Delphinium Staphysagria faee parte din familia Ranunculaceae.
Administrarea de doze ponderabile provoaca hipostenie cronica si profunda a sistemului nervos cerebrospinal si simpatic, iritarea mucoaselor genito-urinare si oculare, cu hipersecretie arzatoare si tendinta ulce-rativa, hipertrofie si indurarea ganglionilor limfatici, inflamatii supurati ale oaselor, iritatie cutanata cronica, cu leziuni pruriginoase.
Tinctura-mama se prepara din pudra de seminte uscate.
Modalitati. Agravare la minie, prin excese sexuale, fumat, la atingerea partilor afectate, la luna plina, la ingestia de alimente. Ameliorare dupa mese si prin repaus.
Tipul de Staphysagria este un
astenic iriil, copil, adolescent sau adult epuizat nervos dupa excese sau intr-o stare de indignare refulata, sau 'sub presiune\", sau, mai rar, o femeie apropiata de tipul Conium. Exista intotdeauna : hiperreflectivitate, hipersensibilitate fizica si psihica, epuizare nervoasa si iriilitate. Copilul este fie un scrofulos, fie un infestat cu viermi intestinali. Adultul nu apartine unui anumit tip somatic. Aparent poate fi viguros, desi ii lipseste caldura vitala ; pielea capata o nuanta galben-gri.
E deprimat, hiperexciil fizic si moral, pe fond de astenie generala. Indignat din nimic, cu genunchii slabi, e dificil atit pentru anturaj, cit si pentru el insusi (hipersusceptibilitate). Doreste sa fumeze (desi
fumatul il agraaza) si sa bea spirtoase. In aceste cazuri de astenie iriila, hipersusceptibilitate, neurastenie, psihastenie, urmarile abuzurilor sexuale, ale miniei sau indignarii refulate, ca si in hel-mintiaze, sint eficiente dilutiile centezimale de la a 5-a la a 18-a.
Dilutiile centezimale a 4-a si a 5-a se administreaza in hiperreflectivitate, hipersensibilitate, hiperexciilitate fizica si psihica. Iriilitatea intereseaza caracterul, organele de simt si organele genito-urinare. Bolnavul se simte mereu xat, prezinta
diaree dupa o minie sau, la copil, dupa pedepse, resimtirea unei frici in epigastru, frisoane mincind, nervozitate in tot corpul, hiperes-tezie a pielii la atingere, 'piele de gaina\" la spaima, indignare ;
tuse la fum de
tutun sau spalindu-se pe dinti, polakiurie nervoasa, mai ales la tinere, hiperexcitatie sexuala.
Copin scrofulosi, cu adenopatii indurate, hipertrofie amigdaliana, blefarita, eruptii pruriginoase subintrante si crustoase beneficiaza de pe urma administrarii dilutiilor centezimale de la a 4-a la a 7-a. Acesti copii fac usor urcioare, corize ; eruptiile au ca loc de predilectie : occipitalul, urechile, pleoapele, gratajul schimba locul pruritului. Pot sa apara si transpiratii nocturne, cu miros dezagreabil.
In polakiuria tinerelor,
dupa nastere sau contact sexual, cu entuala senzatie de arsura uretrala intre mictiuni si senzatia ca o picatura de
urina curge continuu in lungul uretrei, ca si in
hipertrofia de prostata a virstnicilor astenici, care pot pierde urina, cu picatura, dupa mictiuni, se administreaza dilutia a 5-a centezimala.
In hipersensibilitatea fizica si psihica post-traumatica (entual dupa interntii chirurgicale pe abdomen) dilutiile a 3-a si a 4-a centezimale calmeaza durerea, actiaza cicatrizarea si inlatura sensibilitatea la atingere.
Dilutia a 4-a centezimala inlatura tendinta la nodozitati indurate in pleoape, mai ales la cea superioara.
Aceeasi dilutie ajuta in manifestarile si-cosice cutanate, sau dupa un abuz de mercur, sau in
pruritul stramutat de gra-taj. De asemenea, in ruci dupa abuz de dilutii joase de Thuya, Calazion, nodozitati ale pleoapelor dupa urcioare incomplet rezolvate sau in polipoza nazala.
Aceeasi dilutie e activa in tulburarile bolnavilor
slabiti si nervosi, permanent infometati, cu ptoza gastro-intestinala, dorinta de spirtoase si tutun (acesta din urma agra-vind bolnavul) si dificultati in digerarea carnii.
Dilutiile centezimale de la a 5-a la a 7-a se utilizeaza intr-o serie de algii, ca : durerile de cap ale astenicilor iriili, dureri dentare (mai ales in timpul menstrelor) agravate dupa masa si la frig, sau ale copiilor scrofulosi, cu explozii de carii la dintii negriciosi, dureri lombare agravate in pat, noaptea si mai ales dimineata la trezire, dupa excese sexuale,
colici abdominale dupa o interntie chirurgicala in zona.