Atentie: Daca sangerarea apare dupa ce nu mai aveti
menstruatie de cel putin sase luni, trebuie sa va faceti un control medical complet, deoarece poate fi cauzata de alti factori precum FIBROMUL UTERIN,
vaginita (vezi ina 431), sau endometrita. intreruperea tratamentului de substitutie cu
estrogen poate de asemenea provoca sangerari. Cauze mai serioase care duc la
sangerari dupa instalarea menopauzei sunt
cancerul de uter, de col si de ovare.
Bufeurile
Desi bufeurile sunt simptomul de care se g cel mai des femeile la menopauza, gradul de disconfort pe care il creeaza variaza mult de la femeie la femeie (vezi mai sus). in majoritatea cazurilor, fitoterapia da rezultate bune, dar probabil va trebui sa incepeti cu doze mari si sa le reduceti pe parcurs.
Formulele din te pentru combaterea bufeurilor si transpiratiei se bazeaza de obicei pe te care stimuleaza producerea de estrogen si progesteron. in ordinea importantei lor, acestea sunt: sala, ignamul salbatic, milelareaua, False Unicorn Root (Chamaelirium luteum), trifoiul rosu, cretisoara, talpa-gastei si Astralagus (Astralagus membranaceus). Sunt de asemenea importante tele care sustin functionarea glandelor suprarenale, precum lemnul dulce si limba mielului. Se mai pot folosi si alte te, de la caz la caz. lata o formula care va poate fi de ajutor:
Formula pentru bufeurile de menopauza
Tinctura de sale 25%
Ignam salbatic 25%
False Unicorn Root (Chamaelirium luteum) 25%
Cretisoara 25%
Dozaj: Total: 100-l50 ml de
tinctura pe saptamana. Luati 5 ml de trei-cinci ori pe zi, in functie de severitatea simptomelor si 10 ml inainte de culcare, daca simptomele se agraveaza noaptea. Daca nu cedeaza in cateva zile, folositi o formula noua, crescand cantitatea de sale la 50 ml. Parti egale de te pot fi maruntite sub forma de pulbere si puse in capsule 00, din care luati 2 de trei-patru ori pe zi si 2-4 inainte de culcare, in functie de severitatea simptomelor.
> Infuzia de sale, bauta rece, este eficienta daca sorbiti din ea frecvent in timpul zilei, dar are un gust puternic. (Va ajuta temporar, dar nu are efectul de reechilibrare hormonala al form
ulei combinate). O alta solutie este sa puneti 2-3 picaturi de ulei esential de sale intr-un pahar cu apa calda si sa sorbiti din el tot timpul. (Interesati-va la furnizorul de la care cumparati
uleiul in legatura cu puritatea acestuia, inainte de a-l folosi intern.)
> Alte te care calmeaza bufeurile: zmeur, verbina, hamei, Black Cohosh (Cimicifuga racemosa), salce, deditei, pelinarita. Hameiul este amar si se poate lua sub forma de capsule sau lete. Pentru o formula echilibrata, combinati mai multe te. Desi aceste te au o actiune estrogenica, ele sunt in aceeasi masura si progestogenice si se presupune ca acest din urma efect ajuta la ameliorarea multor simptome de menopauza.
> Dintre tele chinezesti puteti folosi parti egale de Schizandra (Schizandra chinensis) (pentru prevenirea transpiratiilor si pentru a va ajuta sa dormiti), Rehmannia (Rehmannia glutinosa) (pentru transpiratiile nocturne), si angelica chinezeasca (ca agent de reechilibrare hormonala). La aceasta formula adaugati lemn dulce chinezesc, care le da un gust mai placut, le face mai suporile pentru stomac si stimuleaza si actitatea glandelor suprarenale. in China, femeile folosesc de secole angelica chinezeasca pentru tratarea simptomelor de menopauza.
> Uleiul de luminita si cel de limba mielului in doze mari calmeaza bufeurile. Luati maximum 1000 mg de doua-trei ori pe zi sau acizi grasi omega-3 din uleiul de peste. incercati si tamina E, maximum 100 mg sau 300-600 UI pe zi.
Atentie: Vitamina E este strict contraindicata persoanelor care iau medicamente anticoagulante. Nu folositi lemn dulce sau Panax Ginseng daca suferiti de hipertensiune.
Pentru dozaj, vezi "Instructiuni de utilizare a telor medicinale in tratarea tulburarilor de menopauza" de la sfarsitul modulului, ina 250.
Va puteti ajuta:
Bufeurile mai pot fi declansate sau agravate de scaderea cantitatii de
zahar din sange, adica de HIPOGLICEMIE. incercati sa luati gustari mai dese, constand de preferinta in cereale si proteine, si vedeti cum va simtiti. Daca observati o ameliorare, urmati indicatiile de la HIPOGLICEMIE. Deficitul de oligoelemente din organism poate fi si el o cauza a bufeurilor, asa ca asigurati-va o
alimentatie echilibrata si luati zilnic multiminerale, in special seleniu, plus taminele A, C si E. ALERGIILE si sensibilitatea la anumite alimente pot fi de asemenea factori declansatori ai bufeurilor.
Va puteti ajuta luand cateva masuri de bun simt, cum ar fi sa etati imbracamintea stransa pe gat si sa purtati haine lejere pe care sa le puteti scoate repede la nevoie. Faceti exercitii fizice cu regularitate, incercati diverse metode de relaxare, cum ar fi meditatia. Etati situatiile conflictuale. si "Alimentatia in timpul menopauzei" (mai sus).