eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile infectioase

Boala somnului


Boala somnului
Aceasta boala, numita si tripasonomiaza africana, e produsa de un parazit Trypanosoma, transmis omului prin intermediul intepaturii unei muste, glosina, mai cunoscuta sub numele de musca tete.

Boala somnului se manifesta prin tulburari neurologice si psihice care se agraveaza progresiv si pot H fatale. Boala este prezenta permanent (endemica) in Africa intertropicala. Se disting 2 forme de boala in functie de tipul de parazil (Trypanosoma) in cauza. Tripanosomiaza determinata de Trypanosoma gambieme este transmisa de glosinele din padurile Africii de Vest si Africii Centrale unde omul constituie principalul rezervor de paraziti.
Tripanosomiaza determinata de Trypanosoma rbodesiense este transmisa de glosinele din savanele uscate sau cu arbusti din Africa de Est. Rezervorul natural al acestei forme de tripanosomiaza este reprezentat de animalele salbatice, in primul rand antilopele.


CONTAMINAREA

Parazitii suni transmisi la om prin intermediul intepaturii muslci tete. Din momentul in care au patruns in piele, ei se multiplica local, apoi, dupa 2 pana la 3 saptamani de la intepatura, ei disemineaza in sange si limfa sfarsind prin a invada lichidul cefalorahidian si sistemul nervos. in regiunea endemica (Africa intertropicala), mai putin de 1% din mustele tete sunt infectate, insa o singura intepatura poate transmite boala.

SIMPTOMELE SI EVOLUTIAIntepatura mustei tete trece deseori neobservata, in special pe pielea populatiei de culoare. Dar in acelasi timp ca poate produce imediat o reactie locala prompta, cu dureri si mancarime persistente, uneori timp de cateva zile.Incubatia dureaza in general 2 pana la 3 saptamani, dar poate fi mai lunga (cateva luni, pana la mai multi ani) si in majoritatea cazurilor ea nu este insotita de nici un simptom (ciapa incubatiei silentioase). Boala somnului se manifesta apoi in doua stadii. Primul stadiu corespunde infestarii s.in-gclui si a limfei de catre parazit. Ea debuteaza cu febra neregulata, nu toarte mare (in jur de .58" C), care rezista la tratament, printr-o crestere a dimensiunilor ganglionilor limfatici (adenopatie), care suni nedurerosi si nu supureaza, precum si printr-o marire de volum a ficatului si splinei; apar de asemenea semne loiale la nivelul pielii (edeme localizate, mancari-mc). in acest stadiu al infectiei, bolnavul poate prezenta o accelerare a ritmului cardiac (tahicardie) si unele simptome neurologice si psihice, cum sunt durerile de cap (cefaleea), modificarile de caracter si de comportament. Cel de-al doilea stadiu corespunde prezentei parazitilor la nivelul sistemului nervos. In timp ce febra persista, bolnavul dene iriil sau trist, se agila, vorbeste mult sau, dimpotriva, e abatut si morocanos. Cateodata e ctima unor grave tul-burari de comportament, putand ajunge la olenta, in aceasta situatie impunandu-se internarea intr-un serciu de psihiatric. Apoi apar tulburari de sensibilitate, tulburari motorii cum suni tremuralurile, o necoordonare a miscarilor sau o paralizie.
Din ce in ce mai apatic, bolnavul adoarme in timpul zilei, mananca din ce in ce mai putin si e agitat in timpul noptii. in absenta tratamentului si cateodata in pofida acestuia, boala evolueaza, dupa un interval variabil in functie de caz, spre coma si moarte. Cateodata exitusul e grabit de o insuficienta cardiaca sau de o infectie care se adauga bolii somnului.


DIAGNOSTICUL Sl TRATAMENTUL

Diagnosticul tripanosomiazei africane se bazeaza pe punerea in edenta a parazitilor in sange, in maduva sau in ganglionii limfatici. Trebuie suspectata boala in toate cazurile in care o persoana a facut o calatorie chiar si scurta intr-o regiune endemica si care prezinta febra prelungita, o marire a ganglionilor limfatici si semne neurologice a caror cauza nu a fost determinata. Medicamentele antiparazitare folosite pentru tratarea acestei boli sunt eficace, dar dificil de manevrat data fiind toxicitatea lor. in consecinta, tratamentul trebuie efectuat in spital deoarece necesita urmarirea efectelor secundare produse de medicamente.

PROFILAXIA
In focarele endemice, in general sunt bine cunoscute de populatia locala, turistii se pot proteja purtand haine care sa-i acopere si utilizand lotiuni sau creme impotriva insectelor. Serciile de sanatate africane lupta activ impotriva bolii, cautand sistematic in zonele unde boala e prezenta persoanele care ar putea fi atinse de aceasta, pentru a-i trata pe toti bolnai. Eradicarea bolii se bazeaza pe lupta impotriva mustei tete, prin folosirea insecticidelor.


TRIPANOSOMIAZA AMERICANA

Tripanosomiaza americana e determinata de un alt parazit, Trypanosoma cruzi. Aceasta infectie numita si boala Chagas se prezinta in stare endemica in America Centrala si in nord-estul Braziliei, unde afecteaza in jur de 15 milioane de persoane. Boala se transmite la om prin intepatura unei plosnite, Reduus personatus (specie de corp) ale carei dejectii contin parazitii.


Galerie de imagini si poze medicale: boala somnului


imagine cu boala somnuluiimagine cu boala somnului
imagini boala somnuluiimagini/poza boala somnului


Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase

Un studiu recent (101) a demonstrat ca relatia inversa intre istoricul de fomat si aparitia precoce a bolii Alzheimer nu poate fi explicata de [...]
Fumatul reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Crohn (risc de 1,46) iar fumatorii operati cu aceasta maladie au un risc mai mare de [...]
Boala Crohn a colonului este o afectiune inflamatorie cronica a intestinului caracterizata prin afectarea discontinua si transmurala a tuturor p [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile infectioase

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile