eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Plante notropice

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante medicinale » plante notropice

Rozmarinul


Denumirea botanica: Rosmarinus officinale.


Partea folosita: ta.

Rozmarinul este un bine cunoscut condiment alimentar folosit in bucataria mediteraneana, mai ales cu miel si cartofi. A fost, de asemenea, folosit, la fel de multa vreme, daca nu chiar mai mult, ca medicament. Are o puternica actiune antioxidanta si antiinflamatoare si este folosit in Europa ca nervin usor, nootropic, carminativ si tonic al ficatului. O veche zicala afirma ca "rozmarinul este pentru memorie". Conform unui articol publicat in 1607, rozmarinul "ajuta creierul, intareste memoria si este foarte lecuitor pentru cap".
Fitoterapeutii moderni il folosesc pentru persoanele cu gandire intunecata, ceata mentala menopauzala, dureri de cap produse de ficat (durere in spatele ochilor), depresie stagnanta (folosit impreuna cu busuiocul sfant, lentica si/sau damiana) si hipotensi-une posturala (tensiune sanguina scazuta, insotita de ameteala, care survine atunci cand se sta in picioare) si pentru a preveni ateroscleroza.
Extractul de rozmarin este un antioxidant chiar mai puternic decat conserntii alimentari obisnuiti hidroxitoluen butilat (BHT) sau hidroxianizol butilat (BHA). El poate fi folosit pentru pastrarea uleiurilor de masaj, unguentelor si alimentelor. Constituentii anti-oxidanti (flavonoizi si uleiuri eterice) care sunt continuti in extractul de rozmarin pot ajuta de asemenea la prevenirea maladiilor oxidative, incluzand ateroscleroza, neuropatiile diabetice, cancerul si artrita. Cate picaturi de ulei eteric sunt folosite in sampoa-ne si lotiuni pentru par, pentru a pastra parul negru si pentru a preveni matreata.

Dozaj si norme de siguranta
Tinctura (1:5): 20-40 de picaturi, de trei pana la patru ori pe zi.
Ceai: se pune Vz lingurita de frunza proaspata de rozmarin macinata in 225 ml de apa fierbinte si se lasa la infuzat, acoperit, 15-20 de minute. Se iau pana la doua sau trei cesti pe zi.


Eluarea sigurantei: * * *.

Norme de siguranta: evitati folosirea rozmarinului la persoanele cu dureri de cap sodilatante sau in doze mari in timpul sarcinii.


Interactiuni ta/medicament: nu se cunosc.




Alte materiale medicale despre: plante notropice

Denumirea botanica: Eclipta alba. Partea folosita: planta. Bhringaraj este folosit in medicina ayurvedica drept rasayana si are reputatia ca sporest [...]
Denumirea botanica: Bacopa monnieri. Partea folosita: planta. Bacopa e cunoscuta de asemenea ca brahmi (exista confuzie cu privire la care anume dint [...]
Denumirea botanica: Cinkgo biloba. Partea folosita: frunza. Folosirea medicinala a frunzei de ginkgo este, in cea mai mare parte, o descoperire mode [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre plante notropice

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile