ARTICULATIA COTULUI
Articulatia cotului este formata din trei articulatii:
Articulatia humero-cubitala
Articulatia humero-radiala
Articulatia radio-cubitala proximala.
Cele trei articulatii sunt conectate in interiorul aceleiasi capsule articulare, unice, ce delimiteaza o singura cavitate articulara 313f56d
TIP: trohleartroza, cu rol de limitare a inclinarilor laterale si care permite doar miscarile pe o sigura directie de flexie si extensie a antebratului. Este considerata articulatia principala pentru realizarea acestor miscari.
SUPRAFETE ASRICULARE
TIP: o condilartroza,
SUPRAFETE ARTICULARE
Rol: stabilizeaza lateral articulatia precedenta.
Este considerata articulatia secundara pentru realizarea miscarilor de flexie - extensie, precum si pentru miscarile de pronatie - supinatie.
TIP: - o trohoida,
SUPRAFETE ARTICULARE
Rol: este considerata articulatia principala a miscarilor pronatie - supinatie, alaturi de articulatia humero-radiala (secundara). Pentru aceasta miscare, lantul articular include si articulatia radio-ulnara distala asociata cu syndesmoza radio-ulnara mijlocie.
MIJLOACELE DE UNIRE SUNT REPREZENTATE DE:
CAPSULA ARTICULARA,
Este subtire si flasca,
Urmareste conturul fosetelor anterioare si posterioare, trecand pe sub baza epicondililor, care raman extracapsulari. La fel raman si varful olecranului si procesului coracoid.
Fasciculele musculare apartinand tricepsului brahial si brahialului, care se insera pe suprafata externa a capsulei, au rolul de a pune in tensiune capsula, impiedicand antrenarea ei intre suprafetele articulare, in timpul miscarilor.
Stratul sinovial al capsulei tapeteaza fata profunda a capsulei, respectiv fata anterioara a fosei coronoidiene si a celei radiale, formand fundul de sac anterior bilobat. Pe fata posterioara, ea tapeteaza fosa olecraniana, formand fundul de sac posterior (subtricipital). Prelungirile lui se gasesc intre triceps si cei doi epicondili. Intre membrana fibroasa si sinoviala capsulei, in dreptul celor trei fose articulare, exista trei pachete de tesut adipos, considerate sisteme tampon de franare in miscarile extreme.
LIGAMENTELE COLATERALE
ligamentul colateral ulnar este o banda fibroasa, puternica, de forma triunghiulara, cu origine pe epicondilul humeral medial, format din trei fascicule: anterior, mijlociu (ligamentul entorsei sau ligamentul POIRIER) si un altul posterior (ligamentul BARDINET). Ligamentul colateral ulnar asigura stabilitatea in valgus (spre partea interna) a articulatiei cotului, in cuplaj cu articulatia humeroradiala;
ligamentul colateral radial se intinde intre epicondilul humeral lateral si ligamentul inelar. Realizeaza controlul pozitiei ulnei fata de epicondilul lateral. Are, de asemenea, trei fascicule. Oricare ar fi pozitia articulatiei, 2 fascicule din trei vor fi in tensiune;
ligamentul inelar (ligamentul anular radial) este o structura fibroasa, reprezentand 4/5 din circumferinta unui inel, cu originea pe marginea anterioara a incizurii radiale si insertia pe marginea posterioara a aceleiasi formatiuni. Impreuna cu incizura radiala a ulnei, ligamentul inelar completeaza cavitatea de receptie circulara, osteofibroasa, pentru capul radiusului care poate pivota astfel, in cadrul articulatiei radioulnare proximale;
ligamentul patrat este o banda fibroasa subtire, intinsa aproape in orizontal intre marginea inferioara a incizurii radiale de pe ulna si colul radiusului. El inchide spatiul articular inferior intre radius si ulna.
Cotul este o articulatie cu un singur grad de libertate flexie/extensie, in jurul unei axe ce trece transversal prin cot. Miscarea este dirijata de geometria capetelor osoase, ceea ce determina devieri ale axului de miscare pe parcursul intregii curse a antebratului. Urmand trohleea humerusului, cubitusul executa in timpul flexiei si o rotatie axiala de 50 spre interior. Cind cotul este intins (extins), intre axa mediana a bratului si axa mediana a antebratului se formeaza un unghi de 1700, deschis spre lateral (spre marginea radiala)- cubitus valgus 'fiziologic', mai accentuat la femei si copii. Daca se proneaza mana (palma se roteste in jos), acest unghi dispare. Miscarea de extensie este blocata de ciocul olecranului in foseta olecraniana si de fasciculele anterioare ale ligamentelor.
ARTICULATIILE RADIO-ULNARE (RADIO-CUBITALE)
A fost descrisa anterior.
TIP: - trohoida, o articulatie uniaxiala de tip pivot
SUPRAFETE ARTICULARE
MIJLOACE DE UNIRE
MISCARILE ARTICULATIEI: pronatia si supinatia
Rol: leaga oasele antebratului intre ele, la extremitatea lor distala. Contribuie la realizarea miscarii de pronatie - supinatie.
TIP: (syndesmoza radioulnara)
MIJLOACE DE UNIRE
MISCARILE ARTICULATIEI: pronatia si supinatia
ARTICULATIILE GATULUI MAINII (PUMNULUI)
Pumnul este un complex osteoarticular in care distingem, in principal, articulatia radiocarpiana - o diartroza de tip condilian - si articulatia medio-carpiana. In aceste doua articulatii se executa miscarile pumnului. Articulatiile intercarpiene, nu intra in calculul acestor miscari.
TIP: elipsoidala
SUPRAFETE ARTICULARE
MIJLOACE DE UNIRE
MISCARILE ARTICULATIEI: este o articulatie cu doua grade de libertate: flexie/extensie in sagital si miscari de abductie - adductie, in frontal.
TIP: Interlinia articulara este neregulata, are forma unui S orizontal, fiind o artrodie (articulatie a) in partea externa si o condiliana in partea interna.
SUPRAFETE ARTICULARE
se formeaza intre randul proximal, exceptand osul pisiform (scafoid, semilunar, piramidal), si cel de-al doilea rand al oaselor carpiene (trapez, trapezoid, osul mare si osul cu carlig).
MIJLOACELE DE UNIRE pentru cele doua articulatii de mai sus sunt reprezentate de:
ligamentul radiat al carpului, asezat pe fata palmara (anterior);
ligamentul posterior, slab dezvoltat si inconstant;
capsula articulara.
MISCARILE PUMNULUI
PARTICULARITATI
OASELE MAINII Sunt formate din 27 de oase dispuse in trei grupe: carpul, metacarpul si oasele degetelor. 1.1.1.1. CARPUL (corpu [...] |
ARTICULATIA COTULUI Articulatia cotului este formata din trei articulatii: Artic [...] |
CENTURA MEMBRULUI SUPERIOR 1.1. GENERALITATI Membrul superior prezinta doua portiuni: centura membrului superior si membr [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre membrul superior |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |