eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile digestive

Ankilostomiaza


a) Agentul etiologic. Un parazit, Ankilostoma, de forma cilindrica (Ankilostoma duodenale), din clasa ne-matodelor. Femela masoara aproape 2 cm in lungime si 1 mm in grosime. Masculul este mai scurt si mai subtire
b) Repartitie geografica

frecventa. in regiunile calde, boala apare in mod frecvent, insa in regiunile temperate, de obicei, este prezenta numai in unele, bazine miniere. La noi, desi pot exista cazuri izolate, boala a fost practic eradicata din bazinul carbonifer de la Anina unde era foarte frecventa.
c) Sursa de infectie. Omul parazitat (bolnav sau sanatos), care elimina prin dejectii ouale parazitului, constituie rezervorul de infectie in aceasta boala.
d) Modul de transmitere. Ouale eliminate de omul parazitat evolueaza pe sol pina la stadiul de larve. Boala trece la alt om prin intermediul acestor larve mai frecvent traversind pielea sau, mai rar, ajungind in organismul omului sanatos prin alimentele contaminate. O transmitere directa are loc numai in mod exceptional pe cale congenitala.
e) Calea de patrundere. Localizare. Cutanata este cea mai frecventa ; digesti mai rara, iar calea respiratorie nu este admisa.
Dupa ce traverseaza pielea, larvele intra in circulatia sanguina si descriu mai intii un ciclu perienteric trecind prin plamini. De aici ajung in fundul gitului si sint inghitite, in tubul digestiv se opresc in duoden si mai rar in jejun. in cazuri exceptionale pot ajunge in cec si colon.
f) Perioada de incubatie. Dupa aproximativ 36 sap-tamini de la data infestarii, persoana parazitata poate sa elimine oua.
g) Simptomatologie. Trecerea parazitului prin piele si apoi prin plamini se insoteste de unele tulburari cutanate ("gwma minerilor") si pulmonare (bronsite). Localizarea parazitilor adulti in intestin duce insa la o serie de tulburari digestive care vor consta in special din dureri epigastrice, senzatii de greata, rsaturi, balonari, diaree etc. De asemenea intrucit ankilostomele se hranesc cu singe, intilnim in aceasta parazitoza si o anemie destul de severa.
h) Durata perioadei de contagiozitate. Direct, boala se transmite numai pe cale transplacentara de la mama la fat. O alta transmitere directa nu exista.I) Receptivitate

imunitate. Receptivitatea este generala, dar o imunitate pare sa se instaleze cu timpul la cei care au trecut prin boala.
j) Produse patologice ce se recolteaza in vederea diagnosticului etiologic : materii fecale, eventual in repetate rinduri.
k) Diagnosticul si examenele de laborator necesare diagnosticului etiologic. Pentru diagnostic se folosesc datele clinice si mai ales cele de ordin epidemiologie (frecventa mai mare a bolii la mineri desi exista si o ankilo-stomiaza de suprafata), iar pentru diagnosticul etiologic examenele parazitologice de materii fecale completate cu cercetarea eventuala a singelui in scaune (hemoragii oculte) si determinarea formulei sanguine (eozinofilie).
1) Tratamentul. Tetraclorura de etilen in doza, la adult, de 3 ml, dimineata pe stomacul gol. Se poate-repeta peste 7 zile. Nu se administreaza sub 3 ani. Rezultate mai bune se obtin cu Alcopar (Hidroxinaftoatul de befeniu) care se gaseste in plicuri do 5 g (cu 2,5 g substanta acti), administrindu-se 34 zile in sir. Se repeta peste 10 zile.
m) Masuri de profilaxie si combatere. Intensificarea actiunii de depistare si tratare a color parazitati. Inac-tirea dejectiilor provenite de la bolnavi. Utilizarea closetelor metalice mobiliA in mine. Dezinfectia solului (clo-rura de sodiu). Echipament de protectie. Spalarea zarzaturilor, intretinerea igienica a miinilor.



Alte materiale medicale despre: Bolile digestive

La bolnavii care au avut o tuberculoza pulmonara poate aparea in timp si o tuberculoza intestinala prin inghitirea sputei cu microbi specifici pr [...]
Pruritul anal este o afectiune a regiunii anale sau ano-rectale, care se manifesta printr-o m.incarime intensa. Pruritul anal poate fi determinat de o [...]
Toxiinfectiile alimentare sint afectiuni care apar ca izbucniri epidemice sau sub forma de cazuri izolate si se datoresc ingerarii de alimente contami [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile digestive

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile