eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli digestive

Bruceloza


Bruceloza este o boala comuna omului si animalelor, and o evolutie acuta sau subacuta si localizari pe diferite organe.
a) Agentul etiologic. Germeni din grupul Brucella cu mai multe tipuri (B. melitensis; B. bos; B. suis; B. os etc).
b) Raspindirea geografica

frecventa. Universala. in general rara.
c) Sursa de infectie. Animalele (te cornute, cai, porci, capre, oi) in faza acuta sau cronica de boala, care elimina germenii prin lapte, secretii vaginale, singe, urina, fecale, puroi din abcese, membrane fetale (placenta), ciinii, sobolanii care elimina germenii prin urina. Posibil si pasarile, prin oua. Omul bolnav poate fi in mod exceptional sursa de infectie, eliminind germeni prin urina, materii fecale, secretii genitale, lapte matern, sputa.
d) Modul de transmitere. Prin contactul cu animalele bolnave sau dejectiile lor. Boala se mai poate transmite prin alimente : lapte si derivate, carne si derivate, sau prin obiecte contaminate (vesela, lenjerie etc). De asemenea transmiterea este posibila prin manipularea linii, pieilor etc., provenite de la animalele bolnave. Transmiterea interumana este exceptionala (alaptare, cale sexuala etc.).
e) Calea de patrundere. Tegumente (piele) si mucoase lezate sau chiar intacte. Poate exista si o cale de patrundere digestiva sau respiratorie.
f) Durata perioadei de incubatie, cu limite intre 3 si 21 de zile, in medie 7 zile.
g) Simptomatologie. Debutul bolii este de regula lent, incepind cu cefalee, inapetenta, greturi, dureri articulare, musculare, oboseala, 'transpiratii si o febra moderata, cu caracter ondulant. Perioade de febra (pina la 40A). de 812 zile alterneaza cu perioade afebrile de 710 zile. Bolnai prezinta in acelasi timp si diferite tulburari neuro-psihice ca insomnie, neliniste sau apatie, fobii, halucinatii si uneori delir.
h) Durata perioadei de contagiozitate. Bolnavul este contagios in timpul perioadei septicemice si in mod discontinuu, in perioada de convalescenta sau in formele cronice.I) Imunitate

receptitate. Boala lasa o imunitate de tipul premunitiei. Receptitatea este generala.
j) Produse patologice ce se recolteaza in vederea diagnosticului etiologic : singe, sputa. urina, materii fecale, puroi din abcese, lapte, lichid cefalorahidian, produse de punctie splenica, hepatica, ganglionara si sternala.

k) Diagnosticul bolii, examenele de laborator necesare diagnosticului etiologic. Diagnosticul bolii rezulta din semnele clinice amintite, datele de ordin epidemiologie (tinind seama de persoanele expuse in mod deosebit infectarii) si dintr-o serie de examene de laborator ca hemocultura, medulo- si adenocultura, urocultura si izolarea si identificarea germenilor prin inoculare la cobai. De asemenea, mai sint folosite in laborator si alte reactii in vederea diagnosticarii bolii.
1) Tratamentul incepe cu repaus si un regim alimentar echilibrat (chiar supraalimentatie). Ca medicamente se administreaza in mod obisnuit timp de 21 de zile streptomicina + tetraciclina. in cazurile mai severe se poate apela si la corticoterapie.
m) Masuri de profilaxie si combatere. Izolarea in spital a bolnalor cu forme evolutive de boala. Dezinfectia curenta si terminala. Vaccinarea personalului expus profesional. Controlul periodic al personalului care lucreaza in fermele de animale. Folosirea echipamentului de protectie de catre personalul expus la imbolnare. Depistarea serologica a animalelor bolnave si izolarea lor, in ferme speciale.
Se recomanda consumarea laptelui si derivatelor, precum si a carnii provenite de la animale bolnave, numai dupa ce au fost prelucrate termic.
Dezinfectia grajdurilor si abatoarelor dupa sacrificarea animalelor bolnave este obligatorie. Sacrificarea se va face numai in locuri speciale. Produsele de avort se vorIngropa sau arde.
In fermele cu cazuri de boala nu vor fi angajate femeile grade si copin, sau persoanele cu leziuni tegu-mentare.



Alte materiale medicale despre: Boli digestive

0 alergie este o reactie specifica a organismului, produsa dupa contactul cu o anumita substanta. Mai precis, este un raspuns al sistemului imunitar [...]
Constipatia poate aparea din mai multe motive. Unele dintre acestea sint foarte simple, ca de exemplu aportul insuficient de lichide sau exercitiu fiz [...]
Bruceloza este o boala comuna omului si animalelor, avind o evolutie acuta sau subacuta si localizari pe diferite organe. a) Agentul etiologic. Germe [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli digestive

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile