eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile aparatului cardio vascular la copii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » bolile aparatului cardio vascular la copii

Hipertensiunea arteriala


Hipertensiunea arteriala
Definitie
Hipertensiunea arteriala (HTA) a copilului se defineste prin lori ale tensiunii arteriale (TA) peste percentila 95 pentru rsta si sex, lori obtinute cu ocazia a trei determinari separate.
Valorile normale sunt redate in elele 22.5 si 22.6.

Consideram utile pentru abordarea HTA la copil urmatoarele definitii:
- TA normala = TA sistolica si diastolica sub percentila 90 pentru rsta si sex.
- TA "de limita" = TA sistolica si/sau diastolica intre percentilele 90 si 95 la determinari repetate.
- Hipertensiunea arteriala = TA sistolica si/sau diastolica peste percentila 95 la trei determinari separate.
- HTA severa = TA sistolica si/sau diastolica peste percentila 99 la trei determinari separate.

Tehnica masurarii tensiunii arterialeIn masura posibilitatilor, TA trebuie masurata nu numai la copilul mare, dar si la copilul mic si sugar. Pentru obtinerea lorilor reale este necesara utilizarea unei mansete de dimensiuni adecte si practic trebuie utilizata manseta ce lasa fosa antecubitala libera pentru aus-cultatie. Masurarea TA trebuie efectuata in pozitie sezanda, manometrul fiind plasat la nivelul cordului; este preferabila masurarea la nivelul bratului drept. Pentru determinarea lorii TA diastolice se accepta loarea constatata in momentul disparitiei zgomotelor Korotkov.

Etiologia HTA la copilIn majoritatea cazurilor cauza bolii ramane necunoscuta, HT*A fiind etichetata ca primara sau esentiala.Intr-un numar mic de cazuri este vorba de cauze cunoscute -aceste situatii patologice se definesc ca HTA secundara, lorile TA fiind in general mai mari fata de HTA primara (peste percentila 99).


Cauzele HTA secundare la copil se regasesc in elul 22.7.


Abordarea copilului cu HTA Istoricul boliiIn incercarea de silire a etiologiei HTA, practicianul pediatru evidentia eventuala existenta a infectiei urinare sau a bolilor renale (acestea fiind prima cauza a HTA secundare), precum si incidenta bolii in familie. Se incerca obtinerea de informatii privind dieta si activitatea copilului.
Se vor consemna simptome ca: cefalee, durere toracica sau dispnee, slabiciune musculara, edeme, paloare, crize de "flush" (roseata a fetei), palpitatii. Vor fi considerate utile elemente anamnestice de tipul: poli-urie, pOlidipsie, scadere ponderala, suferinta tiroidiana, utilizarea de medicamente, ca si istoricul familial de infarct miocardic, diabet, accident scular cerebral.


Examenul fizic

Examenul fizic include eluarea urmatoarelor elemente:


- pulsul la cele patru membre;

- masurarea TA la nivelul bratului si al coapsei drepte; -starea de nutritie (se nota prezenta obezitatii); -prezenta de vergeturi, pete "cafe-au-lait", neurofibroame cutanate;


- examen cardiologie si neurologic amanuntit;

- examenul fundului de ochi;

Abordarea terapeutica a copilului cu HTA Masuri nonfarmacologice:


- modificarea dietei la copilul obez;

- dieta bogata in potasiu si saraca in sodiu;


-aport dietetic adect de calciu si de fibre alimentare;

- activitate fizica regulata. Tratament farmacologic
Tratamentul medicamentos este indicat pentru HTA simptomatica sau cu lori periculos de mari (12 mm Hg peste percentila 99 pentru TA diastolica si 25 mm Hg peste percentila 99 pentru TA sistolica), la copilul cu HTA persistenta, care nu a raspuns la masurile nonfarmacologice aplicate timp de 6 luni.
Tratamentul fi initiat cu un singur preparat (terapie monodrog) utilizandu-se un p-blocant, un blocant al canalelor de calciu sau un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei.


Tratamentul crizei hipertensive

Se considera urgenta lori ale TA de 1,3-l,5 ori mai mari decat loarea percentilei 95, alaturi de prezenta semnelor de encefalopatie sau de insuficienta cardiaca.


a) Daca pacientul are senzoriul deprimat:

- se incepe cu nitroprusiat de sodiu 0,5 ^g/kg, administrat pana la reducerea TA sub percentila 99;
- daca TA are tendinta de a scadea, se trece la tratament oral.
b) Daca pacientul este constient:
- se administra nifedipin sublingual 0,25-0,5 mg/kg la un interl de 30 de minute, pana la o doza totala de 1 mg/kg.
Abordarea terapeutica a HTA la copil este reprezentata in elul 22.8, iar principalele medicamente utilizate, in elul 22.9.

Concluzii
Masurarea TA trebuie sa faca parte din examenul clinic sistematic al oricarui copil. O data masurata, lorile ei trebuie ate cu normalul pentru rsta si sex.
Daca TA se mentine crescuta la determinari repetate, se pune diagnosticul de HTA si se urmareste silirea etiologiei.
Tratamentul trebuie initiat prin aplicarea unor masuri nonfarma-cologice.


Galerie de imagini si poze medicale: tensiunea arteriala


imagine cu tensiunea arterialaimagine cu tensiunea arteriala imagini tensiunea arterialaimagini/poza tensiunea arteriala


Alte materiale medicale despre: bolile aparatului cardio vascular la copii

DEFINITIE Cresterea cronica a TA - 140/90; etiologia este necunoscuta la 90 95% dintre pacienti ("hipertensiuneesentiala'1). Se va lua intotdeauna in [...]
Hipertensiunea arteriala este factorul de risc major pentru accidentul vascular cerebral. Ea este factor de risc atat pentru infarctul cerebral cat [...]
HIPERTENSIUNEA INTRACRANIANA Un volum limitai de tesut, singe, LCR sau lichid de edem, poate fi adaugat la continutul iniracranian fara a creste pre [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile aparatului cardio vascular la copii

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile