Mai mult ca oricand,\" femeia
gravida trebuie sa-si ingrijeasca corpul pentru a-l proteja si a-l feri de imbolnaviri. Va face dusuri zilnice (se contraindica baia la cada si mai ales fierbinte). Se folosi un sapun mai moale, de copii sau de barbierit si un prosop individual. Se vor masa
sanii cu un prosop sau o manusa mai aspra pentru a forma mameloanele in vederea alaptarii. in zonele mai expuse transpiratiei se aplica pudra de talc, saprosan,
neobasept. Se vor taia
unghiile cat mai scurt,
parul fi spalat saptamanal, iar lenjeria de corp schimbata cat mai des.
Organele genitale vor fi spalate chiar de 1 - 3 ori pe zi numai cu apa si sapun. Se evita spalarea in bazin si in niciun caz nu se vor face irigatii (pericol de avort). Mainile vor fi foarte curate!
Orice secretie ginala, mai abundenta, impune control medical. Sarcina favorizeaza aparitia candidozei. De aceea lenjeria de corp fi fiarta si calcata zilnic. Cel putin o data pe saptamana se indica spalarea organelor genitale cu apa, bicarbonata (1 lingura la 11. apa). Este indicat, ca dupa luna a 7-a de sarcina, femeia gravida sa evite complet contactul sexual.
Evitati sutienele prea stranse, impiedica circulatia si comprima mameloanele.Imbracamintea trebuie sa fie adecta anotimpului, usoara si lejera. Nu uitati, in timpul sarcinii trebuie sa fiti mai cochete si mai ingrijite ca oricand.
Incaltamintea fi comoda, cu tocuri joase. Dintii vor fi spalati dupa fiecare masa. Prin spolierea organismului de calciu, in timpul sarcinii exista riscul aparitiei cariilor dentare. Alimentatia bogata in produse
lactate si igiena dintilor vor preintampina aceste neajunsuri.
Se respecta un program de odihna adect cu
somn obligatoriu de 8 ore si plimbari in aer liber. Gravida nu sta mult in pat decat in cazul unui pericol de avort, in rest executa miscari de
gimnastica usoare, azilnice pentru intarirea musculaturii abdominale si a membrelor inferioare.
Se contraindica sporturile de performanta, ciclismul, inotul, etc. Gravida evita statul indelungat in picioare, ridicarea de greutati, eforturi mari.
In timpul sarcinii nu se vor lua medicamente, mai ales in primul trimestru de sarcina, chiar si banala aspirina, prezentand risc malformativ.
Se vor evita locurile aglomerate si contactul cu persoane bolnave.
Pentru evolutia normala a sarcinii, gravida se prezenta la Dispensarul medical teritorial de preferat in primul trimestru de
sarcina pentru a fi luata in evidenta. Cu ocazia primei consultatii prenatale se vor depista eventualele riscuri obstetricale legate de sarcina, se sili data probabila a nasterii. Prin controalele medicale periodice se urmareste ca fatul sa fie nascut la termen, cu o greutate optima, fara nici un handicap, cu posibilitati normale de dezvoltare fizica si psihica.
Consultatia
prenatala elimina orice factor de risc si semnaleaza eventualele complicatii obstetricale care cresc riscul matern.
La prima consultatie, mama fi intrebata de eventuale afectiuni, fi cantarita, se vor masura diversi parametrii si
tensiunea arteriala si se vor efectua analizele uzuale de laborator:
- Grupa sanguina si Rh-ul ambilor soti, in caz de incompatibilitate;
- Determinarea hemoglobinei;
- V.D.R.L- reactia pentru depistarea sifilisului;
- Examenul sumar de urina;
- Secretia ginala.
Lunar, gravida fi cantarita, se vor urmari tensiunea arteriala, bataile cordului fetal (B.GF-ul) si evolutia sarcinii.
Gravida se prezenta la control ori de cate ori prezinta:
- pierdere de sange din gin;
- pierdere de lichid din gin;
- dureri mari de cap;
- tulburari de vedere; -rsaturi permanente;
- edeme mari ale membrelor si ale fetei
Pregatirea pentru
nastere fi in primul rand de ordin psihic. Gravida sti in ce maternitate naste, isi cunoaste medicul obstetrician care i-a urmarit sarcina si care o ajuta sa nasca in conditii fiziologice. Ea trebuie sa se simta ocrotita si supravegheata in permanenta.
Actul
nasterii este un act fiziologic si gravida daca fi pregatita psihic pentru a-l infrunta, trece cu usurinta peste acest act nobil.In ultima luna de sarcina gravida isi pregati un mic \"trusou\" cu cele necesare pentru internarea in maternitate: lenjerie de corp, prosoape, obiecte de toaleta, ta, etc.
Indiferent de activitatea profesionala a gravidei, aceasta fi intrerupta cel putin cu 50 zile inainte de data probabila a nasterii, indatoririle materne trecand pe primul .
Oricat de echilibrata ar fi, viitoarea mama traieste reactii sufletesti deosebite, de dorinta, curiozitate si speranta, dar si de teama de neliniste. Gravida trebui incurajata, ocrotita cu multa afectiune si intelegere de catre toti cei care o vor ajuta in aceste clipe mai deosebite sa treaca pragul ms\'ernitatii.
In aceste clipe, atentia viitorilor parinti se indrepta spre pregatirea venirii \"noului nascut\", spre pregatirea conditiilor speciale in care il vor primi.
Femeia se realizeaza si devine cu aderat fericita prin maternitate.!