PEPENELE GALBEN.
Cucumis melo Fam. Cucurbitacee.
Denumiri populare: bosar, bostan galben, cantalosi, cantalup, caune, galboni, harbuz, himinica, ieura, peapene, pepine, pepen, pepen galben, pepene dulce, pepene raios, pepeni c 313h76d antalup, pepeni inecaciosi, pepeni galbeni, pepini scortosi, popone, vlegi, zamos.
In traditia populara: semintele uscate si pisate se foloseau contra varsaturilor. Coaja pisata se punea la tample si la ochi contra albetei. Ceaiul din seminte se lua contra hemoroizilor, iar radacina plamadita in apa, contra frigurilor.
Compozitie chimica: apa 89-91,5%, protide, glucide 6%, fitohormoni, enzime, zaharuri sub diferite forme, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, magneziu, natriu, potasiu, celuloza. Uleiul eteric contine: alcooli si aldehide. Vitaminele: A, B1,B2,B3, B5, B6, B9, C, E, PP, acid folic.30 calorii la 100 g.
Actiune farmacologica: este unul din laxativele foarte eficiente. Este aromatic, regleaza apetitul, este racoritor hidratant si are efecte vitalizante. Extern ajuta la refacerea tesuturilor, hidratant, cicatrizare si are actiuni cosmetice remarcabile.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: alergie, anorexie, ateroscleroza, boli de inima, boli de piele, boli renale, boli ale sangelui, colagenoze, constipatie, gonoree, guta, obezitate, inflamatiile splinei, litiaze renale si biliare, pletora, prostata, reumatism, tuberculoza, tulburari de apetit.
Preparare: se va consuma crud sau se face nectar prin zdrobirea pulpei. Se ia sub forma de cura care se va tine mai multe zile 10-20 de zile, in care se va consuma doar pepene la o masa. Se va consuma inainte de mese. In lipsa poftei de mancare se va consuma o felie sau doua, cu 15 minute inainte de mese. In prezenta unui apetit mai mare este suficient sa se consume 1-2 Kg de pepene inainte de mese. Se poate folosi foarte bine si la curele de slabire consumand 1-2 Kg zilnic, pana se obtine efectul scontat.
Extern: aplicarea pulpei pe ten face sa treaca ridurile. Se foloseste mult in cosmetica cu diferite combinatii. Este hidratant.
Atentie cel prea dulce este interzis diabeticilor.
Sunt plante anuale,bogat ramificate, cu frunze alterne, cu inflorescente terminale cu flori ligulate galben-portocalii. Se utilizeaza inflorescent [...] |
Partile utilizate: florile, mai ales proaspete. Principalii constituenti: ulei esential, acid salicilic, rasina, principiu colorant, mucilagiu [...] |
(Callendula officinalis). Se indica folosirea florilor, din care se va face un ceai: 2 lingurite de flori maruntite se vor pune in 250 ml apa clocotit [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |