eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Glanda tiroida

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » sistemul endocrin » glanda tiroida

Hormonii tiroidieni


Hormonii tiroidieni
Tiroida sintetizeaza si secreta doi hormoni iodinati: tiroxina (T4) si triiodotiro-nina (T3), iar in sangele nos se gaseste si un rers triiodotironina (rT3):
1. Tiroxina (T4), sau 3, 5, 3', 5'-tetraiodotironina, reprezinta aproximativ 90% din hormonul tiroidian secretat de glanda.
2. Triiodotironina (T3), sau 3, 5, 3'-triiodotironina, constituie aproximativ 9% din hormonul secretat de glanda. (T4) este considerat uneori un prohormon pentru T3.
3. Rerstriiodotironina (rT3), sau 3, 3', 5'-triiodotironina, reprezinta aproximativ 1% din hormonul secretat si nu este activ biologic.

Tiroida poate fi vizualizata (scanata) prin administrare de iod radioactiv, dupa
un anumit timp necesar absorbtiei substantei. Deoarece radioizotopul Tc04 are un timp de injumatatire mai scurt (6 ore) decat I (8 zile), este mai precaut sa se foloseasca acest izotop pentru scopul amintit. Este posibila si utilizarea izotopului I pentru a masura preluarea iodului radioactiv de catre tiroida (RAIU), ura 4-5. O glanda cu o functie activa va aa un ritm mai accelerat de preluare a iodului decat o glanda tiroida care functioneaza slab.

Sinteza de tireoglobulina (TG)
Tireoglobulina este precursorul tuturor hormonilor tiroidieni. Ea este o glicopro-teina mare cu greutatea moleculara de 660 kDa. Tireoglobulina nu are in compozitie o concentratie mare de molecule tirozinice. De fapt, ea poseda doar 140 de reziduri tirozinice. Acestea sunt iodinate si cuplate pentru a forma hormonii tiroidieni activi. Asemenea altor proteine celulare, TG este sintetizata in reticulul endoplasmic rugos al celulei foliculare si glicozilata in aparatul Golgi. Apoi ea este impachetata in culele de exocitoza si expulzata spre lumenul foliculului (ura 4-6).


Oxidarea iodului

Odata ajuns in celula foliculara, iodul este oxidat intr-o forma intermediara, activa. Reactia este catalizata de pcroxidaza tiroidiana (TPO) in prezenta apei oxigenate (H2O2) rezultand un intermediar activ care este incorporat in rezidu-rile tirozinice ale tireoglobulinei. Rolul exact al acestui intermediar activ nu este inca cunoscut. O ipoteza recenta sugereaza ca ar putea fi vorba de un radical liber al iodului, in care caz, reactia s-ar putea exprima astfel:


I- + H2O2 "^ 2HCT + E-I (iod activat)


Sediul oxidarii iodului este marginea apicala a celulei foliculare, locul unde exista peroxidaza tiroidiana. si acest proces este stimulat de catre TSH. Iodul trebuie oxidat inainte de a surni organificarea lui.


Organificarea (iodinarea)

lodinarea este catalizata, de asemenea, de peroxidaza tiroidiana. Iodul activat este adaugat la rezidurile tirozinice dupa incorporarea tirozinei in tireoglobulina. Aceasta iodinare produce monoiodotirozina (MIT) si diiodotirozina (DIT).

Cuplarea
Cuplarea a doua molecule de diiodotirozina formeaza T4, iar condensarea oxidativa a unei molecule de DIT cu MIT formeaza T3. Astfel de cuplari oxidati au loc in timp ce DIT si MIT fac parte din molecula de tireoglobulina. in acest fel apar atat cuplari intramoleculare cat si intermoleculare catalizate de catre peroxidaza tiroidiana. Tireoglobulina contine aproximativ doar trei rezi-duri de T4 si T3 pe fiecare molecula. Exista de aproximativ 10 ori mai mult T4 decat T3 in tireoglobulina si doar foarte putin rT3 (ura 4-7).

Stocarea
Hormonii tiroidieni sunt stocati extracelular in molecula de tireoglobulina din lumenul foliculului coloidian. La om tiroida contine in medie 23% MIT, 33% DIT, 35% T4, 7% T3 si rT3 intr-o proportie foarte mica. Stocarea tireoglobulinei proaspat iodate se face la marginea foliculului, aceasta acoperind concentric moleculele de tireoglobulina mai chi.




Alte materiale medicale despre: glanda tiroida

Fitohormonii sunt de mare actualitate! Dar ce sunt ei? Sunt hormoni vegetali, impartiti in izoflavone si lignane, care se gasesc in continutul a numer [...]
Hormonii steroizi si tiroidieni actioneaza prin receptori intracelulari. Similari din punct de vedere structural, acesti receptori sunt membri ai supe [...]
Acestia poseda o seama de efecte metabolice : a) stimuleaza formarea de glucoza, motiv pentru care pot sa declanseze un diabet latent sau sa agravez [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre glanda tiroida

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile