de asemenea radiatii UV ce pot proca leziuni ale pielii si mutatii canceroase in celulele cutanate. EBC si ESC au fost asociate cu expunerea cronica la soare, in mod tipic la persoanele cu pielea de culoare deschisa care muncesc in aer liber. Melanomul este asociat cu baile de soare rare, insa excesive, ce conduc la arsuri dureroase. O singura arsura solara cu vezicule in copilarie pare sa dubleze riscul individual de melanom, mai tarziu in viata. {"Arsura solara".)
Persoanele cu pielea deschisa la culoare sunt cele mai susceptibile, deoarece se nasc cu cele mai mici cantitati de melanina protectoare. Persoanele roscate, cele blonde cu ochi albastri si cei care sufera de tulburari de pigmentare precum albinismul au riscul cel mai ridicat. insa si persoanele cu multi pistrui sau alunite, in special din cele cu aspect anormal, pot fi vulnerabile in fata melanomului. Muncitorii expusi in mod regulat la gudron, radiu, compusii arsenicali anorganici din insecticide si anumiti alti agenti carcinogeni, au un risc usor marit fata de populatia generala de a dezlta un cancer cutanat non-melanomatos.
Incidenta cancerului cutanat este in crestere, chiar daca majoritatea cazurilor ar putea fi prevenite prin limitarea expunerii pielii la radiatiile ultraviolete. Cancerul pielii este de aproximativ 3 ori mai frecvent la barbati decat la femei, iar riscul creste cu varsta. Majoritatea indivizilor ce primesc diagnosticul de cancer cutanat au intre 40 si 60 de ani, insa boala apare din ce in ce mai des si la persoane mai tinere, in toate formele. Daca dumneaastra sau orice ruda apropiata ati avut un cancer al pielii, probabilitatea de a face boala este mai mare.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Daca va incadrati intr-un grup de risc crescut pentru cancerul cutanat sau daca ati primit vreodata tratament pentru oricare din formele acestei boli, trebuie sa va familiarizati cu aspectul cance-relor cutanate (vezi "Ghidul vizual de diagnostic"). Examinati-va pielea din crestet pana-n talpi
la fiecare cateva luni, cu ajutorul unei oglinzi in care sa va vedeti in intregime si al unei oglinzi de mana; controlati gura, nasul, pielea paroasa a capului, palmele, talpile, in spatele urechilor, regiunea genitala si intre fese. Controlati fiecare centimetru patrat de piele si fiti deosebit de atent la alunite si localizarile anterioare ale cancerului cutanat. Daca gasiti o proeminenta suspecta, rugati medicul dumneaastra de familie sau dermatologul s-o examineze. Toate leziunile cutanate potential canceroase trebuie examinate biopsie pentru confirmarea diagnosticului de cancer, in functie de tipul de cancer cutanat suspectat, exista diferente mici, insa cruciale, intre tehnicile de biopsie. Orice potential melanom necesita o biopsie chirurgicala, in care leziunea este extirpata in intregime cu bisturiul. Dupa aceea, proba este studiata la microscop de un anatomopatolog, pentru a determina prezenta de celule canceroase, in cazul in care cancerul este prezent si este rba de un melanom, in celulele canceroase r fi vizibile granule de melanina. Excrescentele cutanate ce pot fi melanoame nu trebuie niciodata indepartate prin radere, ardere sau congelare, deoarece aceste tehnici nu permit examinarea anatomopatologica a leziunii. Melanoamele oculare nu sunt de obicei supuse examenului biopsie, deoarece ele practic nu pot fi confundate de un oftalmolog experimentat. Daca este diagnosticat un melanom, r fi solicitate si alte teste pentru a evalua gradul de extindere a cancerului. Excrescentele cutanate suspectate a fi EBC, ESC sau alte forme de non-melanom pot fi supuse examenului biopsie in diverse moduri. Excrescenta poate fi extirpata partial sau total cu bisturiul sau poate fi razuit un strat subtire pentru a fi examinat la microscop.


TRATAMENT

Majoritatea cancerelor de piele sunt detectate si vindecate inainte de a se extinde. Melanomul extins in alte organe pune probleme terapeutice dintre cele mai mari.


MEDICINA CONVENTIONALA

Tratamentul standard pentru epitelioamele ba-zocelulare si spinocelulare localizate sunt sigure si eficiente si proaca putine efecte secundare. Tumorile mici pot fi indepartate cu ajutorul curentului electric, congelate cu azot lichid sau distruse cu doze mici de radiatii. De asemenea, pot fi eficiente aplicatiile pe tumorile superficiale, timp de cateva saptamani, cu un unguent ce contine un agent chimioterapie numit S-fluorouracil.
Tumorile localizate de dimensiuni mai mari sunt indepartate pe cale chirurgicala.In rarele cazuri in care EBC sau ESC a inceput sa se extinda dincolo de piele, tumorile sunt indepartate pe cale chirurgicala, iar pacientii sunt tratati cu chimioterapie, radioterapie sau imuno-terapie. Unii pacienti cu ESC avansat raspund bine la o combinatie de acid retinoic (un derivat de vitamina A) si interferon (un tip de proteina cu rol de combatere a bolilor, produsa in laborator pentru imunoterapia anticanceroasa). De asemenea, acidul retinoic pare sa inhibe recidivele cancerului la pacientii la care tumorile au fost indepartate.
Melanoamele trebuie extirpate chirurgical, de preferinta inainte de a se extinde dincolo de piele, in alte organe sau glande. Chirurgul excizeaza in intregime tumoarea, impreuna cu o margine de siguranta din tesutul inconjurator si, posibil, ganglionii limfatici din apropiere. Melanomul avansat nu poate fi vindecat nici prin radioterapie, nici prin chimioterapie, insa oricare dintre aceste tratamente poate incetini elutia bolii si ameliora simptomele. in general este preferata chimiotera-pia, uneori in combinatie cu imunoterapia-folosind interferonul. Daca melanomul se extinde la creier, se foloseste radioterapia pentru incetinirea elutiei si controlarea simptomelor.
Imunoterapia este un domeniu relativ nou al tratamentului impotriva cancerului, ce vizeaza tintirea si distrugerea celulelor canceroase prin manipularea sistemului imunitar al organismului. Unele dintre cele mai promitatoare progrese in domeniul imunoterapiei au izrat din eforturile de a vindeca melanomul avansat. Unii cercetatori trateaza cazurile avansate cu ajutorul vaccinurilor, in timp ce altii folosesc medicamente ca interferonul si interleukina-2, in efortul de a stimula celulele imunitare sa atace mai agresiv celulele melanomului. Manipularea genetica a mela-noamelor le poate face pe acestea mai vulnerabile la atacurile sistemului imunitar. Fiecare dintre aceste strategii terapeutice experimentale vizeaza imunizarea organismului pacientului la propriul sau cancer - un lucru pe care organismul nu il poate face pe cale naturala. ( caseta din stanga.)
Persoanele care au avut odata cancer cutanat au un risc crescut de a mai face din nou. Orice persoana care a fost tratata de cancer cutanat de orice tip trebuie sa fie controlata cel putin o data pe an. Aproximativ 20% dintre pacientii cu cancer al pielii sufera recidive, de obicei in decurs de doi ani de la diagnosticare.
"Cancerul" pentru mai multe informatii privind tratamente precum chimioterapia si radioterapia.


Sl PURCELUSUL ACESTA MIC NU ARE NIMIC!

Fiecare dintre noi este aparat de o armata de celule imunitare ce protejeaza organismul de atacuri. Unele celule imunitare tintesc invadatori ca bacteriile si virusurile; altele -precum celulele T killer - tintesc celulele canceroase. Celulele T gasesc si neutralizeaza cu usurinta celulele canceroase izolate ce apar ocazional in organism. Insa. in cazul in care celulele canceroase incep sa se multiplice mai rapid decat le pot distruge celulele T, acestea din urma par sa se predea, celulele canceroase continua sa se multiplice si se dezlta o tumoare.
Insa ar putea celulele T sa fie fortificate, astfel incat sa poata contraataca un baraj neoplazic? In cazul melanomului la porcii Sinclair, o rasa de porci miniaturali, raspunsul pare sa fie da. Aproximativ 85% din porcii Sinclair dezlta tumori melanomatoase in primele 6 luni de viata. insa, in decursul lunii urmatoare, tumorile dispar. Cercetatorii atribuie aceasta vindecare aparent miraculoasa unui tip special de celula T identificata la porci. Prin izolarea si studierea acestor celule T killer cu inzestrari unice, cercetatorii spera sa puna la punct tratamente impotriva melanomului, eficiente la om.


MEDICINA ALTERNATIVA

O data cancerul cutanat diagnosticat, singurul tratament accepil este ingrijirea medicala. Strategiile alternative pot fi utile in prevenirea cancerului si in combaterea greturilor, varsaturilor, oboselii si ccfaleei datorate chimioterapiei, radiote-rapiei sau imunoterapiei folosite in tratarea cancerului cutanat ?vansat.


ALIMENTATIE Sl DIETA

Expertii in problemele pielii stiu ca zincul, un mineral, si vitaminele antioxidante A (beta-caro-ten), C si E pot ajuta la repararea tesuturilor lezate si fariza sanatatea pielii. Acum, cercetatorii incearca sa determine daca acestea si alte substante nutritive ar putea proteja pielea de efectele daunatoare ale soarelui. Pentru a testa aceasta teorie, unii pacienti selectionati ce sufera de cancer cutanat primesc suplimente experimentale de aceste vitamine, in speranta de a preveni recidivarea cancerului.

FITOTERAPIEIn urma sfaturilor unui fitoterapeut local, unii locuitori cu pielea deschisa la culoare din Zimbabwe au folosit un unguent brut din radacina si coaja arborelui carnat african {Kigelia pinnata) in tratamentul cancerului cutanat. Chiar daca primele cercetari sugereaza ca extractul de kigelia poate distruge celulele melanomatoase, sunt necesare studii mai amanuntite pentru a determina daca un medicament pe baza de kigelia ar putea trata eficient melanomul la om.

PREVENIRE
Daca sunteti susceptibil la cancerul cutanat, luati urmatoarele precautii ori de cate ori este posibil:
a Evitati expunerile intense la soare, stand la umbra intre sfarsitul diminetii si inceputul dupa-amiezii.
a in aer liber, purtati palarie, maneci lungi, pantaloni si ochelari de soare ce blocheaza radiatiile UV.
a Folositi o lotiune de plaja cu factor de protectie antisolara de minimum 15, ori de cate ori va aflati in aer liber.
a Luati in considerare administrarea de complex vitaminic B; vitaminele din grupul B contin un compus numit PABA, ingredientul activ din multe lotiuni de plaja.
a Semnalati imediat medicului leziunile cutanate suspecte, in special daca aveti nevi pigmentari cu aspect anormal sau antecedente familiale de melanom.
a Verificati medicamentele pentru piele cu dermatologul dumneaastra; ele pot proca o crestere a sensibilitatii la radiatiile solare.



Alte materiale medicale despre: cancerul

Este cunoscut potentialul cancerigen al unor agenti antitumorali folositi in mod curent in chimioterapia clasica a cancerului. S-a constatat cA [...]
Necesitatea si dorinta de cunoastere a omului au fost, dintotdeauna, exprimate si legate de o preocupare permanenta a lui de a cauta un eveniment, o d [...]
Exista un risc relativ crescut de 1,35 (35%) expus pentru un fumator pasiv de a face cancer bronsic fata de un ne fumator (58). Riscul relativ f [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre cancerul

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile