Sindromul este caracterizat prin triada : a) hipersecretie si hiperaciditate gastrica marcata (1 litru pe 12 ore cu peste 60 mEq/1); b)
ulcere multiple cu localizare atipica la indivizi peste 50 ani, rezistente la tratament medical, recidinte dupa tratament chirurgical, cu tendinta la complicatii precoce (hemoragie, perforatie) ; c) prezenta unei
tumori pancreatice cu celule non-beta ; d) la aceasta, se adauga (35%) diareea.
Tumora poate fi unica, multipla sau poate lipsi si In acest caz exista doar o hiperplazie adenomatoasa. In 4050% din cazuri ea este maligna, cu metastaze hepatice sau ganglionare, care au acelasi caracter excitosecretor.
Tratamentul este chirurgical. Tipul de interventie se sileste numai dupa o explorare minutioasa pentru prezenta metastazelor a intregului pancreas, a antrului gastric, a duodenului, a ficatului.
In tumori pancreatice bine delimitate, situatii mai rar Intilnite, se face extirparea tumorii. Pentru aceasta se cere ca
tumora sa permita enucleerea si sa fie benigna, fapt ce impune o verificare extemporanee histopatologica. La 30' dupa extirparea tumorii se face un test cu senil bolnavului injectat la sobolan si cu verificarea raspunsului secretor al stomacului animalului. In caz de raspuns negativ nu este necesara interventie complementara pe stomac.
La fel se procedeaza cu tumorile limitate situate in peretele duodenal.
Proba pe animal poate fi inlocuita printr-o gotomie asociata cu izolarea sau rezectia antrului gastric. Daca la 30' testarea aciditatii printr-o aspiratie continua arata lori scazute, ramin suficiente aceste procedee complementare pe stomac.
In situatia ca dupa ablatia tumorii nu scade aciditatea, de asemenea cind nu se depisteaza o tumora pancreatica sau cind la
biopsia ganglionilor limfatici de pe marginea superioara a pancreasului se depisteaza celule insulare, semn ca exista o tumora cu originea in pancreas, se practica o gastrectomie totala.
Daca tumora este situata In portiunea stinga a pancreasului se face o pancreatectomie stinga cu splenectomie.
In caz de
ulcer recidint dupa o interventie anterioara chirurgul este obligat sa cerceteze in primul rind cauze legate de interventia practicata (rest de antru pe bontul de infundare distal, gotomie incompleta, ansa jejunala prea lunga, rezectie gastrica Insuficienta) si numai in al doilea rind o tumora Zollinger-Ellison.