eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile alergice

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile alergice

Rinita alergica


Rinita alergica
DEFINITIE O inflamatic a mucoasei nazale caracterizata clinic prin: stranut, rinoree si obstructie nazala; poate fi asociata cu prurit conjunctiva! si faringian. lacrimarC si sinuzita. Riniia alergica sezoniera esle provocata de obicei de expunerea la polenuri. in mod special din fin. copaci, buruieni sau mucegaiuri. Rinita alergica perena se datoreaza, de obicei, contactului cu praful de casa (ce contine antigene de acarieni) si peri de animale.
FIZIOPATOLOGIE Contactul mucoasei nazale cu polenul sau alti alergcni. in cazul indivizilor cu sensibilitate alergica, determina eliberarea de mediatori de la nivelul masiocitelor ca urmare a stimularii situsurilor dependente de IgR. La rindul lor. mediatorii dezvolta o hiperemie a mucoasei nazale, edem si transsudarea de lichide (rinoree). Inllamatia mucoasei nazale permite probabil, patrunderea mai in profunzime a antigenului, unde poate intra in contact direct cu maslocilele perivenularc. Obstructia ostiilor sinuzale poate duce la dezvoltarea unei sinuzite secundare, cu sau Iara infectie bacteriana supra-adaugala.


DIAGNOSTIC

a Un istoric cil mai minutios al simptomatologiei, corelat cu perioada de polenizare intr-o anumita localizare; o atentie speciala se va da si altor posibili antigeni, cum ar fi animalele de casa.
a Examenul fizic: mucoasa nazala poate fi inflamata sau eritematoasa; pot fi prezenti polipii nazali: sinusurile pot prezenta o transparenta diminuata; conjunctivele pot fi inflamate sau edematoase; pot fi prezente manifestari ale altor afectiuni alergice (cum ar fi astmul sau eczemele).
a Teslele cutanate pozitive la antigeni inhalatori sau alimentari.
a Coloratia frotiului nazal poate pune in evidenta un mare numar de eozino-filc; prezenta neuirofilelor poale fi semnificativa pentru o eventuala infectie.
a IgE totale si specifice (silite de testele imunologice) pot fi crescute.

DIAGNOSTIC DIFERENTIAL Rinitele vasomotorii, IACRS, expuneri la iritanti, sarcina cu edem al mucoasei nazale, rinitele medicamentoase, rinitele nonalcrgice cu eozinofilie.


PROFILAXIE Sl TRATAMENT

a Identificarea si evitarea antigenilor iritanti.
a Antihistaminice, cum ar fi clorfeniramina 12 mg p.o. bid, terfenedina 60 mg p.o. bid, astemizol 10 mg p.o. qd, loratadina 10 mg p.o. qd.
a Simpatomimetice orale, cum ar fi pscudoepliedrinc 30-60 mg p.o. qid; pot agrava hipertensiunea; preparatele combinate antihistaminicc/dccon-gestive pot echilibra efectele secundare.
a Vasoconstrictoare topice - folosite cu grija, pentru prevenirea rcbound-ului congestisi a rinilei cronice secundare folosirii prelungite.
a Topice steroidiene nazale, cum ar fi beclomethasona 2 spray-uri in fiecare nara bid-lid.
a Topice nazale cu cromoglicat de sodiu 1-2 spray-uri in fiecare nara qd.
a Desensibilizare, in cazul esecului ailor tipuri de terapie.


Galerie de imagini si poze medicale: rinita alergica


imagine cu rinita alergicaimagine cu rinita alergica imagini rinita alergicaimagini rinita alergica poza despre rinita alergicapoza despre rinita alergica


Alte materiale medicale despre: Bolile alergice

Reactie inflamatoare a foselor nazale, provocata de prezenta unui agent care produce o alergie (polenuri, produse chimice, praf, mucegaiuri, par d [...]
SIMPTOME Crize, deseori sezoniere, de: a stranuturi prelungite, uneori violente. a nasul, gatul si cerul gurii dureroase, pruriginoase. a [...]
intr-un pahar mic sau o ceasca de cafea se pune argila pudra, peste care se toarna apa. Apa argiloasa trebuie sa aiba concentratia astfel A [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile alergice

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile