Este de fapt tot o tahicardie paroxistica supraventriculara ale carei impulsuri atriale, cu frecventa foarte ridicata, pina la 300 pe minut si chiar peste, sint reduse la nivcliu" ventriculului la 2 : 1 ; 3 : 1 sau 4:1, printr-un fenomen de bloc functional.
Flutter-ul atrial, denumit si tahisistolia atriala, este o tulburare cu ritm regulat. Contractiile atriale foarte rapide, ncputind fi transmise atit de repede spre ventricul de catre nodului atrio-ventricular, decit a doua, a treia sau a patra pulsatie atriala, fac ca alura ventriculara sa se reduca la 120180 pulsatii pe minut.
Pulsul este regulat si prezinta un caracter fix, nefiind astfel influentat de eforturile la care este supus copilul.
Cauzele sale sint de cele mai multe ori de natura organica, aparind in cursul unor cardiopatii, mai ales in
stenoza mitrala. De asemenea el poate complica o miocardita grabind si agravind
insuficienta cardiaca, precum si unele interventii chirurgicale paleative sau corective intraatriale.
Uneori mai poate sa apara in evolutia unor boli inl'eclioase.
Se descrie si o forrai congenitala eu evolutie rapid fatala.
Este rar intilnit insa in cursul copilariei si atunci in perioada de
sugar mic.
Examenele electrocardiografice pun in evidenta unele modificari ale undei P, care poate imbraca aspectul dintilor de fierastrau, indeosebi in conducerea V,, precum si reducerea complexelor numarului QRS in raport de gradul blocului.
Tratamentul se adreseaza medicatiei digi-talice, mai ales daca se obtine un raspuns rapid ventricular. Digitalizarea induce obisnuit un ritm sinusal normal, uneori insa ea poate determina o crestere a blocului atrio-ventricular sau sa transforme flutter-ul intr-o fibrilatie atriala, care, daca persista, beneficia de tratamentul cu sulfat de chinidina si chiar defibrilarea electrica.