SIMPTOME
Daca ati avut o data o crampa musculara, veti recunoaste probabil pe viitor oricare alte crampe prin natura durerii pe care o provoaca. Simptomele obisnuite sunt:
a un
spasm - sau incordare - brusc, dureros al unui muschi, mai ales la picioare.
a la atingere, muschiul afectat este intarit.
a in unele cazuri, distorsiune vizibila sau rasucire a muschiului sub piele.
a in alte cazuri, crampe foarte intense la brate si picioare, incepand pe neasteptate si afectand uneori si muschii abdominali. Aceste simptome sunt tipice pentru
crampele de caldura.
a dureri tip crampe intense ale muschilor abdominali inferiori, care pot sa apara o data cu probleme ale spatelui sau in timpul menstruatiei.
CHEMATI MEDICUL DACA:
a aveti frecvent crampe musculare.
a crampele dumneavoastra musculare dureaza peste o ora.
a crampa apare ia torace sau la brate; aceasta poate indica o problema gra a abdomenului sau inimii. Solicitati imediat ajutor medical. ( si Atacul de cord.)
De la o intepatura care apare in partile laterale ale abdomeniului in timp ce alergati pana la durerile de coapsa care scoala in mijlocul noptii,
crampele musculare pot fi o sursa des intalnita de disconfort. in mod normal, un muschi in lucru se contracta - incordandu-se pentru a exercita o forta de tragere - apoi se intinde cand miscarea s-a terminat sau cand un alt muschi exercita o forta in directia opusa. Dar, uneori, un muschi se contracta cu mare intensitate si ramane contractat, refuzand sa se mai intinda; aceasta este o crampa musculara.
CAUZE
Muschii se contracta sau se intind ca raspuns la semnale electrice de la nervi; substante
minerale cum sunt sodiul, calciul si magneziul, care inconjoara si patrund in celulele musculare, joaca un rol-cheie in transmiterea acestor semnale. Dezechilibrele acestor minerale - ca si ale anumitor hormoni,
lichide corporale si substante chimice -sau disfunctiile sistemului nervos pot incurca fluxul semnalelor electrice si pot provoca crampe ale unui muschi.
Suprasolicitarea fizica scade cantitatea de lichide si substante minerale si poate duce la aparitia de crampe, mai ales la persoane care lucreaza sau fac exercitii fizice in conditii care le incalzesc excesiv corpul. Activitati cum este lucrul in gradina, intr-o zi fierbinte de ra, daca nu aveti grija sa beti multe lichide, pot provoca crampe de caldura. Iar daca nu luati masuri pentru a le calma, crampele de caldura pot progresa spre mult mai gra insolatie si soc caloric ( Urgente/Prim ajutor: Insolafia).
Dezechilibrele hormonilor provocate de
diabet si de problemele
tiroidiene pot, de asemenea, determina crampe, ca si
alimentarea redusa a muschilor cu oxigen transportat de sange. Nivelul oxigenului din sange scade deseori la fumatori, de exemplu, determinand crampe ale muschilor -mai ales cand
fumatorii se implica in efort fizic intens. Daca miscati in somn, puteti comprima un nerv, semnaland unui muschi sa se contracte si putand duce la o crampa. Daca sunteti predispus la crampe de noapte, faceti exercitii de extensie inainte de culcare.
TRATAMENT
Exista tehnici simple pentru calmarea crampelor musculare ocazionale, obisnuite ( Ce puteti face acasa, la dreapta), dar daca suferiti de crampe frecvente sau intense, consultati- medicul. Crampele frecvente pot indica o boala mai gra. Iar crampele intense in piept, umeri sau brate pot fi simptomele unui
atac de cord; solicitati imediat ajutor medical.
MEDICINA CONVENTIONALA
Nu este necesar nici un tratament medical al crampelor musculare obisnuite. Masarea unui muschi cu crampe sau consumul de apa pentru calmarea crampelor de caldura sunt, de obicei, remedii suficiente. Pentru crampe frecvente sau intense, medicul diagnostica si trata cauza de fond.
MEDICINA ALTERNATIVA
PRESOPUNCTURA
Daca aveti crampe la coapsa, presopunctorii recomanda aplicarea de presiune timp de doua sau trei minute la capatul inferior al umflaturii muschiului coapsei.
FITOTERAPIE
O infuzie de gingko {Gingko biloba) poate ameliora circulatia si calma spasmele piciorului. Turnati o cana de apa clocotita peste 2 lingurite de ta uscata si lasati timp de 15-20 de minute; beti de trei ori pe zi. Un fitoterapeut poate prescrie japanese quince [Chaenomeles speciosa) ca antispastic pentru crampe ale coapselor.
HOMEOPATIE
Preparate
homeopatice eliberate fara reteta (sub forma de lete) de Cuprum metalicum (6C), supte incet, ar calma
spasmul si durerile.
ALIMENTATIE Sl DIETA
Nutritionistii recomanda administrarea de suplimente de vitamina E (300 UI pe zi), pentru a preveni crampele de noapte. Puteti gasi usurarea si suplimentand consumul de calciu. Surse bune sunt laptele, branza, iaurtul,
legumele cu frunze verzi si conservele de peste.
CE PUTETI FACE ACASA
Pentru a calma o crampa tipica, trebuie sa faceti muschiul sa nu se mai contracte ~ fie prin intinderea sa, fie prin masaj, fie prin ambele metode. Puteti intinde un muschi al coapsei prin simpla ridicare pe rful degetelor, urmata de coborarea lenta pe calcaie. Pentru o intindere mai mare, puneti- mainile sau antebratele pe un perete si, tinandu- talpile lipite de podea, alunecati in spate pana cand departati de perete la mai mult de un metru distanta.
Pentru a calma prin
masaj o crampa, aparuta intr-o pozitie sezand, coborati pe podea calcaiul indreptand degetele piciorului in sus - spre cap -si strangeti ferm coapsa cu mana. incepeti la marginile crampei si miscati- spre centru, cu o presiune blanda. Pentru o crampa rezistenta, scufundati muschiul intr-o baie fierbinte, intinzandu-l si masandu-l eventual in acest timp. Pentru a trata crampele de caldura, beti multa apa pentru ra-corire. Este si cea mai buna cale de a preveni crampele de caldura. Beti o cana de apa rece inainte si dupa exercitiile fizice si la fiecare 15 minute in timpul lor. Daca utilizati o bautura sporti in loc de apa, folositi una cu mai putin zahar;
zaharul intr-un corp supraincalzit poate determina crampe ale stomacului. Diluati
sucurile cu 3 parti de apa.
PREVENIRE
Beti 6-8 cani de apa in fiecare zi. Adaptati- la clima programul exercitiilor fizice si activitatile sportive, mai ales la inceputul verii. Faceti regulat exercitii de extensie musculara, mai ales inainte de culcare. Daca sunteti fumator, aderati la un program care sa ajute sa lasati.