eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Afectiuni orl

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » oto-rino-laringologie » afectiuni orl

Traumatismele nasului


Particularitatile clinice, metode de examinare obiectiva si principii terapeutice
Ihatre toate organele oto-rino-Iaringologice, nasul osie organul cel mai expus traumatizam prin pozitia sa proeminenta in mijlocul fetei.
Copin, prin frecventele caderi pe nas. Hau un mare procent de traumatisme nazale, l'nele spoituri ca boxul, luptele, cala-na. rugbiul sau sporturile mecanice, ca .si unele profesiuni (conducatori de vehicule) expun in mod deosebit nasul la traumatisme.
In traumatismele nazale grave exista adesea .si leziuni cerebrale asemanatoare cu cele ce exista in traumatimcle otice.
Din punct de vedere anatomoelinic. traumatismele piramide! nazale se manifesta prin playi. tumefactie. edeme si fracturi. cu sau fara deplasarea piramidei. Acestea sinl insotite de durere aSi hemoragie.
Din punct de vedere functional pol sa existe obstructie nazala si auosmie.

Unele metode de examinare obiectiva in traumatismele nazale
1. Palparea este procedeul de investigatie capital in fracturile nasului. Fa va fi practicata cu multa blindete, prinzind piramida nazala intre policelc si indexul miinii drepte. in timp ce cu mina slinga fixata pe vertexul bolnalui se va imobiliza capul acestuia.
Vor fi apreciate deplasarile produse de luxatii sau fracturi, se vor cauta crcpilahile produse de frecarea capetelor osoase fracturate sau cele produse de eml'izemul subcutanat.
Uneori, crepitatiile osoase suit simtite numai de bolnav.
Emfizcmul subcutanat este palognoinonic pentru fractura deschisa cu leziuni ale piluilarei.
2. Explorarea plagii cu stiletul va permite sa se aprecieze profunzimea ei si prezenta de corpi straini, iar prin contactul osos sau cari ii aghios, gradul de interesare a acestora.
3. Rinoscopia anterioara in cazurile recente este greu de executat din cauza hemoragiei.
In primele ore. in afara de singe .si cheaguri, se poate vedea in fosele nazale locul de producere a hemoragiei. Mai tirziu se va vedea piluilara rupta si tumefiata. Vor fi cautate modificarile arhitecturii endoiiazale atil la nivelul peretelui extern, cit si la nivelul peretelui median tseptal).
4. Examenul radiogic \-a completa examenul clinic. in 'fracturile fara deplasare sint rar vizibile liniile de fractura. In fracturile cu deplasare, precum si in luxatii. pe cliseul radiologie se pot aprecia intinderea si directia liniilor de fractura.
Interesarea sinusurilor se va obiectiva radiologie, prin opacitatea lor provocata de singe si cheaguri.
Pentru evidentierea liniilor de fractura a oaselor nazale se vor executa radiografii de profil cu raze moi sau radiografii de fata obisnuite.
In fracturile extinse la sinusuri sau orbita se vor executa eli-.see speciale ale acestor regiuni.

Principii terapeutice la traumatizatii nazali
L.a un traumatizat nazal, tratamentul va avea ca obiectiv :
1. Calmarea durerii|a accidentatii fara leziuni cerebrale se va face cu luminai, romergan, bromuri, la nevoie cu opiacee Imorfina, panlopon '.
2. Hemostaza, in majoritatea cazurilor, se va realiza spontan fie in urma unui tratament hemostatic general, fie in urma unei transfuzii.
In hemoragiile consecutive plagilor externe, hemostaza va fi completata cu tamponamente compresive, forcipresura si eventuale ligaturi vasculare. Acestea vor fi facute numai la trunchiurile vasculare mai importante, evilindu-se ligaturi le multiple, care pot crea ulterior prejudicii estetice.
In hemoragiile endonazale, tratamentul hemostatic generali va fi completat, dupa caz, cu lamponamcnlc narinare cu solutii hcmoslalice sau cu tamponam enl ui roselor nazale. Acestea sint necesare in special in traumatismele nazale survenite la batrini, hipertensivi, discrinici etc.
3. Refacerea anatomofunctionala a piramidei nazale. In refacerea piramidei nazale trebuie [imit cont de resilirea functionala a piramidei nazale irespiratie, nlfactie) si de aspee-tul cslelie si caracteristic ulterior.
Pentru acest motiv, ea si in traumatismele auriculare, iu refacerea partilor moi se va aplica principiul economiei maxime, pash indu-se toate lambourile tcgumcnlare la care mai exista o cit de mica speranta de revitalizare.
Eschilolomia si rezoctiile de cartilaje vor li limitate numai la fragmentele miei. libere in plaga, fara legaturi pericondro-periostice.
Sutura primara va li executata in toate cazurile la care nu exista contraindicatii pentru executarea ei plagi cu fracturi multiple, eominulive. hematoame extinse, contuzii puternice, plagi infectate etc.).
Sutura tegumentelor va fi foarte ingrijita, cu afronlare corecta, in special la nivelul marginii libere a narinelor. Se vor folosi ace aliaunmtice si fire subtiri de matase sau par de cal.
Cind exista lipsuri tegumenlare mari vor fi executate suluri de apropiere si dirijare a epilelizarii. care se vor opune cunoscutei tendinte de retraetie a tesuturilor din regiunea nazo-faeiala.
Pentru refacerea scheletului osteo-eartilaginos este necesara o reducere precoce a fracturilor osoase si o corecta eonlen|ie a lor. cunoscuta fiind precocitatea consolidarii fracturilor oaselor nazale, datorita formei lor lamelnre si relativ importantei suprafete poriostice care acopera cele doua fete ale lor.
Precocitatea consolidarii fracturilor osoase si relativa lipsa de elasticitate a oaselor nazale fac ca repunerea capetelor fracturate sa a-*a mentina in pozitia lixala. Spre deosebire de acestea, deplasarile eartilaginoase, mai usor de redus, vor avea tendinta de revenire in pozitie vicioasa, ca urmare a elasticitatii mai mari a cartilajelor nazale. In consecinta, in aceste cazuri, aparatul de conteni ie trebuie purtat mai multa vreme.
4. Tratamentul leziunilor cerebrale care insotesc unele traumatisme nazale va fi asemanator cu cel descris la traumatismele auriculare.
5. Prevenirea si combaterea socului traumatic se va face in conformitate cu cele descrise la traumatismele gitului.


Trierea si evacuarea traumatizatilor nazali

De felul in care se executa Iralamentul precoce al unui traumatizat nazal primele 10 zile. in special la inceputul intervalului depinde viitorul functional si esletic al accidentalului. Pentru acest motiv :


1. In primele orc :

a la prima formatiune sanitara la care este adus accidentalul vor fi rezolvate definitiv leziunile produse de traumatisme de intensitate mica si de unele traumatisme de intensitate mijlocie, ea plagile superficiale sau cele cu leziuni eartilaginoase limitate, fracturile fara deplasare, contuziile putin extinse etc.
Celorlalti accidentati Ii se vor da primele ajutoare (hemos-laza. asigurarea respiratiei, sedarea durerii, desocare, tratament unticoinolional cerebral).
Dupa aceasta, accidentalii care prezinta semne de irilalie me-ningiana sau hipertensiune endocraniana vor fi evacuati in cel mai apropiat serviciu do neuro-chirurgie, cu aceleasi precautii ca si accidentatii cu comotie cerebrala dupa traumatisme otice.
Accidentalii cu disjonctiuni cranio-faciale sau cei cu fracturi cu deplasare a maxilarului superior vor fi evacuati in pozitie culcat sau Semiculcal intr-un serviciu de chirurgie maxilo-faciala.
Ceilalti accidentali vor fi evacuati intr-un serviciu de oto-rino-iaringologie :
b) in serviciul de oto-rino-laringologie. in primele ore se va continua desoearea bolnalui, apoi. inainte de instalarea edemului, se vor reduce si imobiliza fracturile si luxatiile septalc si se vor trata leziunile tegumentare.
2. in primele 10 zile, in serviciul de oto-rino-laringologie. vor fi rezolvate leziunile accidentatilor adusi tardiv, la care este necesar sa se asleple cileva zile pentru reducerea edemului si a tumefactiei nazale sau rezolvarea procesului septic.
In cele ce urmeaza vom lua in consideratie numai traumatismele produse de agenti lneranti mecanici, singurii care pot produce leziuni izolate ale piramidei nazale.



Alte materiale medicale despre: afectiuni orl

La fel ca si la nivelul pleoapei, la nivelul corneei pot actiona o serie de factori traumatici (contuzii, plagi, corpi straini, arsuri fizice sau [...]
La fel ca si la nivelul pleoapei, la nivelul corneei pot actiona o serie de factori traumatici (contuzii, plagi, corpi straini, arsuri fizice sau [...]
Numarul mare al traumatismelor craniofaciale in conditiile vietii modeme include si leziunile oculare. Totusi, acestea nu sunt foarte frecvente [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre afectiuni orl

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile