Reprezinta stadiul de supuratie a infiltratului septic seros din
laringita edemaloasa septica.
Se manifesta sub doua forme anatomoclinice : flegmonul laringian (supuratia difuza a tesutului ondo- si peri laringian) si abcesul laringian (supura|ia localizata la diferite segmente sau parti componente ale laringelui).
a) Flegmonul laringian
Practic, supuratia difuza a laringelui este rara. Simptomcle flegmoimlui laringian. asemanatoare cu cele din laringita ede-matoasa septica, sini mult mai accentuate.
Starea generala alterata grav este dominata de sindromul septic si tulburarile respiratorii. Dislagia intensa, CIte o dala absoluta, este insotita de otalgii reflexe. Disfonia marcata si fonalia extrem de dureroasa sint insotite de
tulburari respiratorii care pot merge piua la asfixie, l.a inspectie, regiunea laringiana externa apare tumefiata, infiltrata. I'alparea este extrem de dureroasa. Exista adenopatio Cervicala bilaterala.
Examenul laringoscopic, practicat cu prudenta din cauza pericolului de
spasm si asfixie, arata zonele de supuratie de la nivelul vestibulului laringian. Zonele galbui ale focarelor de colectie contrasteaza cu
edemul rosu al mucoasei, asemanator celui din
laringita edematoasa septica.
Diagnosticul diferential cu laringita edematosa septica este dificil in perioada de inceput. in perioada de stare, diagnosticul diferential se face cu erizipelul faringo-laiingian (cazuri foarte-rarc).
Complicatiile de temut sint
spasmul si asfixia. Bronhopneu-monia si snpuratiile pulmonare prin aspirarea puroiului in cazurile abcedate agraveaza prognosticul.
Elujia spre perieondrita. celulita
cervicala si mediastmala,
tromboflebita jugularei si septicemie sint complicatii rare in epoca antibioticelor.
b) Abcesele laringiene
Abcesul epiglolci (epiglolita flegmonoasa reprezinta infectia localizata in tesutul celular lax de pe fata linguala a epi-glotoi.
Simptomatologia cpiglotilei flegmonoase se caracterizeaza prin dureri vii la deglulitie, senzatie de corp strain hipofarin-gian si disfagie accentuata. Bolnavul nu prezinta tulburari respiratorii. La examenul mpofaringelui cu oglinda laringiana observam epiglota mult tumefiata, de aspect aproape rotund, cu suprafata neteda. Elutia abcesului epiglolei se face catre abce-dare spontana. Complicatia de temut ce poate surveni in cursul epiglotitei flegmonoase este flegmonul laringian.
Abcesul aritenoidian reprezinta o complicatie a infectiei gripale.
Supuratia se localizeaza pe fata anterioara a cartilajului aritenoid, producand o
durere vie la nivelul laringelui si o otal-gie reflexa foarte intensa, de parlea bolnava. Disfagia este foarte accentuata. 1.-a examenul laringoscopic se observa aritenoidul afectat tumefiat, rosu. cu mobilitatea redusa. Evacuarea de obicei spontana produce remisiunea fenomenelor locale.
Abcesul retrocricoidian apare secundar unei oondrite crico-idiene. Se manifesta prin stare generala alterata, dureri violente, exacerbate de apasare la nivelul cartilajului ericoid si dis-pnee. I.a examenul laringoscopic se observa edemul fetei posterioare a cricoidului, edem ce cuprinde si arilenoizii. micso-rindu-le mobilitatea. Bolnavul are o ce guturala, fonatia fiind dureroasa.