Aceasta infectie produsa de un parazit este boala cea mai raspandita in lume. In fiecare an ea afecteaza in jur de 800 000 de milioane de persoane si determina 2 milioane de decese. Ea ii ameninta in primul rand pe cei care calatoresc.
Malaria, numita si paludism, este prezenta in numeroase tari tropicale.
CAUZELE
Parazitul responsabil de malarie se numeste Plasmodium. La om, boala este determinata de doua specii ale acestui parazit (dintre caic una poale determina exitusul, Plasmodium falci-parum). Parazitul .se transmite la om prin intepatura unui tantar anofel, cu precizarea ca doar femelele inteapa oamenii. Parazitul este prezent in saliva tantarului si patrunde in corpul omenesc atunci cand tantarul infestat inteapa omul. Parazitul poate li transmis si printr-o transfuzie cu sangele unei persoane infestate.
DIAGNOSTICUL Sl TRATAMENTUL Prezenta parazitului e relevata in cateva minute prin examenul la microscop a unei probe de sange (froliu sau picatura groasa). Trebuie neaparat sa distingem
malaria benigna (datorata P. vivax, ovale, sau ma /arie) de malaria cu risc crescut de deces cauzata de P. falci-parum; prima se poate contracta in numeroase regiuni calde si nu e niciodata grava (chiar daca se pot produce recaderi timp de mai multi ani, atunci cand nu c tratata); a doua e prezenta in zona intertropicala. Orice acces al acestui tip de malarie, chiar daca debutul nu pare grav, constituie 0 urgcn|a medicala. Trebuie deci sa ne gandim imediat la malarie atunci cand apar
febra si tulburarile digestive care deseori sunt considerate drept semne de
hepatita sau salrnoneloza, la intoarcerea dintr-o calatorie intr-o tara cu risc crescut pentru aceasta boala, in mod normal, un tratament al malariei bine condus asigura vindecarea. Cand boala e prost tratata si cand se produc contaminari repetate de-a lungul mai multor ani, se instaleaza malaria cronica. in acest caz apar
anemia cronica, icterul, marirea splinei (cu risc de ruptura) si o astenie marcata.
MEDICAMENTELE ANTIMALARICE Folosirea preventiva a medicamentelor antimalarice este absolut necesara atunci cand o persoana calatoreste intr-o tara unde malaria cu P.falci-parum se afla in stare endemica. Tratamentul trebuie neaparat inceput inainte de plecare, trebuie urmat cu strictete la locul respectiv si continuat la intoarcere timp de cel putin 6 saptamani.
In majoritatea tarilor tropicale tipul de malarie cel mai periculos a dobindit rezistenta la clorochina, unul dintre produsele principale ale tratamentului antimalaric. in consecinta trebuie folosit un all medicament si pentru aceasta trebuie solicitat un specialist. Aceeasi indicatie e valabila si in cazul in care sejurul este mai mare de 3 saptamani. Indicatiile terapeutice trebuie silite de un medic, inaintea plecarii. Cand malaria se manifesta si e confirmata rapid (prin evidentierea /'. falcipamm in sange), trebuie tratata de urgenta cu medicamentele corespunzatoare. Chinina, cea mai veche dintre antimalarice, ramane intotdeauna eficace, cu exceptia unor regiuni limitate ale Asiei. Ea se administreaza pe cale in-travenoasa in cazurile grave sau in prezenta varsaturilor, in aceasta situai ie fiind necesara internarea in spital.
SFATURI PENTRU CEI CARE CALATORESCInainte de a pleca:
- consultaji un centru specializai.
- tratamentul preventiv e in functie de (ara unde veti calatori.
In unele regiuni, parazitul devine rezistent la medicamentele utilizate, deci e recomandabil sa dispuneti de informatii specifice si actualizate. Rezistenta la medicamente face obiectul unei supravegheri permanente la scara internationala si e actualizata anual.
- in caz de sarcina, exista unele contraindicatii care variaza in functie de produs.
La locul respectiv:
- de indata ce apune soarele, purtati haine care sa va acopere membrele superioare si inferioare, iar noaptea protejati-va cu o plasa pentru tantari impregnata cu insecticid; nu ezitati sa folositi tot arsenalul de produse impotriva tantarilor.
La intoarcere:In caz de febra, la intoarcerea dintr-o tara tropicala e important sa consultati un medic, in primele 24 sau 48 de ore.
ACCESELE DE MALARIE
Parazitii responsabili de malarie ajung intai in ficatul bolnalui. Ei invadeaza si distrug globulele
rosii (hematii), ceea ce duce la accesele de febra caracteristice bolii (acces de malarie), si la o diminuare a numarului de globule rosii (anemie). Proliferarea parazitului in sange este rapida: hematiile infestate se sparg, eliberand in sange parazitii pe care-i contin si care infesteaza imediat alte hematii.
Aceste momente corespund acceselor de malarie care se repeta zilnic sau la 2, 3 zile. La fiecare acces temperatura creste la 40 sau 41A C, produce frisoane, apoi ea coboara si este insotita de transpiratii importante si de o senzatie de frig.
La sfarsitul crizei de malarie, bolnal e epuizat. El are o culoare palid-galbuie, conform gradului de
anemie (diminuarea numarului de globule rosii).