TROSCOT
Polygonum aviculare. Fam. Polygonaceae.
Denumiri populare: hericica, iarba gainii, iarba noduroasa, iarba rosie, tarsoaca, tarsoaca, troscova, traganatoare, troscotel, trotal, .
In traditia populara: ta se folosea pentru colorarea firelor in albastru.
Ceaiul din tulpinile florifere se be 131f52b a contra racelii si a bolilor de piept.
Decoctul radacinilor sau tulpinilor se lua in boli de rinichi sau contra diareei.
Cu tulpinile se faceau bai contra reumatismului.
Fiert cu cicoare in lapte se bea de 3 ori pe zi, inainte de mese, contra vatamaturii.
Ceaiul din rizomi si partile aeriene se mai folosea contra hemoroizilor.
Planta fiarta in vin se lua la sagetatura.
Compozitie chimica: medicinal se folosesc partile aeriene (Herba Polygoni avicularis sau Herba Centumnoidii sau Herba Homeriana sau Herba Sanguinalis) contine: avicularozida, tanin, acid salicilic, gume, rezine, pigmenti flavonici, ceruri, mucilagii, saruri minerale, etc.
Actiune farmaceutica: scade tensiunea fiind un hipotensiv moderat, astringent, antidiareic, hemostatica, cicatrizanta, hipotensiv, antiinflamator. Se poate folosi ca remineralizant. Este diuretica, calmanta, laxativa. Mineralizanta in tratamentul tuberculozei pulmonare datorita acidului salicilic liber
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni cardio-vasculare, afectiuni ginecologice, afectiuni inflamatorii, afectiuni metabolice, afectiuni renale, afectiunile cii urinare, albuminurie, anorexie, azotemie, bronsita, cancerul tubului digestiv, celulita, convalescenta, diabet, diaree, diaree tumorala, dispepsii, dizenterie, edeme cardio-renale, enterite, epistaxis, gastrite, guta, hemoptizii, hemoragii intestinale, hemoroizi, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, limfatism, litiaza urinara, litiaza biliara, menoragie, metroragii, obezitate, plagi sangerande, rani proaspete, retentie urinara, reumatism, tuberculoza pulmonara, tuberculoza ganglionara si renala, ulcer stomacal, uremie, varice.
Preparare: 2 lingurite de ta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Se poate face si mai concentrat si atunci se diminueaza cantitatea de ceai care se consuma pe zi. In cazurile de hemoragii se poate consuma concentrat 3-4 cani pe zi.
-In cazul hemoragiilor se va pune 2-4 linguri de ta la 250 ml apa. Se fierbe apoi 20 minute, sau chiar mai mult, pentru a fi concentrat, deoarece intereseaza doar extragerea taninului. Se strecoara si se tamponeaza sau se fac spalaturi la hemoragii. Asa se va lua si in cazul hemoptiziei.
-La un litru de vin de buna calitate se va pune 5 linguri de ta maruntita. Se va acoperi apoi pentru 8 zile, timp in care este bine sa se agite zilnic, dupa care se strecoara. Se va consuma o lingura-un paharel de 50 ml in afectiunile inimii sau altele de mai sus.
-500 g de ta se pune la apa clocotita (5 litri) Se acopere pentru 20 minute, apoi se strecoara in cada. Se sta 30 minute. Foarte util la afectiunile reumatice, ginecologice, etc.
Denumire stiintifica: Polygonum aviculare. Denumiri populare: hericica, sporis, tirsoaca, troscotel, troscova. Denumire in limba [...] |
Reprezintă o inflamaţie a bronhiilor produsă de infecţii microbiene. Se manifestă prin tuse cu expectoraţii, cu sau fără febră şi de obicei [...] |
bănuţi, Bl urnea balsamifera, ceai de Java, coacăz negru, Convolvulus scammonia, cruciuliţă, iederă, limba-mielului. fru [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |