eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile ficatului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile ficatului

Colestaza intrahepatica


Este definita ca o diminuare a debitului biliohepatocitar sau canalicular ; de fapt este o diminuare a debitului sarurilor biliare.
Clinic se traduce prin icter, prurit, steatoree, malabsorbtia vitaminelor liposolubile si a calciului, decolorarea scaunului. Biologic, cresc bilirubina conjugata si sarurile biliare in singe, cresc lipidele totale colesterolul si fosfolipidele, creste concentratia sanguina a unor enzime (fosfataza alcalina, 5-nucleotidaza, gama-glutamil-transpeptidaza). Pentru diagnostic mai sint utile : cromocholosco-pia la BSP si clearanceul la BSP (P2 la 44'120').

Pentru tratament si profilaxie sint importante circumstantele etiologice in care survine C.I.H. : a) colestaza recurenta benigna (Summerskil-Walshe) ; icterul colestatic rccidivant al graviditatii ; c) colestaza medicamentoasa ; d) formele colcstatice ale hepatitei virale ; e) ciroza biliara primitiva ; f) colangita sclerozanta primitiva ; g) colestazele intrahepatice asociate (in hepatita virala, ciroze, hepatita alcoolica, rectocolita ulceroasa, boala Crohn).
Tratamentul este comun tuturor formelor de colestaza si consta in cortiooterapie, drenaje biliare si inductie enzimatica. Corticotera-pia influenteaza hidrocolereza si factorul inflamator asociat cole-stazei ; este contraindicata in steatozele icterigene, pentru ca accentueaza citoliza. Se dau, in general doze modice (40 mg Prednison, doza initiala cu sevraj-ul cunoscut.
Drenajele biliare constau in administrarea de colcretice (Anghi-rol, Boldocholin) si tubajele duodenale repetate cu instilatii duodenale de procaina (cuparea reflexului duodenopasaj Hering).
Inductia enzimatica se realizeaza prin administrarea de feno-barbital (2x0,10g/zi). Actiunea sa consta in stimularea proliferarii reticolului endoplasmatic neted, inducerea sintezei enzimelor, cres-tarea colerezei de origine hepatocitara actionind, indeosebi, asupra fractiunii independente a acizilor biliari si cresterea Tg. m biliru-binei. Efectul sau este farabil in colestazele cu deficit partial al glicuroniltransferazei (boala Gilbert), fiind ineficace in deficitul total al acesteia (boala Crigler-Najar).
Unii mai recomanda, pentru prurit, Colestiramina (Questran), care impiedica reabsorbtia intestinala a sarurilor biliare (ori, in colestaza acestea nu ajung in intestin). in acest scop se ponte da Clor-fenoxamin : 2X1/2 lete/zi.
Pentru corectarea malabsorbtiei vitaminice, lipidice si calcice, se r administra parenteral vitaminele K, A, D, E, acizii grasi cu lant mediu (care se absorb direct si in lipsii sarurilor biliare) si se r face injectii cu calciu.



Alte materiale medicale despre: Bolile ficatului

Este desemnarea eponimica a ocluziei simptomatice a venelor suprahepatice, oricare ar fi cauza ei. Odata ce simptomele au aparut, boala evolueaza fata [...]
Ruptura de ficat intereseaza mai frecvent lobul drept. Odata diagnosticul probabil facut, singurul tratament indicat este cel chirurgical, tratamentul [...]
Este o varianta mai rara de anastomoza portocava de tip radicular. Se face intre vena ombilicala permeabila sau permeabilizata, situata la baza ligame [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile ficatului

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile