eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Diabetul zaharat

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » diabetul zaharat

Diabetul zaharat


Diabetul zaharat
Este unanim acceptat ca diabetul zaharat accentueaza ateroscleroza si prin aceasta predispune la accident scular cerebral ischemic. O serie de studii clinice si anatomo-patologice demonstreaza aceasta afirmatie (7). . . Ateroscleroza diabeticilor nu difera calitativ de cea a nondiabeticilor. insa aterogeneza este accelerata si mai severa, ativ cu cea a bolnav ilor nondiabetici .

Prin favorizarea aterosclerozei. a agregarii si aderarii trombocitelor. ca urmare a leziunilor cndotelialc produse de tulburarile meolice, diabetul zaharat devine un important factor de risc pentru accidentul scular cerebral ischemic (7).
Nu era complet elucidat daca diabetul zaharat este factor de risc independent de lorile presiunii arteriale sistemice . Studii recente confirma ipoteza ca diabetul zaharat este factor de risc independent pentru accidentul scular cerebral ischemic . Riscul pentru accident scular cerebral la diabetici este aproximativ dublu fata de nondiabetici. independent de orice asociere cu alti factori de risc (7).

Riscul pentru accidentul scular cerebral ischemic la diabetici este de 2-4 ori mai mare ca la nondiabetici (7). Mortalitatea prin accident scular cerebral la diabetici este de 2 ori mai mare ca la nondiabetici. Indiferent ca este vorba de un diabet zaharat noninsulinodepcndent sau de unul insulinodependent. pacientii diabetici au un risc mai mare la infarcte cerebrale aterotrombotiec. Severitatea accidentelor sculare cerebrale si mortalitatea sunt mai mari ca la nondiabetici (7).
Studiul de la Framingham (citat de 7) a gasit o incidenta a infarctului cerebral aterotrombotic la pacientii diabetici, cu rste cuprinse intre 45-74 ani. de 2,5-3,5 ori mai mare ca la nondiabetici.In "'Rochester Epidemiologie Project" (citat de7) se mentioneaza ca infarctul cerebral ischemic reprezinta 88 % din accidentele sculare cerebrale la diabetici.
Lavy publica o cercetare in care rele ca din 1522 cazuri noi de accident scular cerebral din districtul Ierusalim, 20 % au fost la diabetici Studiul a inclus numai diabeticii, nu si bolnavii cu alterarea tolerantei la glucoza.
Incidenta diabetului zaharat la bolnavi cu accident scular cerebral ischemic riaza intre limite largi (5-30 %) .In tara noastra, un studiu efectuat in mai multe servicii de neurologie indica o prelenta a accidentului scular cerebral la diabetici de 14,5 % . intr-o cercetare efectuata in Clinica Medicala I Cluj-Napoca. din totalul de 1219 bolnavi cu accidente sculare cerebrale. 24.12 %au fost la diabetici (12a).
In asociere cu hipertensiunea arteriala, hiperlipoproteincmia, consumul de alcool si fumatul, diabetul zaharat creste riscul la accident scular cerebral (7).
Acidocelozclc diabetice si mai cu seama starile severe de deshidratare si hipovolemie din cadrul comelor diabetice hiperosmolare pol precipita tromboza si infarctul cerebral (7).
Starile de hipoglicemie secundare tratamentului cu insulina sau antidiabetice orale pot favoriza deficite neurologice tranzitorii, mai ales la bolnavii cu stenoze arteriale (7).In 1993. Jose Billersi colab. publica un studiu intitulat "Diabctesand Stroke" (7). Concluziile la care ajung autorii sunt:
diabetul zaharat este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolii cerebros-cularc ischemice:
morbiditatea si mortalitatea prin accident scular cerebral la diabetici este mai mare:
diabeticii au cel putin un risc dublu pentru accident scular cerebral decat non-diabeticii;
formele clinice de accident scular cerebral la diabetici si evolutia acestora sunt mai severe:
mecanismele implicate in dezvoltarea unui accident scular cerebral la diabetici sunt: favorizarea aterosclerozei cerebrosculare. embolismul de origine cardiaca, diabetul zaharat fiind un factor de risc pentru infarctul miocardic si pentru car-diomiopatia diabetica (surse de embolism cerebral), si favorizarea unor anomalii reologice prin cresterea concentratiei de fibrinogen, factor V si VII, prin cresterea adezivitatii si agrcgabilitatii plachetare, prin reducerea defomiabililatii eritrocitare si scaderea flbrinolizei. Exista la diabetici, o multitudine de anomalii plachetarc, reologice, de coagulare si fibrinoliza, cu rol in patogencza bolii cercbrosculare ischemice, diabetul zaharat fiind considerat ca o "stare de hipercoagulabilitate". Principala forma de accident scular cerebral intalnita la diabetici este ramolismentul cerebral. Un studiu pe 1559 autopsii citat de J. Biller si colab. (7) demonstreaza ca infarctul cerebral este de doua ori mai frecvent la diabeticii cu rste cuprinse intre 50-70 de ani. ativ' cu nondiabeticii de aceeasi rsta.
Atacurile ischemice cerebrale tranzitorii sunt de 3 ori mai frecvente la diabetici ca la nondiabetici (7). Incidenta atacurilor ischemice cerebrale la diabetici este cuprinsa intre 6-28 % (7). in cercetarea intreprinsa in Clinica Medicala I din Cluj-Napoca. frecventa ischemiilor cerebrale tranzitorii la diabetici a fost de 13.26 %, in timp ce infarctul cerebral a avut o incidenta de 74,83 % (12a).In concluzie, diabetul zaharat este factor de risc pentru accidentul scular cerebral. Riscul se potenteaza in asociere cu hipertensiunea arteriala, hiperlipoproteinemia, fumatul si alti factori. Nu se stie exact in ce masura controlul strict al glicemiei la bolnavii diabetici amelioreaza riscul la accident scular cerebral . , . Tratamentul intensiv al diabeticilor ar putea incetini progresiunea retinopatiei, a neuropatiei si nefropatiei diabetice.Intrucat diabetul zaharat accelereaza ateroscleroza si este un factor de risc pentru accidentul scular cerebral alerotrombotic. este necesara dispensarizarea si tratarea adecta a acestor pacienti. in vederea unei profilaxii primare a accidentului scular cerebral ischemic. Se impune ca pacientii cu atacuri ischemice cerebrale tranzitorii si alterarea tolerantei la glucoza sa respecte, intr-o prima etapa, un regim alimentar adect.



Alte materiale medicale despre: diabetul zaharat

Diabetul este o boala metabolica caracterizata printr-o eliminare abundenta de urina, cu modificarea compozitiei urinei si tendinta de casex [...]
Organismul uman este alcatuit din mii de miliarde de celule care formeaza tesuturile tuturor organelor. Fiecare celula isi are viata ei, care este in [...]
Definitie Diabetul zaharat, cea mai frecventa boala endocrino-metabolica a copilului, se defineste ca o hiperglicemie cronica. Criteriile O.M.S [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre diabetul zaharat

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile