Este chirurgical si consta din diferite procedee:
1. Interventie de decompresieIn cazul unei compresii de vena ca superioara fara inzie parietala sau tromboza, indepartarea agentului compresiv permite silirea fluxului circulator. Acesta se realizeaza prin abord chirurgical cervical, toracotomie sau sternotomie, si urmareste indepartarea procesului tumoral fara un sacrificiu venos. Interventia de decompresie se poate realiza si prin
cura chirurgicala a unui
anevrism de crosa aortica. in cazul unei mediastinite procesul de eliberare al venei cave superioare este foarte dificil.
2. Trombectomia
Acest procedeu se adreseaza unui proces trombotic acut iatrogen si trebuie efectuat precoce. Se realizeaza prin toracotomie sau sternotomie mediana cu ajutorul sondei Fogarty.
3. Rezectia partiala a venei cave superioare
Aceasta tehnica se practica in momentul inziei unui proces tumoral loco-regional.
4. Chirurgia restauratorie
Plastia cavei se realizeaza intr-un proces stenozant al venei cave superioare, cu ajutorul unui petic de largire. Acest proces se adreseaza unor stenoze limitate fara tromboze.
Pontajele reprezinta o metoda de inlocuire a axului venos cav. Materialele sintetice sau homogrefele arteriale nu sunt o solutie optima. Cea mai buna metoda este o vena autologa reprezentata prin vena safena interna la care multiple tehnici permit largirea calibrului si care raspunde optim la acest sistem circulator cu presiune scazuta.
5. Dilatatia angioplastica
Recent aceasta metoda angioplastica transluminala a fost realizata cu succes. Aceasta tehnica se poate utiliza in evolutia unui pontaj cav superior, in cazul unei stenoze postoperatorii.
6. Procedee paliative
Sindromul cav superior aparut in cadrul unui proces patologic
malign inaccesibil chirurgical nu are indicatii de rescularizare ca. Tratamentul medical este unicul care poate aduce ameliorari in aceasta situatie. Rar poate intra in discutie o deritie paleati:
a un pontaj intre un trunchi venos (de obicei jugulara interna) si atriul drept, sau in mod exceptional un
a pontaj extraanatomic (axilo sau jugulo-femural) Deritiile cavei izolate intra in discu
COMPLICATIILE CHIRURGIEI VENEI CAVE SUPERIOARE
Tromboza pontajului cav care se instaleaza in aproximativ cate zile se datoreaza unor greseli de tehnica si tactica chirurgicala sau de supraveghere postoperatorie si raspunde relativ bine la tratamentul anticoagulant,
diuretic si antiedematos cerebral.
Daca
tromboza este imediat postoperatorie este necesar controlul operator imediat pentru a corecta o eventuala
greseala de tehnica chirurgicala.
Exista si tromboze postoperatorii la distanta si care se
datoreaza unei recidive a cauzei etiologice.
Embolia pulmonara este complicatia cea mai gra si necesita interventie chirurgicala rapida de embolectomie in circulatie extracorporeala.
Supuratia unui pontaj cav protetic este foarte gra si poate antrena o mediastinita sau o supuratie pulmonara. Ea necesita in cele mai multe cazuri ablatia pontajului protetic.