eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Sarcina

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sarcina

Conceptia


Astazi, conceperea unui copil rezulta cel mai adesea dintr-o decizie decat din intamplare. La originea acestei evolutii, recentele progrese stiintifice si medicale au permis o cunoastere din ce in ce mai precisa a modului in care functioneaza corpul uman.

Organele de reproducere
Formarea unei noi fiinte umane este fructul intalnirii a doua celule particulare, una venind de la femeie alta de la barbat. inainte de a descrie cum se realizeaza aceasta intalnire, sa ne reamintim care sunt principalele organe ce asigura functia de reproducere.
Organele genitale feminine Este vorba de ore, trompe si uter. De la fecundatie la nastere acestea sunt organele ce prezideaza conceptia si dezvoltarea viitorului copil.

Orele. Sunt doua mici glande in forma de migdale ce sunt situate de fiecare parte a uterului. Orele inchid 300 000 la 400 000 de celule sexuale femele, ovocitele sau ovulele - termen mai des folosit. Aceste ovocile (ovule) provin din celule deja constituite in a saptea luna a vietii intrauterine a fatului femei, ce incepand de la pubertate pot fi fecundate. De la pubertate la menopauza, conform ciclului de 28 zile in medie, fiecare or produce. in alternanta cu celalalt, un ovul tccundabii, ce a fost numit si ou odata fecundat.
Functia principala a orelor este de a asigura ovulatia. in prima zi a ciclului, un folicul continand un ovul incepe sa "se coaca" la suprafata orului. El fi matur aproximativ spre a 12-a zi de la debutul menslruatiei. Va fi eliminat de or catre a 14-a zi a ciclului, apoi cules in pavilionul trompei, .si incepe sa coboare in tubul ce duce spre uter. in cursul acestei calatorii el putea fi fecundat de catre o celula sexuala masculina, numita spermatozoid. Daca el nu intalneste spermatozoidul, nu este fecundat, nu se imteaza in uter, dar degenereaza. Este astfel eliminat cu sangele menstrual provenit din mucoasa uterina care, in absenta fecun-datici, se detaseaza la 14 zile dupa ovulatie.

Trompele lui Fallope. Sunt doua canale in forme de trompe ce unesc orele cu uterul: pavilionul lor primeste in fiecare luna. ovulul provenind din or.
Uterul. Acest muschi gol pe dinauntru, captusit de o mucoasa adaposti oul ce deveni embrion, apoi fat in timpul celor noua luni de sarcina, in afara de perioada sarcinii, uterul masoara 6 cm lungime, 4 cm largime si cantareste aproximativ 50 g. El este inchis la baza de un col, care la randul sau este traversat de un canal. Prin acest canal al colului vor trece spermatozoizii adunati in gin in timpul ejacularii. Pe aici trece deasemenea copilul in timpul nasterii.
Functionarea ansamblului uter - irompe - ore este supus actiunii unei glande (hipofi/a) ce comanda activitatea hormonala a organismului.
Organele genitale masculine
La barbat, testiculele sunt cele care fabrica, dupa cicluri repetate de 120 de zile, celulele sexuale, sau spermatozoizii. Acestia se dezvolta in tubii semi-niferi ai fiecarui testicul. Ei se indreapta apoi pe lungi canale pana la culele seminale situate de o pane si de alta a prostatei. incepand de la pubertate si pana la sfarsitul vietii sale. corpul barbatului produce astfel mai multe miliarde de spermatozoizi.In momentul ejacularii, spermatozoizii sunt propulsati la exterior sub forma de sperma prin penis. Adunati in gin, ei urca in uter si supravietuiesc de la 48 la 72 de ore in corpul femeii. Eliminati in exterior, viata lor nu se prelungeste decat cate ore.
Fecundatia
Este intalnirea a doua celule reproducatoare una masculina si alta feminina, garnetii (de la grecescul gamos casatorie"): ovulul si spermatozoidul. Ea are loc in una din trompele femeii si duce la crearea primei celule embrionare umane: oul.
Ovulul este transparent, sferic si masoara zecime de milimetru. El are un nucleu, o citoplasma, ce ii serveste drept rezer pentru a supravietui pana in uter. unde el este fecundat, este inconjurat de o membrana gelatinoasa, zona pellucida. Ovulul are in nucleu 23 de cromozomi. El nu are posibilitatea de a se deplasa singur, dar. cu ajutorul cililor vibratili si a contractiilor si miscarilor musculaturii trompei, el progreseaza lent in acest mediu, sau poate supravietui de la 12 la 24 de ore.
De partea lor. spermatozoizii poseda mobilitate si putere de fecundare. Ei sunt formati dintr-un cap continand nucleul si un flagel pentru a se deplasa. Ca si ovulele, au fiecare 23 de cromozomi. Mult mai mici decat ovulul, ei masoara 5 sutimi de mm (0.05 mm) si se deplaseaza de la 2 la 3 mm pe minut. Depusi in gin in momentul ejacularii, ei patrund in uter prin colul ulerin. si. in doua ore, vor ajunge in trompa unde locuieste ovulul.


Daca spermatozoizii suni numerosi

(de la 120 la 300 milioane), trebuie sa stim ca clin mai multe milioane de spermatozoizi patrunsi in gin doar cate sule vor intalni ovulul si il vor inconjura complet. Dar numai unul singur sfarsi prin a patrunde in citoplasma celulei feminine pentru a o fecunda. Pierzand flagelul cu care era prezut spermatozoidul isi vedea indata nucleul sau crescand si fuzionand eu cel al ovulului: este asamblarea a 46 de cromozomi (23 provenind de la celula masculina si 23 de la celula feminina) necesari constituirii oului. Fiecare cromozom de la celula paternala forma o pereche cu omologul sau malemal. In consecinta, sexul si caracterele genetice ale copilului ce se naste sunt diferite. Oul astfel formal poate lua drumul spre ulei, unde ajunge in trei sau patru zile. in drum. cele doua celule rezultate din diviziunea oului incep sa se multiplice. Se constituie astfel o sfera cu peretii din celule ceea ce o face sa semene eu o mura - de unde numele sau latin, mortala - clar nu masoara inca decal zecime de milimetri, ce se atasa peretelui uterului unde cauta un loc pentru a-si face cuibul.

NidatiaLa intrarea sa in uter, in a patra zi morula este compusa din 16 celule. Ea se fixeaza in mucoasa uterina numai in a 7-a zi dupa feeimdaiie. Trei zile de libertate in uter vor permite celulelor nu numai de a se multiplica, dar si de a se diferentia si organiza. Cele din centrul morulei vor creste si vor forma bulonul embrionar (viitorul embrion). Cele clin exterior vor forma anvelopa, numita chorion, care protejeaza o cavitate umpluta cu lichide, in ceea ce priveste, orul si-a continuat activitatea: foliculul ce a inchis ovulul se transforma in corp galben si incepe sa fabrice un hormon, proges-leronul. necesar la niclarea oului in uter. Alti hormoni estrogenii. secretati in timpul primei parti a ciclului, pregatesc tesuturile pentru actiunea progesteronu-lui hormon fabricat in timpul celei cle-a doua parti a ciclului ( p. 22).
Sub influenta acestor doi hormoni, mucoasa uterina creste in grosime. Ea este irigata de numeroase se sangvine si este imbogatita eu substante nutritive.
Oul, respectiv morula, se imta in aceasta mucoasa, consolidand aici imtarea sa si urmand cresterea in timpul de 9 luni de sarcina.

Consultatiile genetice
Conceperea unui copil nu se desfasoara fara sa puna grave intrebari. De exemplu daca:
- aveti deja un copil ce sufera de un handicap fizic sau mental;
- sunleti legat de sotul dumneavoastra sau de partener prin legaturi de rudenie apropiate (verisori etc);
- dumneavoastra sau partenerul sunteti purtatorul unei boli sau al unei malformatii ce credeti ca poate fi transmisa copiilor (diabet, hemofilie etc);
- aveti mai mult de 38 de ani si doriti sa deveniti mama, dar stiti ca riscul anomaliilor cromo7.omice creste odata cu rsta.
O consultatie genetica, de preferinta inaintea sarcinii, poate sa aduca cate raspunsuri. Geneticianul sili riscul de recurenta a unei boli ereditare sau elua daca un antecedent al bolii sau o anomalie accidentala in familie la unul sau altul dintre viitorii parinti, poate sa se reproduca. Rolul geneticianului nu este de a interzice sau de a autoriza. El nu putea intotdeauna sa dea o certitudine, dar el elua riscurile ce exista de a naste un copil cu handicap, si ajuta sa luati o decizie.

Cate notiuni de baza
Celulele: miliarde de celule, de diferite dimensiuni, forme si functii diferite, formeaza organismul nostru. Ele suni formale dintr-un nucleu, o citoplasma si o membrana.
A.D.N.-ul (acid dezoxiribonucleic): constituentul esential al cromozomilor din nucleul celulei, aceasta molecula permite transmiterea caracterelor ereditare determinate de gene.
Genele : elemente ale cromozomilor, suni segmente de A.D.N., ele conditioneaza transmiterea si manifestarea unui caracter ereditar determinat.
Cromozomii: grupati perechi in nucleul celular, ei sunt in numar de 46. din care o pereche de cromozomi sexuali, XX pentru femeie si XY pentru barbat.
Ovulul contine 23 de cromozomi dintre care unul X; spermatozoidul. 23 de cromozomi dintre care unul X sau Y. Combinarea exacta a cromozomilor sexuali determina sexul copilului baiat sau fata :
- (22 cromozomi + X) + (22 cromozomi + Y) = un baiat;


- (22 cromozomi + X) + (22 cromozomi + X) = o fata.




Alte materiale medicale despre: Sarcina

Sarcina prelungita este definita ca gestatia ce depaseste 42 de saptamani complete de la UM. Afecteaza 5 - 10 % din sarcini si este asociata cu mortal [...]
A 5-a - a 6-a saptamana Se formeaza dintii. Inima a ajuns la un astfel de volum. incat formeaza o mica umflatura (bosa); cele 4 cavitati cardiace se [...]
Ba nu! Esti insarcinata. Din pacate insa, degeaba iti spui mereu ca esti insarcinata si nu grasa, fiindca la momentul respectiv nu te-ajuta sa-ti fie [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre sarcina

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile