Miscarile pe care le fac ochii pentru urmarirea unei tinte sunt realizate cu ajutorul a trei perechi de muschi extrinseci.
Miscarile ochilor pot fi inregsitrate deoarece intre cornea si retina unui glob ocular exista o diferenta de incarcare electrica, cornea fiind incarcata pozitiv si retina fiind incarcata negativ. Potentialul de dipol care se formeaza este determinat de proprietatile diferite ale membranelor si fluidelor din partea anterioara si posterioara a globului ocular. Acest potential numit potential corneo-retinal variaza intre 300 si 1200 mV, cu valoare medie in jurul a 1000 mV. Cand electrozii de culegere sunt plasati in apropierea ochiului, ei inregistreaza modificarea pozitiei potentialului corneo-retinal sub forma de potentiale pozitive atunci cand corneea ochiului s 515b18f e apropie de electrodul pozitiv sau potentiale negative atunci cand corneea ochiului s 515b18f e indeparteaza de electrodul pozitiv. Aceste miscari inregistrate ca potentiale electrice sunt apoi amplificate si pot fi citite ca semnale pe calculator. Aceasta este electrooculograma.
Nystagmus este miscarea neuniforma a ochilor. Ea se poate produce orizontal,vertical, oblic sau rotator. Astfel, dac etse prezent unnystagmus orizontal, ochii se misca incet spre dreapta si poai se revin repede spre stanga. Directia in care se produce nystagmus-ul este determinata de directia componenetei sale rapide care in cazul de mai sus este spre stanga. Nystagmus-ul spontan este o miscare care se produce atunci cand nu exista o stimulare externa sau o miscare rotationala si cand pacietul are capul drept. Nystagmus-ul pozitional sau vestibular este
Aplicatie practica: Inregistrarea EEG in trei derivatii: frontala, parietala si occipitala.
Mod de lucru
1. Pregatirea pentru inregistrare.
Se porneste calculatorul si unitatea centrala Biopac.
Se seteaza amplificatoarele EEG pe canalele corespunzatoare de inregistrare (amplificatorul 1- derivatia frontala; amplificatorul 2- derivatia parietala; amplificatorul 3- derivatia occipitala), Gain 50.000, Filter ON, Alpha detector setat pe NORM.
Se seteaza amplificatoarele EOG pe canalul 4 de inregistrare, Gain 2000, Filter ON, cursor pe NORM si respectiv 0.05 Hz.
Se plaseaza electrozii.
Pentru EEG
Electrodul de masa se fixeaza pe ureche.
Pentru electrozii activi, se degrezeaza cu alcool zonele de fixare dupa cum urmeaza:
pentru derivatia frontala, in partea superioara dreapta si stanga a fruntii;
pentru derivatia parietala, lateral 5 cm stanga/dreapta de vertex
pentru derivatia occipitala, lateral 5 cm stanga/dreapta de protuberanta occipitala
Pentru EOG
Se degrezeaza cu alcool zonele de fixare dupa cum urmeaza:
Pentru inregistrarea miscarilor orizontale tampla dreapta pentru electrodul pozitiv si tampla stanga pentru electrodul negativ.
Pentru inregistrarea miscarilor verticale, desupra uni ochi pentru electrodul pozitiv si sub un ochi pentru electrodul negativ.
Se ataseaza de electrozii activi discurile adezive de fixare.
Se umplu spatiile din electrozi cu gel electrolitic de inregistrare.
Se fixeaza in pozitiile finale.
ATENTIE! Dupa realizarea inregistrarii, gelul este indepartat din electrod prin spalare cu tampoane umectate cu apa.
Se deschide programul de achizitie de date Acqknowledge (C://Lucrari practice/Acq/Acq35.exe).
Se deschide din directorul corespunzator sectiei careia ii apartineti: C://Lucrari practice/Acq/EEG si EOG/Biologie sau Chimie etc.
Se creaza un fisier nou cu numele studentului pe care se face inregistrarea. Mai intai se deschide modelul (template.acq) care se salveaza cu numele studentului folosit ca subiect.
Se verifica in menu-ul MP100/Setup Acquisition parametrii de achizitie, care trebuie sa fie dupa cum urmeaza:
Record and save once to memory
Sample rate 200 samples/second
Total length 1 min
Se verifica in menu-ul MP100/Setup Channels setarile canalelor care trebuie sa fie dupa cum urmeaza:
Etichetele sa fie: A1, EEG frontal
A2, EEG parietal
A3, EEG occipital
A4, EOG
Sa fie activate toate optiunile (Acquire, Plot, Values) pentru fiecare canal.
Se verifica unitatile de masura in care se masoara curentii inregistrati care trebuie sa fie microvolti.
2. Inregistrarea
Se incepe achizitia de date facandu-se un
Pentru traseul EOG pot sa treaca 90 de secunde pana la stabilizarea traseului. Dupa ce unda s-a stabilizat la 0 V, realizati Autoscale (Display/Autoscale waveform). Unda inregistrata va indica miscare ochilor in orizontal si vertical.
Pentru a marca evenimentele deosebite, pe parcursul inregistrarii se apasa tasta F9. Aceasta duce la aparitia unui marker (t) in fereastra ingusta de deasupra ferestrei de inregistrare. Ulterior, se poate scrie ce reprezinta fiecare marker.
Teme:
Inregistrarea unui traseu EEG in derivatiile F, P si O, cu subiectul deschizand si inchizand ochii la intervale de 15 secunde. Se observa undele alfa si reactia de oprire la deschiderea ochilor.
Inregistrarea unui traseu EEG in derivatiile F, P si O, cu subiectul executand calcule mentale pe perioada in care este cu ochii inchisi. Se observa reactia de oprire la efectuarea unei operatii corticale.
Inregistrarea unui traseu EEG in derivatiile F, P si O dupa o proba de hiperpnee (respiratie accelerata tip de 3-5 min). Se observa efectul alcalozei asupra EEG.
Treceti amplificatorul EOG pe DC. Pe aceasta pozitie, semnalul corespunzator diferitelor pozitii ale ochiului ar trebui sa ramana stabile pentru mai mult timp. Rugati subiectul sa se uite intr-un punct fix (un creion) aflat la cativa metri departare. In timp ce subiectul urmareste punctul, apropiati creionul miscandu-va perpendicular pe linia vizuala. Stabiliti legatura dintre potentialul masurat si distanta pe care ati deplasat creionul.
Plasati electrozii celui de la doilea amplificator EOG deasupra si sub ochi. Incepeti sa inregistrati si alegeti optioune XY din bara de unelte. Astfel veti obtine o harta in timp real a locului a miscarilor oculare.Determinati daca subiectul isi misca ochii la fel de repede orizontal si vertical.
3. Analiza traseelor inregistrate
Se copiaza traseele inregistrate pe celelalte calculatoare. Se lucreaza pe o singura derivatie odata.
Separarea tipurilor de unde in inregistraea EEG.
Activati canalul EEG occipital facand un click pe eticheta lui.
Realizati o copie a canalului activat facand click pe Edit/Duplicate waveform.
Faceti de doua ori click pe eticheta copiei noi si schimbati denumirea in alfa.
Filtrati traseul inregistrat pentru izolarea numai a undelor alfa, facand click pe Transform/Digital filters/FIR/Band Pass. Mentionati valoarea inferioara a domeniului de frecventa al undei alfa (low frequency) si valoarea superioara (high frequency). OK. Realizati Autoscale (Display/Autoscale waveform). Observati noul traseu rezultat dupa filtrarea. Ce forma au undele alfa?
Repetati operatiile de mai sus, aplicand filtre pentru undele beta, delta si teta. Tineti cont in selectarea canalului pe care il activati si filtrati de zona cerebrala unde undele respective au cea mai mare incidenta.
Determinarea vitezei de miscare a ochilor de la stanga la dreapta si invers.
Selectati canalul EOG.
Faceti click pe Transform/Difference. Alegeti o valoare de 10.
TULBURARI DE RITM In conditii fiziologice, centrul de comanda al inimii este NSA, care emite impulsuri cu o frecventa de 70-80/min A [...] |
SISTEMUL VASCULAR PERIFERIC Sistemul arterial o Evaluam temperatura bratelor si mainilor folosi [...] |
electrooculograma Miscarile pe care le fac ochii pentru urmarirea unei tinte sunt realizate cu ajutorul a trei perechi de muschi extrinseci. [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact