eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sarcina

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sarcina

Avortul


Avortul
Avortul este pierderea unei sarcini inainte de 24 de saptamani de gesta(ie. 20-40% din sarcini sunt avortate, cel mai frecvent in primul trimestru.
Tratamentul sangerarilor precoce din cursul sarcinii. Considera urmatoarele:
aasEste in stare de soc? S-ar putea sa aiba sange sau elemente ale produsului de conceptie retinute in canalul cervical (se elimina cu ajutorul unui forceps cu burete).


aasPoate fi o sarcina ectopica? ( p. 24).

a Singerarea si durerea a fost mai accentuata decat in cursul unei menstruatii normale? Au fost vazute fragmente din produsul de conceptie? (cheagurile pot fi confundate cu fragmente din produsul de conceptie).
a Orificiul cervical este deschis? Ostium extern al unei multipare permite intrarea varfului unui deget.
a Este uterul de dimensiuni corespunzatoare varstei sarcinii?
a Sangereaza cumva de la o leziune cervicala si nu de la nivelul uterului?
a Care este grupul sanguin? Daca este Rh negativa va avea nevoie de anti-D (p. 120).
Daca simptomele sunt minore si ostium cervical este inchis, atunci este vorba de o iminenta de avort. Se recomanda repaus, care de multe ori este insa ineficient. 75% se vor ameliora. Iminenta de avort (in special in trimestrul 21) se asociaza cu risc de ruptura prematura de membrane2 si cu nastere prematura -deci trimite mama sa nasca intr-un spital dotat cu toate facilitatile.1Inainte de 8 saptamani un avort poate fi complet si evacuarea chirurgicala a resturilor produsului de conceptie nu este necesara (ERPC).
Daca simptomele sunt severe si ostium este deschis este vorba de un avort ineviil, sau, daca majoritatea produsului de conceptie a fost eliminat deja, de un avort incomplet. Daca sangerarea este profuza, considera administrarea de ergometrina 0,5mg IM. Aranjeaza pentru evacuarea chirurgicala a resturilor produsului de conceptie (ERPC).
Avortul intrerupt: Fatul moare dar este retinut in uter. Pacienta poate sa fi avut sangerari cu catva timp in urma, iar uterul este mic pentru varsta sarcinii. Confirma diagnosticul ecografic. Necesita evacuare chirurgicala sau cu ajutorul prostaglandinelor.
Diagnosticul sangerarilor precoce din timpul sarcinii nu este intotdeauna foarte usor. Ecografia poate fi utila, insa testele de sarcina raman pozitive si la cateva zile de la decesul fatului.
Avortul de la mijlocul sarcinii. Este in general produs de cauze mecanice, ex. incompetenta cervicala (eliminarea rapida si fara durere a fetusului), anomalii uterine, sau afectiuni cronice ale mamei (ex. DZ, LES).

Dupa un avort asPierderea unei sarcini determina doliu in famile. Ofera parintilor multa intelegere. Vor dori sa stie de ce s-a intamplat si daca se va intampla din nou.
Majoritatea avorturilor in prima parte a sarcinii sunt datorate anomaliilor de dezvoltare fetala; numai 10% sunt datorate afectiunilor materne (ex: pirexie). Majoritatea sarcinilor urmatoare sunt normale, desi exista un risc crescut. 3 avorturi, fara nici o sarcina normala necesita trimitere pentru investigatii genetice, imunologice si anatomice.
Un cervix incompetent poate fi intarit prin cerclaj cervical in aproximativ a 16-a saptamana de sarcina, care este retras inainte de nastere.
Cea mai buna perioada pentru a incerca din nou este atunci cand parintii o doresc.
Avortul septic. Este in general urmarea unui avort ilegal. Se prezinta ca o salpingita acuta (p 50) si se trateaza in mod similar. incepe administrarea antibioticelor cu spectru larg inainte de chiuretaj, ex. co-amoxiclav (fiolele au l,2g din care lg este amoxicilina si 200mg acid clavulanic; administreaza l,2g/6h I si metronidazol (ex. lg supozi-toare/8h).


Galerie de imagini si poze medicale: avortul


imagine cu avortulimagine cu avortul imagini avortulimagini/poza avortul


Alte materiale medicale despre: Sarcina

Afectiune prin care femeia nu poate pastra sarcina pana la sfarsit. Plante medicinale ce pot fi utilizate: carpinita, coada soricelului, cre [...]
Peste 20 de tigari/zi riscul de avort creste de 2 ori (10). Pot apare si alte complicatii ca sangerari la nastere, decolarea prematura de pla [...]
Toate am avut parte de oboseala. Am fost obosite dupa cate-o petrecere in care ne-am dezlantuit prea tare, cand am exagerat cu munca la serviciu sau f [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre sarcina

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile