eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile alergice

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile alergice

Aspergiloza pulmonara


Se intilneste in special in mediul rural, la muncitorii din silozuri, abatoare si crescatorii de vite si pasari si la alte profesii, in cursul carora se vine in contact cu surse care pot contine agentul patogen, reprezentat de fungii din genul Aspergillus (fumigatus, niger, restrictus, nidullans), raspinditi pe sol si pe tegumentele oamenilor si animalelor. Calea de intrare este aeriana (foarte rar digestiva).
Boala se manifesta sub forma: 1. bronsica (astm); 2. astm asociat cu infiltrate parenchimatoase (aspergiloza alergica bronhopulmonara); 3. as-pergiloza diseminata; 4. aspergilomul bronsiectaziant (megacitomul).
Forma bronsica pura (astmul) este produsa de sporii inhalati, care stimuleaza, in special la indivizii atopici, productia de IgE, determinind astmul intrinsec (reactie tip I) ( modulul astmul).
Aspergiloza bronhopulmonara alergica. Este cea mai frecventa complicatie a astmului (1). Clinic se manifesta prin astm asociat cu imagini radiologice, care constau in opacitati (fara refractie parenchimatoasa), de dimensiuni care variaza intre 1 cm (23 %) si pina la un lob (75 %). Uneori exista o singura zona de opacifiere. Aceste opacitati sint realizate prin reactii de tip I si III la alergeni de A. fumigatus, produse local in bronhii de sporii inhalati, ceea ce determina aparitia unui exsudat alveolar cu numeroase eozinofile si rare celule mononucleare. Opacitatile se resorb in interval de 68 saptamini.

Diagnosticul prezumtiv se pune cu usurinta la astmaticii la care apar modificarile radiologice mentionate, neinsotite de nici o acuza clinica particulara, care ar putea permite o alta ipoteza, dar asociate cu eozino-filie sanguina. Datele imunologice confirma supozitia clinica. Se constata reactii de tip I si III la testele cutanate, nazale si bronsice (de procare) cu extracte de A. fumigatus. In singe se deceleaza niveluri ridicate de IgE, iar precipitinele sint prezente in cel putin 90% din cazuri.
Manifestarea parenchimatoasa poate aparea la intervale diferite, de la instalarea astmului (324 ani). Studiile lui Pepys sugereaza ca subiectilor atopici le trebuie un timp indelungat pentru producerea anticorpilor precipitanti (manifestarea parenchimatoasa apare tardiv); cei la care asper-giloza bronhopulmonara alergica apare precoce sint subiecti neatopici, cu anticorpi precipitanti si care in conditii speciale produc si reagine. Relatia dintre tipurile I si III de astm in aspergiloza bronhopulmonara este confirmata si de transferul pasiv de antigen la maimute. Dupa Vallery-Ra-dot (1928) si Chanell (1969), infestarea cu Aspergillus poate determina la subiectii neatopici o alveolita alergica extrinseca (citat de 4).
Aspergiloza diseminata apare in special in cazurile cu leziuni ale sistemului reticuloendotelial, sau dupa un tratament cu imunosupresive, cind fungii devin invadanti. Radiologie, apar opacitati intense, iar sputa contine multe micelii. In aceasta forma, cu toate ca se gasesc anticorpi precipitanti in ser (Murray 1966), nu este credibil ca manifestarea sa fie de natura alergica. Unii autori pun mare pret pe virarea testelor serologice de la negativ spre pozitiv.
Aspergilomul bronsic este determinat de localizarea fungilor intr-o cavitate preexistenta, sub forma unei mase miceliene care destinde bronhia sau cavitatea. Radiologie, se evidentiaza o cavitate cu peretii bine conturati, care contine o formatiune oida cu o zona de luminozitate semilunara superioara. Dupa Pepys, aspergilomul determina formarea de anticorpi precipitanti, cu nivel foarte ridicat in ser, in care sint prezente 20 de arcuri in testul cu dubla difuziune. Un argument in faarea participarii unei componente imune in patogenia aspergilomului este faptul ca dupa indepartarea chirurgicala a aspergilomului testele serologice se negativeaza. in multe cazuri de aspergilom au fost semnalate si semne clinice caracteristice unei reactii alergice, ca febra, leucocitoza, stare generala alterata (Davis si Somne, 1972), care cedeaza la corticoizi si este asemanatoare cu reactia ce apare in cursul testului inhalator de procare la extracte de A. fumigatus. Cu toate acestea insa, este inca nedemonstrat mecanismul alergic in aceste forme de aspergiloza.



Alte materiale medicale despre: Bolile alergice

Fibroza pulmonara idiopatica difuza, denumita si fibroza interstitiala difuza cripto-genetica sau sindromul Hamman-Rich, trebuie desprinsa d [...]
Una din consecintele importante ale tulburarilor hemodinarnice date de leziunile vaivulare mitrale, dar si de cele aortice atunci cand ajung in s [...]
EMBOLISMUL PULMONAR (EP) EVOLUTIE Rezultatul imediat este obstructia fluxului sanguin pulmonar catre regiunile pulmonare distale. Consecintele respi [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile alergice

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile