Aceasta boala infectioasa, contagioasa e produsa de bacilul Koch, denumit si Mycobacterium tuber-culosis, care determina afectarea mai multor organe, in special a plamanilor.
Radiografia unei tuberculoze pulmonare. Eliminarea tesutului necrozat creeaza zone de claritate (caverne) vizibile pe cliseul radiografie sus in stanga.
Altadata,
tuberculoza reprezenta una dintre principalele cauze de mortalitate ale copiilor si adultilor tineri in Europa. Vaccinarea obligatorie si cresterea in general a nivelului de trai au determinat regresul ei. Dar, de cati ani, se constata o reaparitie .1 acestei
boli infectioase in tarile dezvoltate, ce se datoreaza, se parc, extinderii SIDA si saracirii treptate a unei parli a populatiei apartinand acestor tari. Tuberculoza afecteaza in prezent in jur de 10 milioane de persoane in lume, dintre cur trei sferturi in tarile in curs de dezvoltare.
CONTAMINAREA Contaminarea se Face prin intermediul picaturilor fine de sali ce contin bacilul Koch, eliminate de un bolnav cu
tuberculoza pulmonara sau laringiana in timp ce vorbeste, stranuta sau tuseste. Deci tuberculoza e o boala ce se transmite pe cale aerogena.
SIMPTOMELE
Primul contact cu bacilul declanseaza primoinfectia tuberculoasa. In plamani se formeaza un mic focar tuberculos, ca un abces, pe care-l numim sancru de inoculare. In general pacientul nu resimte nici un simptom si in 90% dintre cazuri primoinfectia se vindeca spontan. Focarul tuberculos dispare, lasand o cicatrice fara importanta, vizibila pe radiografiile pulmonare sub forma unei mici calcificari. Cateodata, primoinfectia se manifesta prin tuse, tempe ratura putin crescuta, astenie usoara si pierdere a poftei de mancare (sindrom infectios moderat).
In cazuri mai rare, manifestarile bolii pot fi mai importante, cu
febra ridicata,
tulburari digestive si eruptii cutanate de culoare rosie-vio-lacee pe membrele inferioare (eritem noclos).
In aproximativ 5% din cazuri, bacilul disemineaza prin sange si se afla la originea unor focare ce pot ramane in stare de latenta (adica fara sa produca simptome) ani de zile, pentru ca apoi, cu ocazia unei deprimari a mecanismelor de aparare imunitara, trecatoare sau nu, sa se reactiveze brusc.
In aceasta situatie boala se localizeaza cel mai frecvent la plamani si se manifesta printr-o alterare a starii generale. Trei simptome sunt evocatoare: febra, mai ales seara, insotita de transpiratii nocturne,
oboseala si scaderea in greutate. Apoi apar manifestarile pulmonare:
tuse mai mult sau mai putin producti, spute cateodata sanguinolente (hemoptizii), greutate in respiratie la efort sau, mai rar, o aderata detresa respiratorie (bronho-pneumonia tuberculoasa).
DIAGNOSTICUL
Diagnosticul se bazeaza pe radiografia toracica ce evidentiaza opacitati (noduli) si zone de transparenta (caverne) la nivelul plamanilor, mai ales in regiunea lor superioara. Pentru a confirma diagnosticul de tuberculoza trebuie cautata bacteria responsabila de boala, in sputa sau in secretiile bronsice. Deseori bacilul Koch e dificil de pus in evidenta. Examenul direct la microscop fiind rareori pozitiv, intotdeauna din proba recoltata trebuie sa se efectueze culturi. In acest caz rezultatele examenului nu sunt cunoscute decat dupa un interl de 3 pana la 6 saptamani. Se pot folosi de asemenea testele cutanate la tuberculina. Ele contribuie la silirea unui diagnostic exact, doar atunci cand reactia e intens poziti.
O reactie usor poziti poate indica un contact cu boala in antecedente (primoinfectie) sau o ccinare mai veche.
TRATAMENTUL Sl PROFILAXIA Tratamentul asociaza 3 sau 4 antibiotice antituberculoase pe o perioada de cel putin 6 luni. Vindecarea se obtine la majoritatea cazurilor.
Bolnavul trebuie izolat in primele 3 saptamani de boala. Apoi el nu mai este contagios. O primoinfectie trebuie tratata in acelasi mod, timp de 3 luni, pentru a evita evolutia ulterioara spre tuberculoza secundara.
Profilaxia se bazeaza pe ccinarea BCG, a carei eficacitate c partiala, dar care permite reducerea considerabila a frecventei formelor grave.
SIDA Sl TUBERCULOZA
In prezent, o serie de studii evidentiaza o relatie intre recrudescenta
tuberculozei si extinderea maladiei SIDA. Persoanele afectate de aceasta boala au un sistem imunitar compromis, ceea ce reprezinta un teren favorabil pentru o reactire a bacilului Koch (care poale nu s-a manifestat dupa primoinfectie). Acest fenomen pune probleme importante: erori de diagnostic frecvente, uneori tratament neadect urmat mai mult sau mai putin regulat. Pacientul netratat sau prost tratat continua sa fie contagios pentru anturajul sau.
TUBERCULOZA MILIARA
Tuberculoza miliara este o forma deosebit de gra a tuberculozei, care se manifesta prin greutate mare in respiratie si cateodata printr-o alterare marcata a starii generale.
Ea se caracterizeaza, in plus, prin diseminarea bacililor Koch in numeroase organe: meninge, abdomen, os, aparat genital si urinar. In functie de localizare, simptomele sunt diferite: tuberculoza osoasa (morb Pott) se manifesta prin dureri osoase sau articulare; tuberculoza genilo-urinara determina prezenta sangelui in urina; tuberculoza meningeana e responsabila de numeroase tulburari, printre care alterarea starii de constienta; tuberculoza ce afecteaza splina, ganglionii limfatici si madu osoasa se manifesta prinlr-o marire a splinei si a ganglionilor limfatici; tuberculoza digesti se manifesta prin dureri abdominale si prin diaree.