eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Cancerul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » cancerul

Cancerul osos


Cancerul osos
SIMPTOME
a un nodul dur la suprafata unui os, ce poate fi dureros sau nedureros
a durere sau edem la nivelul oaselor si articulatiilor, deseori mai intense in timpul noptii si nu in mod necesar asociate cu miscarea; durerea poate fi surda si constanta sau poate fi simtita numai la apasare


a fracturi osoase spontane

a febra, scadere in greutate, oboseala si limitarea mobilitatii, ce survin uneori in stadiile tardive ale cancerului osos.


Tumorile osoase benigne sunt de obicei nedureroase.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a aveti oricare dintre simptomele descrise mai sus, in special un nodul inexplicabil aparut pe un os sau dureri cronice in oase si articulatii. Trebuie sa fiti examinat in vederea decelarii unui eventual cancer osos.
a aveti dureri de coloana persistente, neexplicate. Este posibil sa fie rba de o simpla problema a coloanei sau de dureri de spate, insa, daca simptomele nu raspund la tratament, puteti dori sa solicitati medicului o examinare in vederea descoperirii unei eventuale tumori pe coloana.
a suferiti una sau mai multe fracturi osoase, aparent fara motiv. Dupa tratarea fracturii, puteti dori sa solicitati medicului sa va examineze pentru decelarea unui osteosarcom sau a osteoporozei.
Majoritatea tumorilor osoase primare - cele care isi au originea in os, cartilaj sau alt tip de tesut osos- sunt benigne, nu canceroase. Cancerul osos primar este rar, reprezentand mai putin de 1 % din toate cancerele diagnosticate in SUA in fiecare an. Mult mai frecvente sunt cancerele secundare, care ajung in oase prin diseminare din alte regiuni ale corpului.
Cancerul osos primar ataca in general oamenii tineri, in special cei neobisnuit de inalti pentru varsta lor. Dintre principalele tipuri, osteosarco-mul reprezinta aproape 60% dintre toate cancerele osoase primare; el tinde sa afecteze adolescentii, ale caror oase se afla intr-o perioada de crestere rapida. Sarcomul Ewingisi are originea in maduva osoasa si apare cel mai frecvent Ta copii intre 5-9 ani si la adulti tineri intre 20-30 ani. Condrosarcomul isi are originea in cartilaj si tinde sa afecteze adultii de varsta mijlocie; alte tipuri de cancer osos, mai putin frecvente, ce apar la adulti, sunt fibrosarcomul, tumora maligna cu celule gigante si condomul.
Cancerul osos primar poate fi o boala letala, insa metodele mai bune de detectare si tratament au ridicat rata de supravietuire la 5 ani la peste 70%. Probabilitatea vindecarii depinde in mare parte de cat de devreme este detectata tumora si de cat de rapid are tendinta sa se extinda acea tumora individuala. Rata de supravietuire in cancerele osoase secundare variaza. Tumorile benigne nu reprezinta in general o problema pe termen lung pentru sanatate.

CAUZEIn majoritatea cazurilor de cancer osos primar nu pot fi identificate cauze specifice, insa in unele cazuri pot exista legaturi genetice. Anumite anomalii cromozomiale si cateva boli rare, mostenite ereditar, au fost asociate cu cancerul osos. Cancerul apare cu o probabilitate mai mare in oase care au fost fracturate sau infectate in trecut. Expunerea la carcinogeni specifici, precum substantele chimice din unele tipuri de psele si culori, poate creste cu putin riscul de cancer osos. Iradierea cu doze mari de radiatii si anumiti agenti chimioterapeutici - in special asa-numitii agenti alchilanti - pot fi de asemenea asociate cu unele tipuri de cancer osos.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Cand simptomele sugereaza un cancer osos, medicul face analize de sange pentru a elimina alte posibile cauze. Radiografiile si alte explorari imagistice sunt folosite pentru identificarea tumorilor osoase, iar pentru silirea diagnosticului pozitiv este luata o biopsie. Daca este rba de o tumora canceroasa, se fac analize pentru a controla prezenta metastazelor - diseminarea celulelor canceroase dintr-o parte a corpului in alta.

TRATAMENT
Cand este diagnosticat un cancer osos, tratamentul medical conventional nu poate fi inlocuit in mod accepil cu nici un alt tratament. Terapiile alternative pot completa, insa nu pot inlocui, ingrijirile conventionale.
MEDICINA CONVENTIONALA
Cand este posibil, lumorile osoase sunt indepartate pe cale chirurgicala. in cazul in care cancerul este localizat intr-un brat sau un picior, tumora poate fi extirpata fara amputatie, in apro-
ximativ 90% din cazuri, dupa aceea chirurgul reconstruieste osul cu ajutorul unei proteze din metal. Daca amputatia este ineviila, pacientului i se ofera de obicei un membru artificial.
Pacientii care au suferit o interventie chirurgicala pentru un cancer osos sunt incurajati sa inceapa fizioterapia cat mai curand posibil, pentru a depasi redoarea, a ameliora mobilitatea si -daca este necesar - pentru a invata cum sa se foloseasca de noul membru artificial. Radioterapia si chimioterapia pot fi administrate inainte de operatie pentru a reduce dimensiunile tumorii, iar iradierea poale fi folosita si dupa operatie pentru a distruge celulele canceroase izolate ramase. Atat radioterapia, cat si chimioterapia sunt de asemenea folosite in tratamentul cancerelor osoase ino-perabile. impreuna, ele pot impiedica extinderea cancerului, insa rareori realizeaza o vindecare completa. Unii medici experimenteaza imunote-rapia suplimentara, astfel incat radioterapia si chimioterapia sa poata fi administrate in doze mai mici, fara a compromite eficienta globala a tratamentului. Pentru mai multe informatii despre aceste tratamente experimentale, "Cancerul".
MEDICINA ALTERNATIVA
S-a constatat ca numeroase terapii alternative reduc stresurile asociate cancerului si tratamentelor sale. Unele tratamente de manipulare fizica, precum metodele Feldenkrais si Asfon-Palterning, pot fi deosebit de benefice pentru persoanele ce sunt in curs de adaptare, mental si fizic, la utilizarea unui membru artificial. Pentru mai multe informatii despre terapiile complementare in cancer, "Cancerul".


TUMORA OSOASA

O tumora osoasa este o aglomerare de celule anormale, ce poate debuta in oricare dintre partile osului - maduva, osul spongios sau osul compact; ea utilizeaza sangele ce ar trebui sa hraneasca, in mod normal, tesutul osos sanatos, in cancerul osos primar (mai jos), celulele maligne inlocuiesc celulele normale din tesutul osos compact. Procesul patologic slabeste osul si proaca dureri si edem - deseori primele semne de cancer osos.
Radiografiile si alte explorari imagistice sunt folosite pentru identificarea tumorilor osoase, iar pentru silirea diagnosticului pozitiv este luata o biopsie. Daca este rba de o tumora canceroasa, se fac analize pentru a controla prezenta metastazelor - diseminarea celulelor canceroase dintr-o parte a corpului in alta.


Galerie de imagini si poze medicale: cancerul osos


imagine cu cancerul ososimagine cu cancerul osos imagini cancerul ososimagini/poza cancerul osos


Alte materiale medicale despre: cancerul

Este cunoscut potentialul cancerigen al unor agenti antitumorali folositi in mod curent in chimioterapia clasica a cancerului. S-a constatat cA [...]
Necesitatea si dorinta de cunoastere a omului au fost, dintotdeauna, exprimate si legate de o preocupare permanenta a lui de a cauta un eveniment, o d [...]
Exista un risc relativ crescut de 1,35 (35%) expus pentru un fumator pasiv de a face cancer bronsic fata de un ne fumator (58). Riscul relativ f [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre cancerul

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile