SANISOARA
Sanicula europaea. Fam. Umbelliferae.
Denumiri populare: buruiana de dambla, cinci foi, iarba sasului, omeag, sarponel, sanicioara.
In traditia populara: ta pisata si plamadita in rachiu, se lua co 434i87e ntra vatamaturii. Cu decoctul si cu tele fierte se faceau comprese contra durerilor intercostale, de mijloc si de rinichi. Se mai lua contra durerilor de stomac.
Compozitie chimica: toate organele tei contin saponozide denumite sanicula. Acestea prin hidroliza, dau glucoza, arabinoza, sanicula-genina. De mentionat ca rizomii contin cea mai mare parte de saponozide (6,6-l1%) in timp ce partile aeriene numai 1-4%. Planta mai contine rezine, tanoizi, acid cafeic, clorogenic si alti acizi organici ca rozmarinic, siringina, lipide, urme de ulei volatil.
Actiune
farmaceutica:
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni gastro-intestinale, ameteli, anorexie, diaree, dizenterie, digestie anevoioasa, dureri pectorale, hemoptizie, hemoragii interne mici, inflamatia cavitatii bucale, nevralgie, rani.
Preparare: se face praf din ta care se va lua cate un varf de cutit inaintea meselor, pentru pofta de mancare sau afectiunile de mai sus.
-O lingurita de praf de ta se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se va consuma cu lingurita in cursul unei zile pentru diferite dureri.
- 2 lingurite de praf de ta se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se foloseste extern.
Sunt stări inflamatorii ale mucoasei cavităţii bucale, care se manifestă sub formă de mici leziuni bucale dureroase şi care împiedică mastica [...] |
îmbolnăvirile cronice ale articulaţiilor se pot trata prin următoarele băi de plante şi cataplasme: - muştar negru. Se iau 250 g de făină d [...] |
(obezitate, diabet, astm, litiază, migrene, dermatoze...): anghinare, bătrâniş, brânduşă de toamnă, brusture, ceai de Java, cireş, coacăz ne [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |