eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile digestive

Rectocolita ulcero-hemoragica


Rectocolita ulcero-hemoragica este o afectiune cu caracter ulcerativ si hemoragie care prinde colonul (in special regiunea recto-sigmoidiana) si uneori ileonul terminal. Boala se intilneste mai ales la tineri si la adulti pina la 4045 de ani. Considerata pina de curind ca o boala rara, se pare totusi ca este mai frecventa, o parte din cazuri scapind nediagnosticate.
Etiologia bolii nu este inca binecunoscuta si de aceea sint suspectati factori infectiosi, alergici, neuro-psihici etc.

Boala incepe de cele mai multe ori lent, cu 23 scaune pe zi, care pe linga materii fecale contin mucus si singe. in unele cazuri poate exista insa si un debut brusc, cu 1020 de scaune pe zi, scaune care contin mucus si singe inca de la inceput. Evacuarea scaunelor este insotita de dureri si boala poate, in general, evolua cu perioade febrile. in special in formele acute ale bolii, pe linga manifestarile coprologice zgomotoase, si pe linga o stare generala alterata, poate exista si o febra ridicata, in forma cronica de boala, bolnavii pot fi afebrili si se prezinta cu o simptomatologie mult atenuata. Recidivele sint destul de frecvente si cu manifestari in puseuri destul de accentuate. Boala poate evolua in cazuri rare spre unele complicatii locale (hemoragii, perforatii, stenoze etc.) sau generale (anemie, denutritii etc).

Pentru diagnostic, semnele clinice amintite pot face pe medic sa se gindeasca la diagnosticul bolii. Confirmarea ca atare a diagnosticului va rezulta insa din datele ce se pot obtine prin irigoscopie (colon cu haustre sterse, rigid, ingustat), prin examenul rectoscopic (la care se poate vedea mucoasa rectului edematiata si presarata cu puncte hemoragice si cu ulceratii) si prin biopsie (examen histologic si enzimologic).

Tratamentul igienico-dietetic este important si trebuie sa inceapa cu un regim hidric, in care se vor introduce treptat fainoase, oua moi, brinza de vaca, carne slaba, iar mai tirziu. piureuri de morcovi, cartofi etc. in tratamentul medicamentos al bolii, medicii apeleaza astazi la Prednison si la sulfamidele grele (Salazo-pirin) care par sa dea cele mai bune rezultate. La tratamentul chirurgical se recurge numai in formele grave, cu hemoragii mari si care nu raspund la tratamentul medicamentos aplicat. Tratamentul rectocolitei ulcero-hemo-ragice cere competenta din partea medicului, dar si multa rabdare din partea bolnalui, mai ales ca boala este
vindecabila.
Pentru prevenirea recidivelor

ceea ce intereseaza atit pe medic, cit si pe bolnav

trebuie sa se plece de la evitarea cu grija a factorilor declansatori, printr-un tratament bine condus, un regim alimentar echilibrat si prin calm si incredere pe care trebuie sa si le insuseasca bolnal.



Alte materiale medicale despre: Bolile digestive

Stenozele cicatriceale ale esofagului (sau stricturile esofagiene) sint urmarea esofagitelor acute sau cronice. Cele mai frecvente sint insa stenozele [...]
Inflamatia cronica a apendicelui se insoteste de dureri vagi in fosa iliaca dreapta, greturi matinale, uneori varsaturi, inapetenta, constipatie si ad [...]
Rectocolita ulcero-hemoragica este o afectiune cu caracter ulcerativ si hemoragie care prinde colonul (in special regiunea recto-sigmoidiana) si uneor [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile digestive

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile