Este de importanta redusa in cazul SM.
1. Fonocardiograma
Permite punerea in evidenta si aprecierea mai exacta a fenomenelor acustice reperate auscuitatoric: accentuarea Z1, dezdoirea 22 si accentuarea componentei P2, prezenta CDM, a uruiturii diastolice si a suflului presistolic. FCG permite masurarea exacta a intervalelor de timp intre diferite repere (intre componentele Z2, intre 22. si CDM etc).
O importanta aparte o are indicele lui Wells, obtinut din inregistrarea sincrona a ECG si FCG (.5-77).
Indicele lui Wells (61,62) este dat de diferenta dintre intervalul Q-Z1 si intervalul P-CDM. Cu cat SM este mai severa, cu atat presiunea din AS este mai ridicata si momentul de incrucisare dintre curba presiunii din AS si curba din VS (ceea ce corespunde momentului de inchidere a mitralei si clacmentului de inchidere mitral, deci debutul primei componente ample a Z1) este mai tardiv, in raport cu inceputul contractiei VS sau conventional, cu momentul de debut a complexului QRS de pe ECG, notat cu Q; asa dar, intervalul Q-Z1 creste. Totodata, cu cat SM este mai stransa, si presiunea din AS este mai ridicata, cu atat momentul de incrucisare dintre curbele de presiune din AS si VS la inceputul diastolei (moment in care se produce deschiderea mitralei si caruia ii corespunde CDM) apare mai devreme, in raport cu momentul de inchidere a sigmoidelor pulmonare, deci componenta P a Z2; asa dar, intervalul P-CDM scade. Diferenta dintre intervalul Q-Z1 (care creste) si intervalul P-CDM (care scade) va scadea si ea de la valori pozitive (de peste 4-6) la valori din ce in ce mai mici sau chiar negative.
Se aprecieaza ca un indice Wells sub - 2 indica o SM stransa, sub 1,2 cm2, - iar un indice Wells peste + 1, denota o SM larga peste 1,5 cm2.
Se intelege ca interpretarea indicelui Wells trebuie sa tina seama de orice alta cauza care ar putea modifica durata intervalului Q-Z1.
2. Carotidograma nu sufera modificari evidente.
Traseul carotidografic - sincron cu FCG si ECG - serveste pentru aprecierea functiei cardiace prin intermediul modificarilor duratei fazelor revolutiei cardiace.
3. Apexocardiograma are importanta prin faptul ca permite marcarea exacta a punctului 0, corespunzator momentului de deschidere a mitralei si deci care coincide pe FCG cu CDM. Morfologic, punctul 0 este mai putin adanc si survine mai precoce decat normal (.5-78) (5).
Panta undei F de umplere rapida este mai orizontala (fara sa existe formulari cifrice).
4. Precordiograma dreapta permite marcarea exacta a punctului OT, de deschidere a tricuspidei. Intervalul P2-OT este cu atat mai lung cu cat este HAP mai pronuntata (.5-81).
Unda a este mai ampla in caz de H mai pronuntata (ca urmare a unei HAP mai importanta), sau in caz de insuficienta a .
5. Jugulograma nu prezinta modificari semnificative, decat daca:
- exista a HAP mai importanta (creste unda a);
- apare o insuficienta a .