eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile esofagului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile esofagului

Cancer esofagian


Este o tumora maligna ce ia nastere in mucoasa esofagului, un carcinom scuamocelular (cu exceptia celui localizat la cardie, care poate fi si adenocarcinom). Macro-scopic, se poate dezvolta in lumenul esofagului sub forma ulcero-getanta sau poate sa apara ca o simpla ulceratie infiltranta a peretelui. Clinic, se manifesta prin disfagie progresiva si slabire In greutate si forta, consecinta a inanitiei. Diagnosticul se precizeaza prin examen radiologie si, mai ales, esofagoscopic cu biopsie.

Tratamentul prin radioterapie foloseste raze X sau cobalt 60. Desi, teoretic, tumorile scuamocelulare sint sensibile la raze X, putine vindecari definiti s-au obtinut in acest fel.
Tratamentul chirurgical radical depinde de localizarea tumorii. Pentru tumorile situate in esofagul inferior si la jonctiunea esogastrica se executa o rezectie a esofagului inferior si a polului superior al stomacului, impreuna cu splina si entual coada pancreasului si ganglionii teritoriali. Se reface continuitatea aducind bontul gastric in torace, unde se executa o anastomoza esogastrica termino-terminala sau termino-laterala. intrucit impreuna eu segmentul tumoral s-a extirpat si o parte din nervii pneumogastrici, se asociaza fie o piloroplastie, fie o dilatatie digitala a pilorului pentru a se usura evacuarea bontului gastric. Pentru localizari tumorale pe esofagul toracic superior si cervical inferior se extirpa esofagul in intregime si se executa o esofagoplastie, de preferinta cu un segment de colon, care se interpune intre faringe si stomac. Rezultatele acestei chirurgii de exereza siAt inca slabe. Pe statistici mari, vindecari definiti de peste cinci ani se cifreaza la 1526%.


Tratamentul paleativ se aplica in formele inoperabile. Gastro-ttomia si jejunostomia pentru alimentatie nu sint recomandate, ci te prefera radioterapia si bujtrajul care fac posibila deglutitia sa-lii si a lichidelor. Metoda paleativa cea mai agreata azi este realizata cu ajutorul tubului lui Celestin. Acesta este un tub de plastic aemirigid, in forma de pilnie, cu care se forteaza stenoza tumo-rala si care apoi se imobilizeaza definitiv pe loc. El este mentinut In aceasta pozitie pina la decesul bolnavului, in acest timp asi-gurlndu-se o alimentatie connabila cu lichide si semilichide.



Alte materiale medicale despre: Bolile esofagului

Aerul pe care-1 respiram poate fi rezervorul si vectorul a numeroase noxe (contaminanti legati de riscul in cancer). In mod normal si, teoretic [...]
Aerul pe care-1 respiram poate fi rezervorul si vectorul a numeroase noxe (contaminanti legati de riscul in cancer). In mod normal si, teoretic [...]
Postul pe baza de suc din fructe si legume crescute natural este metoda folosita in anumite clinici unde cancerul se trateaza cu ajutorul remediilor n [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile esofagului

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile