a) Agentul etiologic. Este un parazit, tricocefalul (Tri-churis trichura, sin. Trichocephalus dispar), din clasa nematodelor. Masculul are 34 cm in lungime si prezinta extremitatea posterioara rasucita in spirala. Femela, mai mare (are 45 cm lungime), se prezinta cu extremitatea posterioara dreapta (. 28).
b) Repartitie geografica
frecventa. Boala este frecventa, cu caracter de repartitie universala, intilnindu-se in procente uneori si mai ridicate in regiunile calde. La noi este destul de frecventa, situindu-se din acest punct de vedere, dupa oxiuriaza, lambliaza sau ascaridioza.
c) Sursa de infectie. Omul parazitat, bolnav sau purtator sanatos, care elimina prin dejectii ouale parazitului.
d) Modul de transmitere. Ouale eliminate nu sint in-fectioase, evolutia lor pina la stadiul de oua infectioase (embrionate) se face in mediul extern, pe pamint (geo-helmint). Infestarea omului se va face prin ingerarea unor asemenea oua infectioase odata cu apa, alimentele (fructe, zarzavaturi) sau de pe miinile contaminate. Diseminarea oualor de tricocefal in mediul extern este favorizata de rolul mustelor, depunerea dejectiilor in afara closetelor, folosirea apelor helmintizate ale riurilor la irigarea gradinilor de zarzavat si alte conditii asemanatoare intilnite si in ascaridioza.
e) Calea de patrundere. Localizare. Infestarea are loc pe cale digestiva, iar localizarea se face in cec, apendice,
intestinul gros si mai rar in intestinul subtire.
f) Durata perioadei de incubatie. Ouale de tricocefal apar in materiile fecale ale persoanei parazitate la aproximativ o luna de la ingerarea oualor embrionate ale parazitului.
g) Simptomatologie. In regiunile temperate, unde infestarea este data de un numar in general redus de exemplare, boala este deseori complet asimptomatica. Totusi, se intilnesc cazuri insotite de dureri abdominale localizate sau generalizate, pofta de mincare capricioasa, greturi,
varsaturi si tulburari de tranzit intestinal, anemie, in infestarile mai mari scaunele sint moi, cu mucus, mucozitati si urme de singe. Datorita rolului lor, traumatic si bacterifer, parazitii pot fi cauza, printre altele, si a unei apendicite tricocefalice. Alte tulburari le poate determina parazitul si prin mecanism toxico-alergic (modificari sanguine, tulburari nervoase, manifestari cutanate etc.).
h) Durata perioadei de cnntagiozitate. Transmitere directa nu exista, ouale parazitului eliminate de purtator trebuie sa evolueze mai intii pe sol.I) Receptitate
imunitate. Receptitatea este generala. Imunitatea este neprecizata.
j) Produse patologice ce se recolteaza in vederea diagnosticului etiologic : materii fecale.
k) Diagnosticul si examenele de laborator necesare diagnosticului etiologic. Diagnosticul rezulta .din datele clinice si epidemiologice, iar examenele parazitologice ale materiilor fecale ne permit diagnosticul etiologic, prin identificarea oualor sau parazitilor adulti.
1) Tratamentul. Timolul, care nu este lipsit de toxicitate, nu da rezultate satisfacatoare. Ditiazanina, din cauza toxicitatii sale certe, a fost scoasa din uz. Singurul preparat care da rezultate mai bune este Be'marsalul si care la recomandatiile medicului se va da (lete de 0,50 g) in doza de 24 lete pe zi, timp de 10 zile, la adult. De asemenea, rezultate destul de bune se pot obtine si cu Vermox (mebendazol) in doza de 12 comprimate a 100 mg pe zi, timp de 3 zile.
m) Masuri de profilaxie si combatere. Depistarea si tratarea celor bolna. Folosirea corecta a closetelor. Tratarea dejectiilor omului inaintea folosirii lor ca ingrasaminte.