Pruritul, simptom banal, este foarte frecvent intiloit in afectiunile cutanate, cit si in unele afectiuni generale; are diferite grade de intensitate, durata, intindere, survine in crize, cu exacerbari vesperale si nocturne.
Pruritul prelungit produce modificari ale pielii, care se ingroase, devine uscata, pliurile cutanate se exagereaza, apar papule lichenoide constituind cea ce Brocq a descris sub denumirea de li-chenificare. Vom descrie cite forme de lichenificari circumscrise si difuze.
Lichenificare circumscrisa (neurodermita) se traduce prin pru-rit, care este in general primul semn, localizare pe fetele laterale ale gitului, ceafa, coapse, ano-genito-crural. Progresiv pielea ia o coloratie roza, granuloasa, cu mici pseudopapule stralucitoare; cu timpul se constituie o placa olara, cu limite mai putin nete si regulate. Placile pot fi acoperite de scuame sau pot fi netede, uneori discret umede; papulele, seamana cu cele din lichen , dar sint slab delimitate si neindurate.
Lichenificare difuza (prurigo simplu cronic difuz) este mult mai rara si urmeaza unui prurit generalizat, intens. Pielea se acopera de papule mici stralucitoare, brune, lucitoare, dar in general toate elementele sint mai putin pronuntate decit in lichenificarea circumscrisa, cu toate ca in unele zone se gasesc chiar aspecte de neurodermita. Evolutia dureaza cite saptamini, dar se poate prelungi cite luni.
Lichenificari secundare survin in cursul unor
dermatoze pruriginoase, ca eczema, dermite eczematiforme, lichen , prurigouri. micozis fongoid.
Tratamentul recomanda tetraciclina in neurodermita ca si in lichenificarea difuza, mai ales cind gasim focare de infectie, de-sensibilizante, antiaistaminice, tranchilizante,
regim alimentar cu evitarea condimentelor, conservelor, afumaturilor. Tratamentul local este si el important; se prescriu reductoaro (pix liquida, oleu cadini, cignolina), pomezi si creme cu cortizon in pansamente simple sau ocluzive, acid tricloracetic 33%, crioterapie.
Lichenificare nodulara (prurigo nodular Hyde), de etiologie necunoscuta, survenind mai ales la femei intre 3050 ani cu
tulburari oriene, se caracterizeaza prin leziuni globuloase, reliefate si dure, de marimea unor boabe de
mazare si chiar mai mari, netede, acoperite de scuame aderente, escoriate sau cu cruste mici sangvinolente, provocate de grataj. Tratamentul utilizeaza opote-rapia oriana sau testiculara, precum si celelalte medicatii semnalate mai sus, la care se mai practica excizii chirurgicale si radioterapie.