Este definita ca o diminuare a debitului biliohepatocitar sau canalicular ; de fapt este o diminuare a debitului sarurilor biliare.
Clinic se traduce prin icter, prurit, steatoree, malabsorbtia vitaminelor liposolubile si a calciului, decolorarea scaunului. Biologic, cresc bilirubina conjugata si sarurile biliare in singe, cresc
lipidele totale
colesterolul si fosfolipidele, creste concentratia sanguina a unor enzime (fosfataza alcalina, 5-nucleotidaza, gama-glutamil-transpeptidaza). Pentru diagnostic mai sint utile : cromocholosco-pia la BSP si clearanceul la BSP (P2 la 44'120').
Pentru tratament si profilaxie sint importante circumstantele etiologice in care survine C.I.H. : a) colestaza recurenta benigna (Summerskil-Walshe) ;
icterul colestatic rccidivant al graviditatii ; c) colestaza medicamentoasa ; d) formele colcstatice ale hepatitei
virale ; e)
ciroza biliara primitiva ; f)
colangita sclerozanta primitiva ; g) colestazele intrahepatice asociate (in
hepatita virala, ciroze, hepatita alcoolica, recto
colita ulceroasa, boala Crohn).
Tratamentul este comun tuturor formelor de colestaza si consta in cortiooterapie, drenaje biliare si inductie enzimatica. Corticotera-pia influenteaza hidrocolereza si factorul inflamator asociat cole-stazei ; este contraindicata in steatozele icterigene, pentru ca accentueaza citoliza. Se dau, in general doze modice (40 mg Prednison, doza initiala cu sevraj-ul cunoscut.
Drenajele biliare constau in administrarea de colcretice (Anghi-rol, Boldocholin) si tubajele duodenale repetate cu instilatii duodenale de procaina (cuparea reflexului duodenopasaj Hering).
Inductia enzimatica se realizeaza prin administrarea de feno-barbital (2x0,10g/zi). Actiunea sa consta in stimularea proliferarii reticolului endoplasmatic neted, inducerea sintezei enzimelor, cres-tarea colerezei de origine hepatocitara actionind, indeosebi, asupra fractiunii independente a acizilor biliari si cresterea Tg. m biliru-binei. Efectul sau este farabil in colestazele cu deficit partial al glicuroniltransferazei (boala Gilbert), fiind ineficace in deficitul total al acesteia (boala Crigler-Najar).
Unii mai recomanda, pentru prurit, Colestiramina (Questran), care impiedica reabsorbtia intestinala a sarurilor biliare (ori, in colestaza acestea nu ajung in intestin). in acest scop se ponte da Clor-fenoxamin : 2X1/2 lete/zi.
Pentru corectarea malabsorbtiei vitaminice, lipidice si calcice, se r administra parenteral
vitaminele K, A, D, E,
acizii grasi cu lant mediu (care se absorb direct si in lipsii sarurilor biliare) si se r face injectii cu calciu.