eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Psihiatrie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » psihiatrie

Terapia electroconvulsivanta


Indicatii Depresia care:


a Nu raspunde la antidepresive. sau

a Prezinta manifestari psihotice, sau
a Necesita a fi controlata rapid (de ex. pacientii care refuza sa bea, risc suicidar crescut sau post-partum): terapia electroconvulsivanta (TEC) reprezinta tratamentul fizic care actioneaza cel mai rapid.
Depresia schizo-afectiva: (depresia cu semne de schizofrenie). Mania: Daca nu raspunde la tratamentul medicamentos.
Contraindicatii: Hemoragie subdurala sau subarahnoidiana recenta. Precautii: accident vascular cerebral recent, infarct miocardic, aritmii. RS: amnezie anterograda; complicatiile anesteziei. Consimtamantul pacientului, p. 460.
Tehnica: a Verifica identitatea pacientului. Ofera pacientului asigurari cu prire la siguranta metodei, in afara locului de desfasurare a terapiei electroconvulsivante (TEC). (Poate fi slresanl pentru pacient sa priveasca TEC in desfasurare.)


a Nu trebuie sa fi mancat nimic de >8h.

a Sunt formularele de consimtamant in ordine (p. 460)? in Marea Britanic, in cazurile rare in care TEC se efectueaza fara consimtamant, este necesar un al doilea verdict al Comisiei pentru Sanatate Mentala cu prire la necesitatea tratamentului (p.460).
a Asigura-te ca defibrilatorul si aparatul de aspiratie functioneaza.
a Asigura-te ca medicul anestezist cunoaste reactiile alergice si medicamentele care interfera cu anestezia. Pentru a contracara stimularea vagala indusa de TEC, este posibil ca anestezistul sa administreze (pentru a reduce convulsiile) atropina sau scopolamina inainte de administrarea unui agent anestezic cu actiune foarte scurta (ex. methohexitona) asociat cu un relaxant muscular (ex. suxametonin).
a Studiaza informatiile producatorului cu prire la aparatul de TEC, la alimentarea cu energie si la tipul de curent electric folosit (bidirectional sau modificat sinusoidal, sau unidirectional). A fost aparatul verificat recent? Exista o restrictie in manevrarea aparatului?
a Sileste modul de aplicare a electrozilor: unilateral (la nivelul emisferului nedominant) sau bilateral. TEC unilaterala se asociaza cu amnezie anterograda mai redusa. Cand dominanta este nesigura (de ex. la persoanele stangace) electrozii se aplica bilateral.
a in TEC unilaterala, un electrod (A) se plaseaza la 4 cm deasupra mijlocului distantei dintre meatul auditiv si unghiul extern al ochiului si celalalt (B) la 10 cm de A, deasupra urechii.
a in TEC bilaterala, electrozii se plaseaza in acelasi loc (A), de o parte si de alta a capului.
a Se aplica putin gel pe locurile alese (nu atat de mult cat sa permita scurtcircuitarea electrozilor).
a in momentul cand spune anestezistul, se aplica socul. Fii pregatit sa stapanesti pacientul, in cazul in care paralizia este incompleta. In timp ce curentul circula, muschii se contracta. Dupa aproximativ 10 secunde apar contractii clonice suplimentare, care dureaza aproximativ 1 minut. Singurul semn poate fi contractia muschilor pleoapei. Pentru ca TEC sa fie complet eficienta este necesara probabil faza clonica.
a Aseaza pacientul in decubit dorsal. Tine-l sub observatie pana dene constient.



Alte materiale medicale despre: Psihiatrie

Pe calea unor indelungate tatonari, facute si prin propria experienta, fiinta umana a acumulat o seama de mijloace terapeutice, consolidand - in decur [...]
Notiunea de sistem reprezinta in gandirea stiintifica contemporana nu o "moda", ci un instrument necesar intelegerii fenomenelor biologice in mod spec [...]
Un dicton intelept spune ca natura nu cunoaste probleme, ci numai solutii. Desigur ca nu este usor de definit in mod exhaustiv ceea ce este natural sa [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre psihiatrie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile