Una dintre
legumele cele mai pretioase pentru om este morcovul.
a Parti utilizabile: Pulpa, sucul (zeama de morcovi), frunza uscata, semintele.
a Principalii constituenti cunoscuti:
vitaminele A (de exceptionala bogatie), B, C, provitamina A (caroten); zaharuri 37% levuloza si dextroza direct asimilabile; numeroase saruri minerale
fier (pina la 7%), fosfor, calciu, sodiu, potasiu, magneziu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom; o esenta (carotina); asparagina; daucarina.
a Proprietati:
Tonic.
Remineralizant.
Antianemic. Sporeste numarul de globule
rosii si hemoglobina (L. Binet si M. Strumza).
Factor de crestere.
Marele prieten al intestinului: reglementator intestinal (antidiareic. si
laxativ totodata), anliputrid si cicatrizant intestinal.
Anliputrid si cicatrizant gastric.
Depurativ.
Fluidifiant biliar.
Pectoral.
Diuretic.
Farizeaza lactatia.
Vermifug.
Intineritor tisular si cutanat.
Cicatrizant al ranilor.
Uz intern:
A stenii.
Tulburari de crestere, demineralizare, rahitism, carii dentare.
Anemii.
Anumite insuficiente ale acuitatii vizuale.
Enterocolite, infectii intestinale.
Diarei infantile si ale adultului.
Colibaciloza.
Ulcere gastroduoderiale.
Hemoragii gastrointestinale.
Constipatie.
Afectiuni pulmonare (tuberculoza, bronsite cronice. astr
Scrofuloza.
Reumatism, guta, litiaza.
Ateroscleroza.
Insuficiente hepatobiliare.
Ictere.
Insuficienta lactatiei.
Dermatoze.
Paraziti intestinali (tenie).
Prevenirea bolilor infectioase si degenerative.
Prevenirea imbatrinirii si a ridurilor.
Uz extern:
Plagi, ulcere, arsuri, furuncule.
Dermatoze (eczema, pecingine, impetigo pe fata).
Degeraturi, crapaturi.
Abcese si cancere ale sinului (tratament de ajutorare).
Epiteliom (tratament de ajutorare).
a Mod de folosire:
Uz intern:
Suc de morcov: de la 50 la 500 g pe zi (la sculare si la culcare). Un pahar de suc in fiecare zi, pe nemincate, ar fi un mijloc bun.
Pentru copin mici se dilueaza cu apa, ca laptele.
Pur sau cu lapte: excelent expectorant (afectiuni pulmonare, astm, alarea cii).
Contra constipatiei:
supa dintr-un kg de
morcovi fierti de doua ori intr-un litru de apa si trecuta prin mulineta de legume.
Diarei infantile
supapa de morcovi: se curata 500 g de morcovi, se taie in bucati si se fierb intr-un litru de apa pina cind se moaie complet. Se trec prin sita de piureu. Apoi se adauga apa clocotita pina se ajunge la 1 litru si 1/2 lingurita cu sare marina. Se pastreaza la rece. Se administreaza pe parcursul a douazeci si patru de ore, timp de doua sau trei zile. Se poate da cu biberonul, iar partea consistenta, cu lingura. Laptele se reintroduce treptat, in cinci sau sase zile, micso-rind cantitatea de morcovi utilizata de la 500 g la 100 g la litrul de apa.
Pentru sugarii cu intestine delicate, se taie
laptele cu supa de morcovi preparata cu 200 g la litru. Se da o parte din supa pentru una de
lapte pina la trei luni, apoi o parte supa la doua parti de lapte dupa aceasta virsta.
Sugarilor cu
diaree li se poate da
suc de morcovi cruzi in locul supei de morcovi. Se va taia cu apa sucul de morcovi asa cum se face pentru lapte si nu se va relua
alimentatia lactata decit dupa disparitia tulburarilor intestinale (in genere, dupa doua sau trei zile).
Pentru o mai buna remineralizare a sugarilor si a copiilor, li se va pregati terci de cereale cu supa de frunze uscate de morcovi, foarte bogate in saruri minerale.
Seminte: infuzie cu o lingurita la o ceasca de apa data in clocot: stimulent, aperitiv, diuretic, amenagog, galactogog. La doza de 15 g, semintele .sint carminative (expulzeaza gazele intestinale).
Uz extern:
Decoct de mocovi si aplicatii de morcovi dati pe razatoare, sau
cataplasme de frunze proaspete pisate, sau lotiuni din decoct de frunze proaspete: pe abcese si cancere ale sinului, pe plagi recente sau atone, pe
ulcere ale gambei, arsuri, furuncule, pecingini, impetigo.
Decoct de frunze de morcovi in gargare: afte, abcese ale gurii; bai sau spalaturi in degeraturi, crapaturi.
Lotiuni cu suc de morcovi: pentru ingrijirea fetei si a gitului (ca si cu laptuca, rosie, castravete, fraga). Dau suplete si prospetime si se opun ravagiilor ridurilor.
N.B.
1) Sa nu se curete niciodata morcovii de coaja, ci sa se spele de pa-mint si sa se perie sub un jet de apa rece (pielita este partea cea mai savuroasa).
2) Pentru a inlesni iesirea dintilor la copin mici, sa li se dea un
morcov crud sa-l roada.
3) Acum citiva ani, in U.R.S.S. s-a extras din morcovi o substanta noua: daucarina, element puternic vasedilatator, mai ales la nivelul arterelor coronare.
4) Dupa anumiti autori, morcovul ar ccntine in plus estrogcni care-permit sa actioneze asupra aparatului genital feminin (L. Binet).
5) Partizanii supelor de
legume au fost totdeauna pe calea adevarului. Alaturi de praz, de ceapa, de usturoi, de cimbrisor, de rozmarin, de nap, de cuisoare, de dafin, de telina, de asmatui, de patrunjel, folosite in aceeasi preparare sau dupa retete deosebite, morcovul si frunzele lui uscate nu r trebui nioiodata excluse. Tonifiante, remineralizaate, detoxificante, reechilibrante, supele acestea (sau ciorbele), minunate decocturi vegetale, sint calduros recomandate chiar si obezilor sau femeilor care se tem sa nu se ingrase. Ele sint, intr-adevar, diuretice. inzestrate cu proprietati circulatorii. Activitatea lor se manifesta deopotriva la nivelul glandelor endocrine.
6) Exista oameni
si printre ei unii foarte chibzuiti
care au consideratie pentru anumite dictoane vechi, chiar daca par intrucitva her-metice.'.Daca ne amintim ca morcovul sporeste numarul globulelor rosii si procentajul hemoglobinei, pe care o reinnoieste, reintinereste in definitiv celulele si tesuturile, ca si lichidul interstitial, stimuleaza functiile hepatice, opunindu-se gastritelor sau ulcerelor gastroduodenale, intelegem ca reprezinta un puternic factor de echilibru si ca poate sa redea unora bucuria de a trai.
Cine n-a auzit spunindu-se, cel putin o data, ca morcovul "face coapsele trandafirii si oamenii amabili"?
. 7) Este evident, in cazul acestei legume, ca si pentru altele, ca greselile multor agricultori actuali, prin abuzul de ingrasaminte si mai ales de pesticide, atrag dupa ele livrarea de alimente care devin otravuri. De aceea, anumiti membri ai Academiei de Medicina s-au ridicat impotriva acestor practici, iar semnalele lor de alarma au fost relatate de presa de mare tiraj, in 1971.
Reziduuri toxice de morcovi
Morcovul este folosit frecvent in pediatrie, constituind alimentul exclusiv si bine tolerat in anumite stari patologice.
Numerosi autori si-au propus sa afle daca leguma aceasta nu aduce cu ea unele produse toxice, urmari ale tehnologiei agricole moderne, cum ar fi nit ratii si nitritii (raspunzatoare de methemoglobinemie1)' sau ramasitele de pesticide.
Iata rezumatul si concluziile unei lucrari aparute in Bulletin de l{Academie de Medicine.
"Morcovul" este utilizat pe scara larga in alimentatia copilului
sanatos sau atins de
tulburari digestive. Igienistului i se pun mai multe probleme.
1) Un continut prea important in nitrati susceptibili sa se transforme in nitriti, fie inaintea ingerarii, fie dupa aceea, la nivelul tubului digestiv, poate duce la methemoglobinemie, afectiune pe cale de extindere.
Analizele noastre precizeaza procente foarte variabile de nitrati care se esaloneaza de la 14 mg NO/Kg la 1 200 mg NO/kg, dupa loturile de morcovi si, in acelasi lot, dupa morcovi, indiferent daca este rba de leguma cumparata cu gramada sau in saculeti de plastic. Nu s-au observat nitriti decit de trei ori, in saculet, exceptand urmele, pina la 40 mg/NO kg. Continuturile observate in micile oale pregatite industrial pentru alimentatia infantila sint categoric mai slabe si nu au dat in vileag nitriti.
Din 22 de supe preparate, gasim de 4 ori numai mai putin de 30 mg NO/kg, ceea ce inseamna ca doar 18% raspund normelor definite pentru continutul de nitrati in apa de put. Nitritii apar cind supa este pastrata in conditii anormale de durata si de temperatura; de aceea trebuie folosita chiar in ziua prepararii ei.
Prezenta nitratilor apare legata de ingrasamintul azotat, organic sau mineral, caruia ar trebui sa-i definim mai bine conditiile de folosire rationala. Fara indoiala, ar fi util sa precizam procentele admisibile de nitrati in legume.
2) Studii noi au precizat actiunea microflorei superficiale naturale; numarul germenilor aerobi mezofili intr-o supa lasata la temperatura ambianta se ridica in treizeci si sase de ore de la 11 la 900 de milioane la gram. intr-o punga din plastic, dupa mai multe zile, s-au remarcat 81. 6 mg de nitriti la kilogram. Prezentarea aceasta farizeaza circulatia germenilor, printre care si dezoxidanti de nitrati. O data chiar, a fost identificata o tulpina foarte toxigena. Un studiu al conditiilor optime de ambalare a
legumelor ferment abile r amine de facut.
3) Un al treilea aspect priveste reziduurile de pesticide organo-clorate. O proportie mare de morcovi (30% in analizele noastre) contine reziduuri dozabile de lindana, aldrina si dieldrina. Dozele gasite sint in genere slabe. Pesticidele acestea se concentreaza mai ales in partile periferice ale morcovului, o curatire (a morcovului) elimina cea mai mare cantitate a lor, dar este rba de insecticide de o puternica remanenta si cu toxicitate ridicata, pentru care igienistii din toate tarile manifesta din ce in ce mai multe rezerve, ajungind chiar sa ceara interdictia lor totala.
Oricum, o reglementare mai stricta se impune. Se stie ca reglementarea franceza, contrar reglementarilor anumitor tari, se margineste sa impuna obligatii la nivelul tratamentelor agricole. Se impune de urgenta silirea unor procente maxime admisibile pentru fiecare pesticid in alimentele puse la dipozitia consumatorilor, ceea ce, fireste, presupune o perfectionare a dispozitivului de control si mai ales a laboratoarelor.
Toate acestea nu trebuie sa-l determine pe medicul practician sa paraseasca supa de morcovi, care face atitea servicii, ci sa porneasca la noi cercetari, mai adincite. in realitate, este rba de o problema de atmosfera in toate stadiile, de la mediul rural pina la distribuire si la consumare (H. Gounelle si col., "Probleme hygieniques pos6s par la carotte, particulierement dans l'alimentation du jeune enfant." Bull. Acad. Nle de Medicine, 1971, tome 155).Inca de atunci s-auluat, fara indoiala, masuri. Dar, cum se stie, unii ocolesc cu dezinltura legea "