Prin
litiaza renala intelegem prezenta calculilor ("pietrelor") in bazinet (partea inferioara a rinichilor) sau de-a lungul cailor urinare. Calculii se datoreaza, in principal, concentratiei sarurilor din urina, care depinde de factorii meolici (avitaminoza A, hiperparatiroidism).
Cauze locale: Staza si infectia au, de asemenea, un rol important in formarea calculilor. O
alimentatie bogata in
carne va duce, cu timpul, la precipitarea fosfatilor si carbonatilor.
Excesul de dulciuri si
cartofi favorizeaza precipitarea oxalatilor. Calculii se formeaza cu precadere in bazinet si pot cobori, daca sunt mici, in uretere, provocand dureri colicati atroce in regiunea lombara, cu iradieri in jos, spre organele genitale sau coapsa, bolnavul prezentand
greturi sau varsaturi, uneori hematurie (sange in urina). Obstacolul in scurgerea urinei poate cauza staze urinare, provocand infectii gra ale rinichiului. Se intalnesc si calculi mici, ascutiti, denumiti "nisip urinar". Simptomul acestei boli este
durerea vie, cauzata de inerea cristalelor in peretii organului (mucoasa ureterelor).
Tratamentul reflexoterapeutic are ca scop imbunatatirea circulatiei sangvine in rinichi, uretere, ca urinara, ce va conduce la o functie renala normala, eliminandu-se din corp produsii toxici, mai ales acidul oxalic, care este raspunzator de formarea calculilor.
Schema de masaj
a zona rinichi - 10 minute (partea afectata);
a zona uretere - 5 minute (fiecare parte);
a zona ca urinara - 3 minute (fiecare parte);
a zone glande
paratiroide - 3 minute (fiecare parte).
Se vor face 1-2 sedinte/zi, pana la disparitia simptomatologiei, deci faramitarea si eliminarea calculilor. Controlul radiografie si ecografic ne va indica starea calculilor sau eliminarea lor.
Concomitent cu
masajul reflexoterapeutic, bolnavul va bea multe ceaiuri. Cele mai recomandate
ceaiuri in afectiunile litiazice sunt cele de coada-calului (Equisetum arnse) - infuzie - 1 lingurita de ta la 1/4 litru apa clocotita, 3-4 cescute/zi; infuzie de turita--mare (Agrimonia eupatoria), cu flori galbene, 3-4 cesti/zi.
Din ta de coada-calului (Equisetum arnse) se va face o fiertura pentru bai calde de sezut, foarte indicate in afectiuni litiazice renale. Tratamentul reflexoterapeutic, combinat cu ceaiuri, bai si alimentatie corespunzatoare, va duce la faramitarea si eliminarea calculilor, fara a fi necesara interntia chirurgicala. in timpul masajului reflexoterapeutic se poate folosi si reteta cu suc de mar indicata la modulul 4.6. (litiaza biliara).