IMPORTANT!
a Daca suspectati blocarea unui obiect in gatul unei victime, care nu poate tusi, respira, rbi sau tipa, sunati la 961 sau cereti cuiva din apropiere sa o faca. incepeti tratamentul de prim ajutor pentru asfixia mecanica (mai jos). Daca victima sunteti dumneaastra, consultati casuta de auto-ajutor de la ina urmatoare. Daca victima este un
sugar (in varsta de pana la i an), consultati casuta de la ina urmatoare.
a Daca suspectati blocarea unui obiect in gatul victimei, insa aceasta poate tusi, respira, rbi sau tipa, nu interveniti. Fiti insa pregatit de actiune, in caz ca situatia se agraveaza.
ATENTIE: Daca suspectati un traumatism al capului, gatului sau coloanei vertebrale, consultati . 46.
1 Nu incercati sa scoateti cu degetele un obiect blocat in gatul victimei. Acest lucru poate impinge obiectul si mai jos in caile respiratorii.
2 Efectuati compresii abdominale (manevra
Heimlich). Continuati sa faceti compresii abdominale pana la dizlocarea obiectului sau pana cand victima isi pierde cunostinta. ATENTIE: Daca victima este o femeie
insarcinata sau o persoana obeza, pozitionati pumnul la mijlocul sternului acesteia; nu asezati mainile pe coaste sau pe marginea inferioara a sternului.
3 Daca victima isi pierde cunostinta, asezati-o intinsa pe spate.
4 Cautati in gura victimei. ATENTIE: Reamin-titi-va, nu incercati sa scoateti cu degetele un obiect blocat in gatul victimei!
Cautarea cu degetul.
Mentineti fixata limba victimei si ridicati barbia. Alunecati degetul aratator pe fata interna a obrajilor si scoateti afara orice obiecte mobile.
5 Mentineti deschise caile respiratorii ale victimei. Dati cu blandete capul victimei pe spate si ridicati-i barbia.
6 Inspectati, ascultati si palpati respiratiile.
Asigurati-va ca puneti urechea la gura victimei; miscarea izolata a toracelui poate sa nu insemne respiratie. Daca victima respira, dati primul ajutor ca pentru pierderea cunostintei (. 61).
7 Respirati de doua ori in gura victimei. Supravegheati ca toracele victimei sa se ridice la fiecare respiratie; lasati toracele sa coboare inainte de a respira inca o data in gura victimei. Daca toracele victimei nu se ridica la fiecare respiratie, dati cu blandete capul mai mult pe spate
si incercati din nou sa efectuati doua respiratii lente.
8 Daca toracele victimei tot nu se ridica, efectuati cinci compresii abdominale. ATENTIE: Nu apasati pe nici una din partile laterale, in timp ce efectuati compresiile!
9 Cautati in gura victimei, asigurati-va de starea de permeabilitate a cailor aeriene si respirati din nou de doua ori in gura victimei.
10 Daca toracele victimei tot nu se ridica, faceti compresii abdominale, cautati in gura si faceti respiratii. Efectuati cinci compresii abdominale. Cautati in gura victimei si faceti apoi doua respiratii Itnte. Repetati acest ciclu de compresii abdominale, cautare in gura si respiratii lente, pana la dizlocarea obiectului sau pana la sosirea ajutorului medical.
11 Daca obiectul a fost dizlocat, insa victima nu respira, incepeti RCP (. 62-65).
Compresia abdominala. Pozitionati podul uneia dintre palme in centrul abdomenului victimei, imediat deasupra ombilicului si sub coaste. Alezati cealalta mana deasupra primeia. Efectuati compresii rapide, apasand cu mainile spre interior si in sus.
SUGAR (PANA LA UN AN)
1 Aplicati lovituri pe spate si compresii toracice. Dati patru lovituri pe spate. Daca obiectul nu poate fi dizlocat, efectuati patru compresii toracice. Repetati cicluri de cate patru lovituri pe spate si patru compresii toracice, pana la dizlocarea obiectului sau pana ce
sugarul isi pierde cunostinta.
2 Daca sugarul isi pierde cunostinta, cautati in gura lui cu degetul mic. ATENTIE: Nu incercati sa scoateti cu degetele un obiect blocat in gatul sugarului!
3 Efectuati respiratii. Daca sugarul nu respira, respirati de doua ori in gura si nasul lui. Daca toracele
sugarului nu se ridica la fiecare respiratie, dati cu blandete capul si mai mult pe spate si incercati din nou sa faceti doua respiratii.
4 Daca toracele
sugarului nu se ridica o data cu respiratiile, continuati ciclurile de respiratii, lovituri pe spate, compresii toracice si cautare in gura. Repetati cicluri de cate doua respiratii, patru lovituri pe spate si o cautare in gura, pana la dizlocarea obiectului sau pana la sosirea ajutorului medical.
Lovitura pe spate.
Intindeti sugarul cu fata in jos de-a lungul antebratului dumneaastra, sprijinindu-i capul cu mana. Tineti barbia intre degetul mare si cel aratator. Loviti spatele, intre omoplati, cu podul celeilalte maini. Compresia toracica. intoarceti sugarul pe spate, cu capul plasat mai jos decat restul corpului. Asezati degetele dumneaastra aratator si mijlociu pe stern, imediat sub mameloane. Efectuati compresii rapide.