eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile pancreasului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile pancreasului

Zollinger-ellison (sindrom)


Sindromul este caracterizat prin triada : a) hipersecretie si hiperaciditate gastrica marcata (1 litru pe 12 ore cu peste 60 mEq/1); b) ulcere multiple cu localizare atipica la indivizi peste 50 ani, rezistente la tratament medical, recidinte dupa tratament chirurgical, cu tendinta la complicatii precoce (hemoragie, perforatie) ; c) prezenta unei tumori pancreatice cu celule non-beta ; d) la aceasta, se adauga (35%) diareea.
Tumora poate fi unica, multipla sau poate lipsi si In acest caz exista doar o hiperplazie adenomatoasa. In 4050% din cazuri ea este maligna, cu metastaze hepatice sau ganglionare, care au acelasi caracter excitosecretor.
Tratamentul este chirurgical. Tipul de interventie se sileste numai dupa o explorare minutioasa pentru prezenta metastazelor a intregului pancreas, a antrului gastric, a duodenului, a ficatului.
In tumori pancreatice bine delimitate, situatii mai rar Intilnite, se face extirparea tumorii. Pentru aceasta se cere ca tumora sa permita enucleerea si sa fie benigna, fapt ce impune o verificare extemporanee histopatologica. La 30' dupa extirparea tumorii se face un test cu senil bolnavului injectat la sobolan si cu verificarea raspunsului secretor al stomacului animalului. In caz de raspuns negativ nu este necesara interventie complementara pe stomac.
La fel se procedeaza cu tumorile limitate situate in peretele duodenal.
Proba pe animal poate fi inlocuita printr-o gotomie asociata cu izolarea sau rezectia antrului gastric. Daca la 30' testarea aciditatii printr-o aspiratie continua arata lori scazute, ramin suficiente aceste procedee complementare pe stomac.
In situatia ca dupa ablatia tumorii nu scade aciditatea, de asemenea cind nu se depisteaza o tumora pancreatica sau cind la biopsia ganglionilor limfatici de pe marginea superioara a pancreasului se depisteaza celule insulare, semn ca exista o tumora cu originea in pancreas, se practica o gastrectomie totala.
Daca tumora este situata In portiunea stinga a pancreasului se face o pancreatectomie stinga cu splenectomie.
In caz de ulcer recidint dupa o interventie anterioara chirurgul este obligat sa cerceteze in primul rind cauze legate de interventia practicata (rest de antru pe bontul de infundare distal, gotomie incompleta, ansa jejunala prea lunga, rezectie gastrica Insuficienta) si numai in al doilea rind o tumora Zollinger-Ellison.



Alte materiale medicale despre: Bolile pancreasului

Prin sindrom dumping intelegem grupul de simptome pe care le acuza bolnavul operat de stomac, datorita evacuarii precipitate a bontului si inundarii m [...]
in saptamanile care preceda gestul suicidar se constata ca au loc in mod frecvent una sau mai multe consultatii la medicul generalist. Foarte [...]
S-a demonstrat cA ingestia repetatA a unor cantitAti de alcool in cursul primelor luni de sarcinA duce la aparitia unor trAsAturi dis-morflce si [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile pancreasului

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile