eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli digestive

Botulismul


Botulismul
Botulismul este o toxiinfectie alimentara provocata de ingerarea de conser alimentare contaminate cu Clostridium botulinum, care elaboreaza toxina botulinica.

a) Agentul etiologic este un microb Clostridium botulinum, si toxina puternic activa pe care o elaboreaza.
b) Raspindirea geografica

frecnta. Unirsala, extrem de rara,
c) Sursa de infectie este reprezentata de animalele domestice, ca si cele salbatice care elimina in mod normal germenii prin materiile fecale, contaminind astfel solul, apa poila, alimentele. Omul, care elimina si el germenii bolii, poate fi considerat ca sursa de infectie cu totul exceptionala.
d) Modul de transmitere, indirect, prin produse alimentare, fie de origine animala (carne, sunca, brinza, peste), fie getala (fasole, mazare, dovlecei etc), conservate si contaminate in prealabil.
e) Calea de patrundere : digestiva.
f) Durata perioadei de incubatie este de 648 de ore cu limite extreme intre 2 ore

10 zile.
g) Simptomatologie. Boala debuteaza cu balonari, greturi, dureri abdominale si uneori diaree. in acelasi timp, bolnavii pot acuza cefalee, ameteli, oboseala, chiar o stare subfebrila. Boala se insoteste apoi de paralizii oculare, laringiene, faringiene etc.
h) Durata perioadei de contagiozitate. Necontagioasa.I) Receptivitate

imunitate. Receptivitate generala. Rareori recidi.
j) Produse patologice ce se recolteaza in derea diagnosticului etiologic : singe, urina, varsaturi alimentare, lichid de spalatura gastrica, alimentele incriminate. De la cadavre : ficat, splina, continut intestinal.
k) Diagnosticul bolii, examenele de laborator necesare diagnosticului etiologic. Diagnosticul rezulta din semnele clinice amintite, mai ales cind acestea apar la mai multe persoane care au consumat din acelasi aliment.
Diagnosticul etiologic se face prin punerea in evidenta, la animalele de laborator, a toxinei botulinice si izolarea si identificarea germenilor prin culturi anaerobe.
1) Tratament. Pentru evacuarea tubului digestiv se recomanda clisme, purgati si spalaturi gastrice. Ca tratament specific se recomanda ser antibotulinic (polivalent) si uneori corticoterapie.
m) Masuri de profilaxie si combatere. Seroprofilaxia se face cu ser antibotulinic la toate persoanele care au consumat din alimentul incriminat. Tot in scop profilactic se recomanda respectarea timpului de sterilizare a conserlor in industria alimentara si in special a conserlor preparate in casa. Pentru a se preni imbolnavirile prin botulism datorita consumarii conserlor, in special a celor preparate in casa, se recomanda consumarea acestora dupa prelucrare termica cel putin 510' (toxina botulinica fiind termolabila).
Controlul sanitar riguros al productiei conserlor, in ceea ce priste sterilizarea, este un factor de profilaxie foarte important. Se vor scoate din consum conserle care prezinta o bombafe a cutiei.



Alte materiale medicale despre: Boli digestive

EPIDEMIOLOGIE liotulismul uman este raspindit in toata lumea. Bolu-lismul alimentar este contractai prin ingerarea de alimente contaminate cu toxi [...]
Aceasta intoxicatie alimentara, toarte rara, dar grava, e deseori provocata de consumul de conserve alimentare contaminate prin fabricarea artizanala [...]
Bruceloza este o boala comuna omului si animalelor, avind o evolutie acuta sau subacuta si localizari pe diferite organe. a) Agentul etiologic. Germe [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli digestive

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile