eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Intoxicatia alimentara


Intoxicatia alimentara
SIMPTOME
In general, intoxicatia alimentara provoaca o combinatie de greata, rsaturi si diaree cu sau fara sange, uneori cu alte simptome.
a crampele (colicile) abdominale, diareea si rsaturile, ce incep intre o ora si patru zile dupa ce ati mancat alimente contaminate si dureaza maxim patru zile, indica, de obicei, toxiinfectia alimentara bacteriana.
a rsaturile, diareea, colicile abdominale, durerea de cap si febra cu frisoane, incepand la 12-48 de ore dupa consumarea alimentelor contaminate -in special alimente de origine marina - indica, de obicei, toxiinfectia alimentara virala.
a rsaturile, diareea, transpiratiile, ametelile, lacrimarea ochilor, salitia excesi, confuzia mentala si durerile stomacului, incepand la circa 30 de minute dupa ce ati mancat alimente contaminate, sunt indicatii caracteristice pentru intoxicatia alimentara chimica.
a pierderea partiala a vorbirii sau vederii, paralizia muschilor corpului de la cap in jos si rsaturile pot indica botulismul, un tip grav, dar foarte rar de toxiinfectie alimentara bacteriana.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a recunoasteti simptomele botulismului. Aveti nevoie de tratament medical imediat pentru o afectiune cu potential mortal.
a recunoasteti simptomele intoxicatiei alimentare chimice. Aveti nevoie de tratament medical imediat pentru a evita leziunile potentiale ale unuia sau mai multor organe vitale. ( si Urgente / Prim ajutor, . 54.)
a rsaturile sau diareea sunt grave si dureaza mai mult de doua zile. Prezentati risc de deshidratare.
Puteti face o intoxicatie alimentara dupa consumul de alimente contaminate cu agenti virali, bacterieni sau chimici. Intoxicatia alimentara provoaca disconfort riind intre usor si grav si poate lasa temporar deshidratat. Cazurile usoare dureaza numai cate ore, cel mult o zi sau doua, dar unele tipuri - cum este botulismul sau anumite forme de intoxicatie chimica - sunt grave si pot pune in pericol viata daca nu primiti tratament medical.

CAUZE
Multe bacterii pot provoca intoxicatie alimentara. Persoanele bolnave sau infectate pot transmite stafilococi alimentelor pe care le prepara. Cei care consuma alimente sau apa contaminate pot face diareea calatorului, provocata de obicei de bacteria E.coli. Bacteriile pot contamina pasarile de curte, ouale si carnea, provocand toxi-infecu'a cu salmonele; desi potential fatala, cele mai multe cazuri ale infectiei provoaca doar un usor disconfort. Bacterii daunatoare cresc in peste si came, crude sau preparate, in lactate si in alimente preparate lasate prea mult timp la temperatura camerei; preparatele cu maioneza sunt vinoti notorii.
Alimentele conserte - mai ales produsele conserte in casa - pot adaposti o bacterie care nu are nevoie de oxigen pentru a se multiplica si nu este distrusa prin fierbere. Aceasta bacterie provoaca botulismul, o toxiinfectie alimentara rara, dar potential fatala. Sugarii pot face botulism mancand miere, deoarece aparatul lor digestiv imatur, spre deosebire de cel adult, nu poate neutraliza bacteriile continute in mod natural in miere.
Alimentele marine crude - mai ales crusta-ceele contaminate - pot provoca toxiinfectiile alimentare virale. Anumite ciuperci, fructe de padure si alte te sunt in mod natural otravitoare pentru om si nu trebuie mancate niciodata; germenii si "ochii" cartofilor contin, de asemenea, toxine naturale. Mucegaiuri toxice se pot forma pe fructele, legumele, cerealele si semintele impropriu stocate. Intoxicatia alimentara chimica poate fi provocata de pesticide sau prin pastrarea alimentelor in containere neigienice.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Daca simptomele sunt usoare, nu veti avea probabil nevoie de medic. Daca simptomele dureaza mai mult de doua zile, s-ar putea sa aveti nevoie de teste ale scaunelor, sangelui sau materialului vomai pentru a sili cauza bolii dumneavoastra.
Botulismul este diagnosticat prin descrierea simptomelor si prin teste pentru bacterii in probe de sange, fecale sau alimente suspecte. Intoxicatia alimentara chimica poate fi diagnosticata, de obicei, prin descrierea simptomelor si prin testarea alimentelor potential responsabile de intoxicatie.


TRATAMENT

Varsaturile si diareea sunt modalitatea prin care organismul elimina toxinele, asa ca in primele 24 de ore dupa aparitia simptomelor nu luati medicamente antiemetice sau antidiareice. Deindata ce puteti retine lichide in stomac, beti lichide simple timp de 12 ore. Apoi timp de o zi intreaga mancati alimente neiritante, cum sunt orezul, cerealele fierte si supele strecurate.
Deoarece rsaturile repetate sau diareea pot elimina mari cantitati de apa din organsim, deshidratarea este o complicatie potential periculoasa, mai ales la copii si la adultii in rsta. Trebuie sa aveti grija ca lichidele pierdute sa fie prompt si complet inlocuite. Daca nu puteti sa retineti lichidele ingurgitate, poate fi necesara inlocuirea lichidelor pe cale inlravenoasa.


MEDICINA CONVENTIONALA

Daca simptomele sunt grave sau persistente, medicul poate prescrie medicamente antidiareice sau antiemetice pana la remiterea afectiunii. Sugarii, copin, rstnicii si persoanele diabetice sau cu alte afectiuni cronice vor fi monitorizati pentru prevenirea deshidratarii si altor potentiale complicatii.
Daca aveti botulism, veti fi internat imediat in spital. Desi botulismul poate duce la insuficienta respiratorie si chiar la moarte, tratamentul prompt mareste mult sansele de recuperare completa. Daca simptomele indica o intoxicatie chimica, trebui sa se practice cat de rapid posibil o spala-tura gastrica, pentru ca toxina sa nu afecteze alte organe pana in momentul cand veti primi tratament specific substantei respective. ( Urgente /Prim ajutor, . 54.)
MEDICINA ALTERNATIVAIncercati unul sau mai multe dintre aceste remedii alternative in timp ce corpul scapa de toxina.


PRESOPUNCTURA

Pentru a ameliora greata incercati sa apasati Pericard 6, aflat pe parte interna a antebratului la doua latimi de deget de la plica mainii, timp de un minut.


FITOTERAPIE

Ghimberul {Zingiber officinale) poate fi un remediu eficient pentru greata: luati doua capsule sau o cana de infuzie de ghimber la fiecare doua ore, cat timp este necesar. O infuzie de cretusca (Finpendula ulmaria), catusnica (Nepeta cataria) sau ulm alunecos {Ulmus ful) poate ajuta la refacerea mucoaselor gastrica si intestinala: scufundati 2 lingurite de ta intr-o cana de apa fierbinte, timp de 15 minute; beti de trei ori pe zi.
HOMEOPATIEIncercati oricare dintre urmatoarele remedii eliberate fara reteta in dilutie 12c, la fiecare trei-patru ore, pana la diminuarea simptomelor: Arsenicum album, Veratrum album, Nux vomica sau Podo-phyllum.


ALIMENTATIE SI DIETA

Dupa disparitia simptomelor, refaceti- puterile onsumand alimente cum ar fi orezul alb, legumele neiritante si bananele. Pentru a reface bacteriile esentiale pentru tubul dumneavoastra digestiv, mancati iaurt simplu cu culturi active de Lactobacillus acidophilus sau luati capsule de Lactobacillus acidophilus. Evitati produsele din lapte nefermentat care pot fi dificil de digerat.

PREVENIRE
a Spalati- intotdeauna pe maini inainte de pregatirea oricarui aliment; spalati ustensilele cu apa fierbinte si sapun dupa ce le-ati utilizat pentru pregatirea oricarui fel de carne sau peste.
a Nu dezghetati carnea congelata la temperatura camerei. Lasati carnea sa se dezghete gradat in frigider sau dezghetati-o rapid intr-un cuptor cu microunde si gatiti-o imediat.
a Evitati alimentele marinate nefierte si carnea, pestele sau ouale crude; fierbeti (coaceti) cu grija astfel de alimente.
a Nu mancati nici un aliment care arata sau miroase urat sau alimente din conserve metalice umflate sau din recipiente fisurate.
a Reglati- frigiderul la 3AC; nu mancati niciodata carne pregatita sau produse lactate care au fost scoase din frigider mai mult de doua ore.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Azbestoza face parte din grupul mare al silicatozelor (pneumocouioze generate de inhalarea masiva si/sau prelungita a pulberilor de silicati de fi [...]
Intoxicatia cu benzina apare mai frecvent la lucratorii din atelierele de reparatii si vopsitorie auto. statiile de benzina, atunci cand se cur [...]
Afectiuni in care survin tulburari organice sau functionale, de cele mai multe ori severe, provocate de substantele toxice ingerate. in mod obi [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile