eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli endocrine

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli endocrine

Hemocromatoza


Hemocromato/.a apare atunci cind absorbtia intestinala crescuta de fier determina depozitarea fierului, fibrozc si insuficiente organice ale ficatului, inimii, pancreasului si hipofizei. Cauzele includ mutatii unigenetice, perturbari ale hematopoezei (cum ar 11 in anemia sideroblastica si in lalasemie) sau ingeslia excesi de fier. Afectiunile hepatice de etiologic alcoolica pot fi de asemenea asociate cu o crestere moderata a Fe hepatic si a depozitelor de Fe din organism (elul 159-l).
SIMPTOMATOLOGIE Include slabiciune, oboseala, pierdere in greutate, o pigmentatie bronzata sau o lenta mai inchisa a pielii, dureri abdominale si pierderea libidoului. La 95% dintre pacienti apare hepatomegalia, uneori in prezenta unor probe functionale hepatice normale. Alte simptome sint: stelute sculare, splenomegalic, artropalii, ascita. aritmii cardiace, insuficienta cardiaca, disparitia pilozitatii corporale, eritemul palmar, ginecomastia si atrofia tesliculara. Ultima este datorata implicarii hipofizei si a deficitului de gona-dotropina si insuficientei hepatice cu exces estrogenie. Diabetul zaharat apare in 65% din cazuri, de obicei la pacientii cu antecedente familiale de diabet zaharat. Mai rar apar insuficienta suprarenala, hipotiroidismul si hipoparatiroi-dismul.
Fe seric, procentul de saturare a transferinei si nivelul feritinei serice sint crescute. Mobilizarea urinara a Fe este crescuta dupa administrarea de defero-xamina i.m. Biopsia hepatica este testul diagnostic cel mai concludent ce trebuie efectuat in cazurile de suspiciune. O data diagnosticul silit, membrii familiei trebuie investigati prin masurarea combinata a (I) procentului de saturare a transferinei si (2) a nivelului feritinei serice. Daca vreunul dintre teste este anormal, se impune efectuarea biopsiei hepatice.
TRATAMENT Implica indepartarea Fe in exces din corp, de obicei cu ajutorul flebotomiilor intermitente. Din moment ce o unitate de singe contine 250 mg Fe, iar cantitatea ce trebuie indepartata este de 25 g sau mai mult, flebotomia se efectua saptaminal timp de 2-3 ani. Se vor practica apoi flebotomii mai putin frecvente. in asa fel incit sa se mentina nivelul Fe seric la < 27 p.moli/1 (< 150u.g/dl).
Cauzele de deces la cazurile netratate includ insuficienta cardiaca (30%), ciroza (25%) si carcinomul hepatocelular (30%); ultimul se poate dezvolta in ciuda indepartarii adecte a Fe.




Alte materiale medicale despre: Boli endocrine

Patologia endocrina poale fi rezultatul unui deficit hormonal, unui exces de hormoni sau al unei rezistente la actiunea hormonala, anomalii ale mai mu [...]
BOALA ADDISON Apare in momentul in care glanda esle distrusa in proportie > 90% chirurgical sau prin tuberculoza, histoplasmoza, coccidioido-micoza. e [...]
Deficitul unuia sau mai multor hormoni hipofizari are multiple etiologii (vezi tabelul 146-3). Cind este acompaniat de diabet insipid, defectul primar [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli endocrine

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile