eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile infectioase

Peritonita


PATOGENIE Infectiile intraperiloncale apar in general alunei cind o bariera anatomica normala este depasita. Spatiul peritoneal, de obicei steril, este insamintat cu microorganisme. Peritonila este primara (fara un eveniment declansator aparent) sau secundara. La adult, peritonita bacteriana primara sau spontana (PBS) apare cel mai adesea la pacientii eu ciroza hepatica alcoolica si apare la aproape toti pacientii cu ascita preexistenta. Mecanismul patogenic este presupus a fi insamintarea ascitei, atunci cind ficatul bolnav, cu circulatie portala alterata, este incapabil sa desfasoare functia sa normala de filtrare. De obicei, aceste infectii sint produse de un singur microorganism, iar bacteriemia este frecventa. Peritonita secundara se dezvolta alunei cind bacteriile contamineaza peritoncul ca rezultat al deversarii dinlr-un proces inlraabdominal. In peritonita secundara sint de regula implicate bacterii aerobe si anaerobe.
MANIFESTARI CLINICE PBS Febra, cel mai frecvent simptom de debut, este prezenta la 80% dintre pacienti. Durerea abdominala, debutul brusc al simptomatologiei si semnele peritoneale decelabile la examen fizic, sint utile in silirea diagnosticului, dar absenta lor nu exclude diagnosticul. Practic intotdeauna ascita precede infectia.
Peritonita secundara Simplomclc locale, atunci cind sint prezente, depind de evenimentul declansator. In cazul ulcerului gastric perforat, durerea epi-gastrica este evidenta. in apendicita, simptomele initiale pot fi gi, constind in greturi sau discomforl periombilical care se localizeaza progresiv in cadranul inferior drept. Simptomele perilonitei secundare cuprind durere abdominala accentuata de miscare, tuse sau stranut. Deseori, pacientii stau culcati, cu genunchii strinsi la piept, pentru a evita intinderea fibrelor nervoase peritoneale. La examenul abdomenului, semnele sint aparare voluntara si involuntara, sensibilitate la palpare, si, in stadii mai ansate, sensibilitate la de-compresic.
DIAGNOSTIC Pentru diagnosticul PBS, punctia abdominala la orice pacient cirotic febril este esentiala. Lichidul peritoneal se insaminta intr-un flacon de hemocultura, pentru a favoriza dezvoltarea culturii. Se efectua hemo-cultura. Pentru peritonita secundara, diagnosticul fi axat pe identificarea evenimentului declansator; punctia peritoneala este rareori necesara.
TRATAMENT Tratamentul PBS fi orientat pe microorganismul identificat. Tratamentul empiric cuprinde antibiotice pentru bacili aerobi gram-negativi si pentru coci gram-pozitivi. Daca in suspiciunea de PBS este identificata flora mixta (in special anaerobi), pacientul trebui eluat pentru peritonita secundara. Tratamentul peritonitei secundare cuprinde antibiotice pentru bacili aerobi gram-negativi si pentru anaerobi, precum si interventie chirurgicala pentru rezolrea procesului declansator.



Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase

Este inflamatia acuta a se-roasei peritoneale. Forma primitiva se intilneste mai ales la copil si la sugar. Ea este o localizare peritoneala in cadrul [...]
Se poate prezenta sub forme diferite : 1. Acuta, care imita o apendicita acuta, colecistita sau iieus, diagnosticul fiind pus adesea pe masa de operat [...]
Definitie si forme clinice Conform lucrarilor Simpozionului din 1983 de la Zurich a reiesit ca acest tip de efect advers al terapiei cu antibiotice, [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile infectioase

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile