DATE GENERALE
Prezenta parazitului Opislorchis felincus, in canalele biliare determina aceasta boala. Este al 3-lea trematod hepatic al omului, susceptibil de a fi intilnit in tara la noi; pina in prezent, nu a fost edentiat la noi decit in foarte putine cazuri in Delta Dunarii. in alte regiuni geografice (malul Marii Baltice, Ucraina, in Siberia in valea riului Obi), a fost edentiat in foarte numeroase cazuri, provocind infestatii intense, de sute de exemplare. in infestatiile masive, patrunde si in canalele punerea ti ce.
Morfobiologie. Parazitul prezinta un corp lanceolat, atenuat anterior. Masoara 1015 nun lungime, pe o latime maxima de 2,5 mm. Ouale sint ovoidale, mai atenuate anterior, operculate, masurind 2530 microni pe 10
15 microni. De cele mai multe ori, prezinta un mic pinten la polul opus operculului. Operculul este mic, foarte convex si introdus ca intr-o rama intr-o ingrosare circulara a polului anterior.
Evolutia se face prin 2 gazde intermediare. Prima este un melc de apa (liijlhinia leachi), iar a doua un pe. st e, care (dupa I. Ciurea) poate fi linul, rosioara, vaduta, platica, mreana sau crapul. Consumarea acestor pesti, fara o prealabila prelucrare termica, poate duce la infestare.
Rolul patogen este in functie de numarul.parazitilor. La un numar redus de paraziti (sub 50), boala este usoara. Cind insa parazitii sint foarte numerosi (pot ajunge la citeva mii) si cind invadeaza si canalele pancreatice, bolnavul prezinta dureri in epigastru si hipocondrul drept, greata, varsaturi, anorexie, anemie, astenie, l'ebra si o hipertrofiere a ficatului si a splinei. in jurul numeroaselor oua, in ca biliara, se pot forma calculi, iar mai tirziu
ciroza cu ascita si, uneori, chiar o can-cerizarc hepatica.
Diagnosticul se pune prin edentierea oualor caracteristice in materiile fecale sau in bila.
TRATAMENT
Hexacloretanul
Unul dintre, medicamentele foarle mult utilizate in U.R.S.S. a fost Jlt'.vacloi etanul. Se prezinta ca o pulbere crislalina lipsita de culoare, cu un usor miros camforat. S. I. Golaeva da urmatoarea schema de tratament:
La adult, se administreaza 8 g/zi, dizate in 4 prize a cite 2 g, la intervale, de cile 15 inimile, timp de 2 zile. in cazuri mai grave, tratamentul se face timp de A zile consecutiv. Atit in zilele de tratament, cit si ir.ca o saptamina dupa aceea, se exclud din alimentatie, acriturile, sarea, piperul,
alcoolul si vor fi diminuate grasimile. Aceasta schema de tratament produce ameliorari clinice, dar nu duce. la disparitia loiala a parazitilor. intr-unui din cazuri, in care au fost uiniale 3 cicluri de tratament a cite 1 zile, cu e.ile 8 g/zi, mimam] de oua a scazut la de 1 800/ gram la 300/gram.
l-'cnomene secundaic: ameteli, cefalee, greata, varsaturi, dureri precor-diale, slare de slabiciune generala.
Stibofenul
N. N . Plotnikov a obtinui, rezultate mai bune cu sarurile de antimoniu administrate, inlensiv. intre, ele, Plotnikov prefera stibofenul (Fua-din, Neoaiifbimosan), pe care il administreaza dupa schema propusa de Halawani si Addalian, adica 15 ml/zi, la adult, ceea ce pentru o greutate corporala de 60 kg rene la 0,25 ml/kilocorp. Aceasta doza se dide in 3 injectii a cite 5 ml (0,08 ml/kilocorp). Injectiile se fac la intervale de cile 3 ore, spre. ex. la orele II, 12 si 15. Tratamentul se repeta la fel si in ziua urmatoare.
]-'enomene secundare, inainte de a se incepe acest tratament intensiv, se verifica rezistenta bolnavului printr-un tratament de probla cu 3 ml, obserndu-se cu atentie starea generala,
tensiunea si pulsul. Din 20 de bolna, tralati de Plotnikov intensiv cu stibofen, 5 nu au prezentat nici un fenomen secundar. Ceilalti 15 au prezentat reactii usoare, fara nici o gratate. intre acestea, s-a mentionat: o usoara subfebrilitatc, care a aparut in ziua a 2-a de tratament si s-a mentinut 1 3 zile; cefalee, greata, varsaturi, anorexie. Mai rar, s-au observat, dureri articulare, aparute in ziua a 2-a a tratamentului, care au durat putina vreme.
Hexaclorparaxilolul
Mai recent. N. N. Plotnikov si colab. (1 %7 1 ()(>9) au recurs si in opistorehoza la hexaclorparaxilol (Cliloxil). Acest tratament este mult mai usor de realizat, nu prezinta riscuri si da rezultate mai bune. Se administreaza cu lapte, ca si in fascioloza hepatica, in cicluri de 2 sau 5 zile, cu o doza totala de 0,3(10 g/kiloeorp. Plolnikov si colab. au obtinut in opistorehoza 75% ndecari, cu un tratament de 5 zile, numai 44% ndecari, cu un tratament de 2 zile. Trebuie deci preferata schema pe. 5 zile, desi cu aceasta schema fenomenele secundare sini mai numeroase. Rezultate foarte bune cu hexaclorparaxilol (Cliloxil) au obtinut in opistorehoza si N. N. Skardenov, precum si V. N. Drozdov.
Personal, am trai a t cu hexaclorparaxilol (Cliloxil), timp tic 5 zile o bolnava cu o opisloichoza usoara.Toate numeroasele analize coprologice dupa tratament au ramas negative, deci s-a produs ndecarea. Toleranta a fost foarte buna, in afara de aparitia pe fata si pe piept a unor pete pigmentare, care insa ar fi putut li datorate si unei coincidente in-timplaloare, dar ar puica fi interprelaf si ea un fenomen secundar la hexaclorperaxilol, inca necilal.