Se defineste prin abces pulmonar acea supuratie netuberculoasa a parenchimului pulmonar, colectata intr-una sau mai multe cavitati neofonnate, ca o consecinta a unor procese obstructive, fiind astazi relativ rar intilnit la copil.
In etiologia lui se recunoaste intotdeauna infectia bacteriana, determinata de cele mai multe ori de catre un singur germen, obisnuit din grupul florei aerobe,
infectiile anaerobe uneori posibile, fiind de obicei mixte.
Germenii incriminati sint riabili. Cel mai frecvent este stafilococul, urmat de pneumococ si streptococ in mod inconstant, sau b. Pfeiffer, b. piocianic si pneu-mobaciliil Friedlander.
Flora anaeroba se face remarcata indeosebi prin b.infiindibuliformis, citindu-se si unele abcese prin spirochete.
Aparitia abcesului pulmonar este favorizata de numerosi factori. Se intilnesle cu o frecventa crescuta si sub forma unor abcese multiple, la copin cu suferinte bronsice si pulmonare cronice cum sint: fibroza chis-tica pulmonara, chistii pulmonari aerieni si bronsiectazia.
Tuberculoza pulmonara se poate complica de asemenea cu un abces pulmonar secundar.
Adeseori
abcesul pulmonar survine dupa aspiratia unor corpi straini, la un interl relativ scurt fata de momentul impactului.
Boli cum sint leucemia, agranulocitoza, hipo si agamaglobulinemiile etc. pot fi cauze favorizante importante, terapia imunosupresi sau cortizonica accentuind riscul aparitiei abcesului.
Bolile anergizante,
diabetul zaharat, carentele nutritive, starea deficitara de dezvoltare a copilului,
pneumopatiile bacteriene sint de asemenea factori favorizanti sau de risc.
Abcesul pulmonar rareori mai poate surveni si dupa amigdalectomii sau interventii septice asupra
cailor respiratorii superioare, operatii chirurgicale gastro-intenstinale, sau intubatii si anestezie prin inhalatie. Chistul hidatic deschis, in mod secundar, se poate suprainfecta.
Abcesele pulmonare pot fi astfel secundare sau primitive, unice sau multiple, cu mono-flora sau flora mixta, cele deschise la rindul lor putindu-sc suprainfecta.
Infectarea parenchimului pulmonar are loc pe cale descendenta sau pe cale hemato-gena, procesele inflamatorii fiind urmate de necroza, supuratie si tromboze locale, cu formarea in jurul abcesului a unui perete din tesut de granulatie. Cind abcesul este situat in vecinatatea pleurei au loc si unele reactii inflamatorii ale acesteia.
Este vorba in aceasta etapa de constituirea primei faze evolutive, denumita pneu-monica sau stadiul de focar inchis, al carui lou clinic este mai putin caracteristic".
Debutul boli poate fi insidios sau brusc, survenind eventual la un interl de timp dupa o pneumopatie acuta, interventiile chirurgicale amintite, sau dupa aspiratia unui corp strain.
Boala mai poate sa apara si ca un proces patologic primitiv, in peste jumatate din cazuri, cu semnele clinice ale unei pneumonii de la inceput severa, cu caracter septicemie, sau sub forma unei pneumopatii interstitiale cu debut subacut, careia adeseori i se alatura si unele elemente laringiene.
Adeseori primul semn clinic este febra, uneori foarte marcata si de aspect septic, sau necaracteristica. Pe acest fond febril se instituie polipneea si dispneea la efort sau/si in repaos, tusea, junghiul sau
durerea toracica, tahicardia si uneori cianoza.
Semnele stetacustice pulmonare sint riabile in raport cu sediul, si marimea abcesului si interesarea sau nu a pleurei. Pot fi astfel percepute, in mod mai mult sau mai putin evident, simptomele unui condensat pulmonar sau ale unei pleurezii, dupa cum examenul obiectiv poate fi lipsit de orice fel de manifestare locala.
Intre a treia si a zecea :i de la debut, in evolutia abcesului se produce deschiderea lui, de cele mai multe ori printr-o bronsie erodata, rareori in cavitatea pleurala.
Formele deschise bronsie se anunta adeseori la copilul mare printr-o vornicii, ecuarea abcesului produeindu-se fractionat sau in mod masiv, dupa cum in uuele cazuri numai prjutr-o expectorase abundenta de aspect numular, purulent sau putrid, cu miros fad sau fetid, de culoare verde sau socolatie, a carei investigare bacteriologica are o deosebita insemnatate penlm diagnostic si tratament.
Rareori poate surveni cu aceasta ocazie si o hemoptizie.
Vomica este numai in parte un semn caracteristic abcesului, deoarece uneori si pleurezi-ile purulente si mai ales cele interlobare se pot ecua sub aceasta forma. De asemenea, rareori vomica poate sa determine vindecarea spontana a abcesului.
Declansarea ei este urmata de cele mai multe ori de o ameliorare clinica cu caracter de evolutie episodica, bolnavul continuind sa ramina tributar unor expectoratii abundente cu lialena fetida, anlicipale de cirligele Examenul
radiologie are o loare deosebita pentru diagnosticul abcesului pulmonar.In stadiul
pneumonie pe imaginile radio-logice din fata si profil ca si pe cele tomo-grafice poate fi surprins si localizat abcesul pulmonar unic sau multiplu sub forma unor zone condensate rotunde sau ole, cu margini relativ conturate, situate in diferite regiuni ale parenchimului pulmonar.
Dupa deschiderea abcesului, imaginea pulmonara devine cavitara, hidroaerica, cu nivelul orizontal, situata in general in vecinatatea scizurilor si inconjurata de un perete condensat, mai mult sau mai putin intins.
Vindecarea clinica de cele mai multe ori se insoteste si de diminuarea zonei condensatului si stergerea cavitatii in mod treptat, cu disparitia completa in timp a imaginilor. Uneori pot persista unele imagini cavitare reziduale, cu perete propriu dar subtire.
Tratamentul abcesului pulmonar este conditionat de natura si stadiul lui evolutiv.
In stadiul pneumonie tratamentul este medical si antiinfectios, folosindu-se o antibioterapie de acoperire prin asocierea a doua si chiar trei antibiotice bactericide cu spectru larg de actiune, in dozele maxime permise, administrate, cel putin la inceput, i.v. in perfuzie, pentru cele permise pe aceasta cale, de o mare utilitate fiind cefalosporinele, gentamicina si ampicilina.
In formile deschise tratamentul se intregi prin drenarea abcesului si administrarea locala a antibioticelor. Pe cit este posibil tratamentul antiinfectios sa fie condus pe baza antibiogramei,
Exereza pulmonara ramine un mijloc de interventie rezert formelor cu tendinta spre cronicizare.