DEFINITIE O inflamatic a mucoasei
nazale caracterizata clinic prin: stranut, rinoree si obstructie nazala; poate fi asociata cu prurit conjunctiva! si faringian. lacrimarC si sinuzita. Riniia alergica sezoniera esle provocata de obicei de expunerea la polenuri. in mod special din fin. copaci, buruieni sau mucegaiuri. Rinita alergica perena se datoreaza, de obicei, contactului cu praful de casa (ce contine antigene de acarieni) si peri de animale.
FIZIOPATOLOGIE Contactul mucoasei nazale cu
polenul sau alti alergcni. in cazul indivizilor cu sensibilitate alergica, determina eliberarea de mediatori de la nivelul masiocitelor ca urmare a stimularii situsurilor dependente de IgR. La rindul lor. mediatorii dezvolta o hiperemie a mucoasei nazale, edem si transsudarea de
lichide (rinoree). Inllamatia mucoasei nazale permite probabil, patrunderea mai in profunzime a antigenului, unde poate intra in contact direct cu maslocilele perivenularc. Obstructia ostiilor sinuzale poate duce la dezvoltarea unei sinuzite secundare, cu sau Iara infectie bacteriana supra-adaugala.
DIAGNOSTIC
a Un istoric cil mai minutios al simptomatologiei, corelat cu perioada de polenizare intr-o anumita localizare; o atentie speciala se va da si altor posibili antigeni, cum ar fi animalele de casa.
a Examenul fizic: mucoasa nazala poate fi inflamata sau eritematoasa; pot fi prezenti
polipii nazali: sinusurile pot prezenta o transparenta diminuata; conjunctivele pot fi inflamate sau edematoase; pot fi prezente manifestari ale altor afectiuni alergice (cum ar fi
astmul sau eczemele).
a Teslele cutanate pozitive la antigeni inhalatori sau alimentari.
a Coloratia frotiului nazal poate pune in evidenta un mare numar de eozino-filc; prezenta neuirofilelor poale fi semnificativa pentru o eventuala infectie.
a IgE totale si specifice (silite de testele imunologice) pot fi crescute.
DIAGNOSTIC DIFERENTIAL Rinitele vasomotorii, IACRS, expuneri la iritanti,
sarcina cu edem al mucoasei nazale, rinitele medicamentoase, rinitele nonalcrgice cu eozinofilie.
PROFILAXIE Sl TRATAMENT
a Identificarea si evitarea antigenilor iritanti.
a Antihistaminice, cum ar fi clorfeniramina 12 mg p.o. bid, terfenedina 60 mg p.o. bid, astemizol 10 mg p.o. qd, loratadina 10 mg p.o. qd.
a Simpatomimetice orale, cum ar fi pscudoepliedrinc 30-60 mg p.o. qid; pot agrava hipertensiunea; preparatele combinate antihistaminicc/dccon-gestive pot echilibra efectele secundare.
a Vasoconstrictoare topice - folosite cu grija, pentru prevenirea rcbound-ului congestisi a rinilei cronice secundare folosirii prelungite.
a Topice steroidiene nazale, cum ar fi beclomethasona 2 spray-uri in fiecare nara bid-lid.
a Topice nazale cu cromoglicat de sodiu 1-2 spray-uri in fiecare nara qd.
a Desensibilizare, in cazul esecului ailor tipuri de terapie.