eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile splinei

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile splinei

Hipersplenism


Este o stare morbida, care se manifesta prin reducerea numarului elementelor circulante sanguine fie din seria rosie fie din seria alba fie din trombocite sau o combinatie de doua din aceste serii sau toate trei seriile. Cauza este o hiper-activitate a unor functii normale ale splinei si mecanismele invocate sint: 1) Distrugerea excesi a elementelor celulare sanguine In splina. 2) Inhibitia, de catre splina, a activitatii maduvei osoase cu frinarea maturatiei elementelor sanguine precum si a trecerii acestora din madu in circulatia sanguina. 3) Producerea de anticorpi splenici care distrug elementele sanguine circulante.
Se deosebesc doua feluri de hipersplenism : 1) Hipersplenismu! primar, in care splina nu este alterata morfopatologic, ci numai functional. In aceasta categorie intra : anemia hemolitica congenitala si dobindita, purpura trombocitopenica, neutropenia splenica primara si pancitopenia splenica primara. 2) Hipersplenismul secundar. In care hiperfunctia este declansata de o boala proprie sau de sistem care afecteaza si splina. Aceste boli sint foarte numeroase si se categorisesc in : a) boli infectioase acute si cronice | b) boli congestive (ex. : hipertensiunea portala); c) boli meolice ; d) boli tumorale benigne si maligne.
Tratamentul hipersplenismului consta in splenectomie cu re-Aultate foarte bune in hipersplenismul primar si mai riate si inconstante in cel secundar.



Alte materiale medicale despre: Bolile splinei

Poate fi un abces unic sau pot fi abcese multiple. Apare dupa infarct septic, dupa infectii localizate (plagi infectate, furuncul, pneumonie, apendici [...]
Este cea mai frecventa leziune ce se produce in contuzia abdomenului. Tratamentul este splenectomia. Ia marea majoritate a cazurilor se produce o lezi [...]
Este o forma particulara a rupturii de splina (15%), formind o colectie hematica care poate dura de la citeva ore la citeva zile, cu stare generala bu [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile splinei

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile