eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Frumusete

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » frumusete

Ingrijirea miinilor


Despre miini, ca si despre git se spune ca sint o masura a femeii. Miinile imbatrinesc repede, si acesta nu este un lucru de mirare. Fiecare femeie este obligata sa execute multe treburi domestice deci sa foloseasca diversi detergenti si alte produse chimice. Evident, pielea miinilor se degreseaza si pe ea apar fisuri si rani.
Pentru a proteja miinile de o imbatrinire prematura, acestea trebuie sa fie ingrijite cu meticulozitate, nu de la caz la caz.
Principiul de baza este ca inainte de inceputul muncii sa dati pe mina cu o crema protectoare. Executind orice tip de munca legata de umezeala, puneti- manusi. Cind spalati sele folositi manusi de cauciuc cu captuseala de bumbac, iar la munca in gradina, manusi rezistente.
Daca murdariti pe miini, spalati-le foarte bine in apa calda cu sapun de toaleta, nu lasati miinile umede sa se usuce, stergeti-le imediat cu un prosop si ungeti-le cu crema, dupa care frictionati in ele cite picaturi de lamiie. Cind sucul se raceste, masati in piele glicerina densa; pielea se imbiba foarte repede. Crema se maseaza in pielea miinilor de la virfurile degetelor catre baza lor, iar apoi pe dosul palmei catre incheietura miinii.
Pe cit posibil, o data sau de doua ori pe saptamina puneti- peste noapte manusi de bumbac, ungindu- in prealabil pe miini cu crema hranitoare.
Faceti o data sau de doua ori pe saptamina masajul miinilor cu crema hranitoare. incepeti de la virful degetelor, apoi palmele si incheiati masajul cu virfurile degetelor. Cel mai bine sa faceti acest lucru inainte de culcare.
Daca pielea miinilor s-a uscat, fisurindu-se, ajuta impachetarile cu unt (ulei). Miinile se spala cu apa calduta, se invelesc in servete muiate in ulei vegetal cald si peste ele se pun niste manusi de bumbac sau Iina. Peste o ora sau o ora si jumatate servetelele se scot, iar resturile de ulei se maseaza in piele, dupa care miinile se sterg cu hirtie sau cu un servet din flanel. Nu este nevoie sa se spele miinile cu apa dupa aceea.

Pielea se umezeste bine cu o infuzie de musetel, salvie si flori de tei. Intr-un s plat se pune fiertura calda, in care se imerseaza miinile pentru 10-l5 minute, dupa care se usuca cu un servet moale, masindu-se in piele o crema grasa, hranitoare.
Miinile innegrite de munca in gradina se spala bine cu spuma de sapun in care s-a adaugat o lingurita de zahar tos.
Pielea miinilor devine neteda daca se sterge cu o felie de castravete sau se clateste cu apa calda in care s-au fiert cartofi.
Pentru miinile zvintate sint utile impachetarile cu cartofi. Se iau doi cartofi fierti in coaja, se freaca cu doua lingurite de suc de castraveti sau lamiie. Pasta calda se aplica in strat gros pe miini, acoperindu-se cu celofan. Peste 15-20 minute se spala cu apa si se maseaza intens o crema hranitoare.
Adeseori, coaja devine uscata, aspra, se descuameaza si se inroseste, in astfel de cazuri se fac bai din ulei vegetal, precum si din alcool cu glicerina : la 2 1 de apa calda - un pahar de glicerina si o lingurita de alcool.
Sint utile si baile dintr-un amestec de amidon: o lingurita de apret se pune la fiert intr-un pahar de apa. Cleiul obtinut se dizol cu apa calda (volumul total trebuie sa fie de un litru). Dupa baie, miinile se ung cu crema polivitaminizata, dupa ce au fost sterse.
Un mijloc destul de eficient de ingrijire a pielii inasprite a miinilor care incepe sa se crape, precum si pentru unghiile care se rup si pielea prea groasa de pe coate este feciorica, pregatita intr-un amestec cu ulei de masline. 100 g de iarba proaspata, taiata marunt se pun la infuzat in 500 ml de ulei de masline pentru o saptamina si se folosesc pentru ungerea pielii dupa spalare.
La inrosirea miinilor o actiune poziti o au baile contrastante (reci si calde). Miinile se tin in apa cite 2-3 minute, iar procedura se incheie cu o baie rece. Durata procedurii este de 10-l2 minute.
Este util de asemenea sa se faca bai dintr-o fiertura de coaja de malin. Cei care au miini care transpira usor pot face bai cu sare de bucatarie (o lingurita la un litru de apa) sau cu otet (o lingura la un litru de apa). Apa trebuie sa fie calda, iar miinile se tin in ea timp de 5-l0 minute.
Sint utile si baile din salcie (rachita alba): peste o lingurita de coaja maruntita se toarna 2 linguri de apa rece, se lasa sa infuzeze timp de 8 ore, apoi se trec prin sita. Miinile se tin in acest amestec timp de 5-l0 minute.
Dupa ce ati curatat legume, fructe, dupa spalare este bine sa clatiti miinile cu o solutie slaba de otet (o lingura la 1 1 apa)

Masajul punctual al miinilor
Medicul japonez Namikosy Tokudziro considera ca nu numai punctele active de pe talpa piciorului sau din partile segmentate ale corpului, dar si degetele insele reprezinta "trasee de feedback" cu anumite organe, de exemplu, apasarea pe degetul mijlociu tonifica creierul, indeparteaza tensiunea sangvina ridicata, imbunatateste functionarea intestinului.
Actionind asupra degetului mic, poate fi imbunatatita activitatea cardiaca.
Apasarea pe cel de-al patrulea deget ajuta la "functionarea" ficatului, iar apasarea pe degetul aratator activeaza stomacul.
Degetul se apasa de la baza spre virf, inclusiv buricele, de 3-4 ori. Apasarea se executa alternativ pe partea din fata si din spate, iar apoi pe partile laterale ale degetelor.
Durata apasarii este de 3 secunde, forta medie. Se maseaza alternativ degetele de la ambele miini.


Gimnastica pentru miini

Iata cite exercitii simple, dar eficiente in orele de odihna.
1. Exercitiile se executa stind asezat sau in picioare. Degetele se string incet in pumn, apoi se desfac.
2. Sprijiniti- de masa cu palmele de la ambele miini. Fara sa luati palmele de pe suprafata mesei, ridicati cit mai sus fiecare deget, apoi coboriti-l. Repetati acest lucru, fara a tine degetele pe suprafata mesei. Executind exercitiul, incercati sa loviti tare cu buricele degetelor masa de parca ati cinta la pian.
3. Sprijiniti- cu coatele de masa si faceti cu incheieturile miinilor miscari cind intr-o directie, cind intr-alta.
4. Sprijiniti- cu coatele de masa si uniti palmele. Apoi, lipind cit mai tare degetele unele de altele, desfaceti palmele concomitent.
5. Ridicati miinile in sus si descrieti cercuri, ducindu-le mult in spate si impingindu-le inainte.

UnghiileIngrijirea unghiilor este la fel de necesara ca si ingrijirea pielii miinilor. Unghiile cresc datorita hranei bogate in fier, calciu, iod, care contin vitamina B. Verdeata, morcovii, soia, ouale, fructele de mare sint foarte recomandate.
Viteza de crestere a unghiilor specifica fiecarei persoane, in tinerete acestea cresc mai repede.
Sub influenta frigului puternic sau a soarelui, unghiile devin casante, iar in urma utilizarii frecvente a sapunului, moi.
Fisiile orizontale care apar pe unghii tradeaza o boala trecuta, dar daca o astfel de fisie apare pe o singura unghie inseamna ca ati tamat radacina unghiei. Dungile verticale sint cel mai adesea ereditare, cu virsta ele se manifesta tot mai pregnant si vorbesc despre o prea mare uscare a placii cornoase a unghiei.
Unghiile galbene sint adeseori legate de fumat sau administrarea de medicamente, uneori unghiile albesc de la substantele din lacul de unghii.
S-a determinat ca 95 % dintre microbii care se afla in pielea miinilor se localizeaza sub unghii. Sub virful liber al unghiei se aduna murdaria, resturi cornoase, grasime din piele, in care se inmultesc microbii. De aceea, manichiura, ingrijirea unghiilor este necesara atit din motive estetice, cit si din motive igienice.
Manichiura se face o data la 8-l0 zile. Cite minute, unghiile se lasa in ulei vegetal incalzit. Capetele unghiilor nu se taie adinc, intrucit acest lucru poate provoca inflamarea. Pielita se inmoaie in uleiul incalzit sau in solutia de sapun si se indeparteaza mai usor, dupa ce a fost data deoparte de pe unghie cu o lopatica cu virful patrat. Dupa ce v-ati sters miinile cu un servetel, taiati pielita dupa ce ati indepartat-o in prealabil cu spatula. Daca v-ati ranit, stergeti locul cu o solutie de apa oxigenata sau iod.
Daca unghiile sint fragile, nu se recomanda aplicarea frecventa a lacului, unele unghii sint deosebit de sensibile la lac, ceea ce se reflecta in iritarea si chiar umflarea pielii. in aceasta situatie, se recomanda sa renuntati de tot la lac. Pentru ca unghiile sa straluceasca, este mai bine sa folositi mijloace naturale : suc de lamiie sau otet de vin. Se umezeste o bucatica de ta, se sterge unghia si se freaca apoi cu o bucatica de piele de caprioara.



Alte materiale medicale despre: Frumusete

Pe vremea cand intr-o familie erau mai multi membri, se obisnuia ca fetele mai mari sa-si ingrijeasca fratiorii  [...]
Priviti cu atentie copilul: pielea lui este moale, foarte fina si mult mai sensibila decat a unui adult. Copilului ii lipseste inca stratul [...]
Igiena atenta si corecta este importanta din prima zi de viata si apoi in mod regulat, indiferent daca baiatul este sau nu circumcis. Ea face parte di [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre frumusete

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile