Se constituie de asemenea ca o valvulo-patie care in cele mai multe din cazuri este urmarea bolii reumatismale. In mod aproape exceptional ea mai poate fi si congenitala.
Tot atit de rar ea apare ca o leziune pura, asociindu-se de obicei cu alte valvulopatii, cel mai frecnt cu
insuficienta mitrala.In raport cu timpul necesar constituirii leziunilor valvulare si a manifestarilor lor fata de puseul acut reumatismal,
stenoza mitrala se face cunoscuta clinic dupa intervale lungi, de la citeva luni pina la peste 2 ani, etapa necesara evolutiei proceselor de fibroza si
scleroza prin care se realizeaza strimtorarea aparatului valvular cu cel putin 25% din capacitatea lui normala de deschidere.
Datorita obstructiei situata la nilul orificului atrio-ntricular, in concordanta cu gradul ei, au loc
tulburari hemodinamice importante, ce constau ir primul rind din
scaderea debitului sistolic al ntriculului sting si cresterea volumului sanguin din alriul sting. Repercusiunile imediat urmatoare sint legate de activitatea cu care se incearca redresarea scaderii debitului ntricular prin tendinta de crestere a expulziei singelui in ntricul, odata cu cresterea presiunii din atriul sting si grabirea fluxului diastolic ntricular. In acelasi timp aceste repercusiuni sint conditionate de consecintele insumarii singelui ramas in auriculul sting si tendintele compensatorii pe care le incearca activitatea sa. Va rezulta astfel cresterea marcata a capacitatii si presiunii din atriul sting cu hipertrofierea lui, instituirea hipertensiunii pulmonare cu cresterea rezistentelor pulmonare si dilatarea si hipertrofierea in timp a ntriculului drept si a atriului drept, ntriculul sting fiind hipotrofic si micsorat de volum.Intr-o prima etapa, prin cresterea presiunii pulmonare, mecanismele compensatorii insuficiente permit aparitia precoce a stazei pulmonare, care, peste anumite limite, anunta instituirea insuficientei inimii stingi.In timp, prin cresterea rezistentelor pulmonare si diminuarea progresiva a activitatii ntriculului drept in principal, insuficienta inimii drepte devine manifesta, anuntind de fapt stadiul evolutiv terminal al stenozei mitrale.
Manifestarile clinice. Primele manifestari apar obisnuit la un interval mare de timp fata de puseul acut reumatismal, intensitatea si evolutia lor fiind de regula in concordanta cu gradul obstructiei determinata de stenoza orificiului mitral.
Semnele functionale prin care se anunta sint de fapt cele proprii tulburarilor hemodinamice constituite in cursul evolutiei afectiunii, distingindu-se doua etape mai importante si anume : o prima etapa in cadrul careia domina semnele insuficientei de inima stinga cu predominenta manifestarilor din partea aparatului respirator, urmata apoi de diminuarea lor si aparitia manifestarilor stadiului insuficientei inimii drepte, a caror descriere va fi cuprinsa in modulul insuficientei cardiace.
La examenul fizic prin inspectie pot fi surprinse unele modificari ale toracelui, con-stind din bombarca regiunii precordiale si sting' apropiindu-se mult de marginea toracelui Pe imaginile din profil, marirea ntriculului sting si a auriculului sting apare mai evidenta prin inpingerea esofagului mult spre coloana rtebrala.
Examenele clcctrocardiojjraiice evidentiaza de cele mai multe ori devierea la stinga a axului electric, dupa cum pot pune in evidenta semnele hipertrofiei ntriculare bilaterale, sau a celei stingi sau a celei drepte, sau in conditiile unor hipertrofii echilibrate, trasee normale ale ntriculogramei.
Evolutia valvulopatiei ca si complicatiile posibile sint asemanatoare cu cele ale stenozei mitrale, dar mai gra si mai frecnte, insuficienta inimii drepte aparind cu mai multa usurinta si raspunzind prompt tratamentului corespunzator.
Tratamentul bolii mitrale este medical. El vizeaza in principal supragherea atenta a regimului de viata al copilului, tratamentul corespunzator al bolii reumatismale, prenirea si combaterea energica a episoadelor acute infectioase intercurente, precum si tratamentul corect si cit mai precoce al puseelor acute de insuficienta cardiaca.
Tratamentul chirugical consta din rezec-tia aparatului auricular cu inima deschisa si aplicare de proteza, prezentind insa riscuri deosebite operatorii si postoperatorii.