eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli cerebrale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli cerebrale

Hemoragia intraparenchimatoasa


Hemoragia intraparenchimatoasa

Hemoragia intraparenchimatoasa

-responsabila de doar 10% din AVC-uri, aparand la o varsta medie de 56 ani (stroke-ul ischemic apare la o varsta medie de 65 ani)

-HTA este considerata a fi cauza a 70% - 90% din HIP nontraumatice

Cauzele stroke-ului hemoragic

a) hemoragia intracerebrala primara

-anevrisme (micotice, congenitale)

-infarctizarea hemoragica (art 919f51j eriala, venoasa)

-hemoragia hipertensiva, arteriosclerotica

-neoplazii (primitive sau metastaze)

-traumatisme

-vasculite

-malformatii vasculare

-angiopatia amiloida

-droguri (cocaina, amfetamine, fenilpropanolamina, L-asparaginaza)

-cauze hematologice (deficit AT III, proteine C, S, anticorpi antifosfolipide, deficit factori VII, VIII, IX, deficit factor von Willebrand)

-coagulopatii dobandite (trombocitopenie, CID, uremie, mielom multiplu, afectiuni mieloproliferative, afectiuni limfoproliferative, leucemii)

b) hemoragia subarahnoidiana

-anevrisme

-MAV, hemoragia perimezencefalica non-anevrismala

-malformatii durale

-tumori hemoragice

-traumatisme

-disectii vasculare


Localizarea hemoragiei este variabila , desi 2/3 din HIP apar in regiunea ganglionilor bazali-talamus (in special putamen). Aproximativ 10% - 50% din HIP sunt lobare, 10% - 15% din hemoragii sunt localizate la nivelul trunchiului cerebral si 5% - 10% la nivel cerebelos.

HIP poate rezulta si in urma leziunilor vasculare ca angiopatia amiloida, microanevrisme, arterita fibrinoida care se suprapun peste modificarile hipertensive.Nu este doar hipertensiunea, ci si rapiditatea schimbarilor de presiune sangvina care predispune la hemoragie. Este unul din motivele pentru care cocaina si alte droguri sunt asociate cu o incidenta crescuta de sangerare intracraniana. Anevrismele Charcot Bouchard sunt anevrisme miliare la nivelul arterelor mici (diametru 100 300 mm), de obicei localizate la nivelul ganglionilor bazali, si sunt intalnite la pacientii hipertensivi. Aceste anevrisme au fost considerate responsabile de hemoragiile intracraniene ; in urma reevaluarii cu tehnicile moderne histopatologice s-a concluzionat ca anevrismele Charcot-Bouchard sunt rare si nu reprezinta o cauza obisnuita de HIP.

Hemoragiile lobare apar in regiunile subcorticale ale oricarui lob. Cauze frecvente includ hipertensiunea, malformatiile vasculare, tumori, traumatisme, discrazii sangvine, desi intr-un mare procent de cazuri nu exista o cauza aparenta. Angiopatia amiloida poate fi responsabila de o parte din aceste cazuri. Hemoragiile lobare sunt asociate cu un prognostic mai bun decat cele talamice si in ganglionii bazali. O atentie particulare trebuie indreptata spre eliminarea altor cauze de hemoragie precum malformatiile vasculare si tumorile. Angio RM-ul in contrast de faza poate fi util in aceste situatii ; tehnicile angiografice in contrast de faza suprima semnalul hiperintens al methemoglobinei stationare astfel incat se evidentiaza vascularizatia normala si anormala ; din pacate aceste tehnici nu sunt frecvent utilizate. In final angiografia poate transa unde CT-ul, RM-ul, angio RM-ul nu au reusit (mici malformatii arterio-venoase, vasculite).

Administrarea de contrast poate fi utila in hemoragiile lobare pentru a identifica o cauza tumorala ; este posibil sa se diferentieze nidusul tumoral cu priza de contrast de hipersemnalul hemoragic. Capcane includ priza de contrast inelara in jurul unui hematom si inabilitatea de a discerne o mica arie de priza de contrast tumorala intr-o arie larga de hemoragie.






Alte materiale medicale despre: Boli cerebrale

Hemoragia cerebrala reprezinta aproximativ 10% din totalitatea accidentelor vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala. in special cea necontro [...]
Malformatii arteriovenoase Adevaratele MAV contin una sau mai multe artere largi de aport si vene de drenaj precoce largite. Sunt considerate [...]
CADASIL (Cerebral Autosomal Dominant Arteriopathy with Subcortical Infarction and Leukoencephalopathy) Cele mai frecvente manifestari clinice [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli cerebrale

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile